Lelkifröccs

A hitről

hit

Minden ember kívül és belül, tetőtől talpig különböző, nagyon ritka, hogy lenne akár csak két egyforma vonásunk is. Sőt tulajdonságaink, reakcióink is eltérnek a másikétól. Mégis van egy dolog, ami szerintem az egész emberiségben közös, mégpedig életünk mozgatórugója: a hit.

De nem a vallással szeretném mindezt összekapcsolni, bár nem állítom, hogy nincs olyan személy, akinek főleg ebből áll a hite. Én most Isten helyett talán inkább a sorsra, a karmára, a szerencsére, egy „szebb jövőre”, és még sokféle névvel elláthatnánk mindazt, amire gondolok, és ami miatt érdemes kikelni reggelente az ágyból.

A hit mindenkiben ösztönösen alakul ki, definiálni nehéz. Mégis elengedhetetlen összetevője a jóllétünknek. Hiszen életünk során megélt nehézségek valóban sokszor emberpróbáltató feladatoknak bizonyulnak. Pillanatokon és néha apróságnak tűnő döntéseken múlnak sorsok, jövők. De nem csak közvetlenül, akár közvetve nézve is sok elakadással találkozhatunk. Vegyük csak a jelenlegi pandémiás helyzetet: egy érzékeny ember könnyen beletörik abba, hogy éppen mi zajlik a világban, mégis egy dolog fénye élteti – még ha az csak takaréklángon is ég – a bizakodásé, hogy mindennek egyszer vége. Tehát lényegében a hit a megváltoztathatatlan történésekhez való hozzáállásunkat alakítja számunkra természetesen optimálisan.

De a hitnek ezen kívül is számos eredményét bizonyították, többek között például céljaink elérésére vagy akár a gyógyulásra gyakorolt hatását. A hit adja a motivációt ahhoz, hogy tegyünk saját felépülésünkért, továbbá például ahhoz, hogy kitartsunk terveink mellett. De abban is sokat segít, hogy felismerjük az életünkben történt váratlan és rossz helyzetek pozitív oldalát. A hiten keresztül képesek vagyunk elfogadni, megérteni az adott szituációt, és meglátni mindazt, hogy mit tanulhattunk, miben fejlődtünk általa.

Az viszont mindenki számára más, hogy hitünk hogyan él bennünk. A vele való kapcsolatunkat megismerni mégis fontos, mert általa könnyebben vehetjük a váratlan akadályokat. A Mindset pszichológia ezzel kapcsolatos tartalmas szakmai cikke szerint többféle kategóriába oszlanak a személyes hozzáállások. De minden esetben megjelenik a sors, a szerencse, vagy éppen egy belső kontroll, ami szerint, ha jó dolog történik velünk, az saját magunkkal kapcsolatos: hogyan döntünk, mit teszünk egy adott szituációban. De van, aki úgy hiszi, a hatalommal rendelkező emberek, például az orvosok birtokolják az erőforrásokat, rajtuk múlnak a történések is.

Bármelyik is legyen igaz rád, bátran mélyülj el benne. De ne csak az adventi időszak alatt vagy akkor, amikor hitevesztettnek érzed magad, hanem az év minden napján. A hitünk, vagy akár nevezzük reménynek, a hála, az elengedés, a megbocsájtás, és az egyszerűség mellett az egyik olyan hozzávalója az életnek, amivel teljes lesz a recept.

(Visited 82 times, 1 visits today)
Facebook
Instagram