Kulturmoraj

2020-as évad a Ludwigban

Az a megtiszteltetés ért minket, hogy keddre meghívást kaptunk egyik kedvenc múzeumunk, a Ludwig éves sajtótájékoztatójára. Azon túl, hogy beszámoltak a 2019-es sikereikről, betekintést nyerhettünk idei kiállítás terveikbe, és azt kell, hogy mondjuk, 2020-ban is sok időt fogunk eltölteni ebben az építészeti csodában!

The Dead Web – The End

A nevéből talán már sejthető is, hogy ez a kiállítás miről fog szólni. A múzeum egy utópisztikus világot tár elénk, 2023-ba kalauzol minket, feltételezve, hogy addigra megszűnik az internet. Gondoljunk bele, milyen hatással lenne ez a társadalmunkra, a gazdaságra, vagy csupán a hétköznapjainkra! Aztán látogassunk el a Ludwigba január 24- április 26. között és nézzük meg a saját szemünkkel, milyen lesz a világ, miután meghal a web!

Slow Life – Az élet lassú tempóban

Rengeteg cikk jelent már meg ebben a témában, ám kiállítást még nem igazán láthattunk róla. Az írásos formához hasonlóan, ez is azt kutatja majd, hogyan tette tönkre bolygónkat az életvitelünk, a kielégíthetetlen fogyasztói vágy, és az ebből fakadó pazarlás. Rámutat a minimalizmus hasznosságára, és alternatívákat sorakoztat fel, hogyan éljünk egy nyugodtabb, lassabb, tudatosabb életet saját érdekünkben. Hiszen ez a bolygó sok mindent kibírt már, és mindig újraéled, viszont az emberiség életben maradásához sürgősen változtatni kell a hozzáállásunkon!

Időpont: április 9 – augusztus 23.

ludwig
Fotó: Erdei Krisztina

BarabásiLab: Rejtett mintázatok

Ennek a tárlatnak a különlegessége az lesz, hogy ezúttal nem egy művész munkásságát, hanem egy fizikusét mutatja majd be. Barabási Albert-László hálózatok kutatásával foglalkozik, ezeknek az adatoknak a vizuális képét tekinthetjük majd meg, így például az úgynevezett globális művészeti hálót, ami a különböző múzeumok kapcsolódását ábrázolja. Interaktív része is lesz a kiállításnak, mobiltelefonjaink segítségével 3D-ben is megvizsgálhatjuk ezeket a mintázatokat, ami nagyon érdekesnek hangzik már most!

Időpont: október 9 – 2021. január 17.

Természetesen ezeken túl még rengeteg izgalmas tárlattal vár minket idén a Ludwig, láthatjuk még például a német Telekom gyűjteményét, és Konok Tamás festőművész 90. születésnapja előtt tisztelegve közel 70 évnyi munkásságának legjava is megtekinthető lesz. Maradjon azonban némi meglepetés is, figyeljétek az oldalt, és járjatok el a múzeumba, hiszen az az épület már önmagában is megér egy látogatást!