Kulturmoraj

A Little BlueMan bemutatja: Funk’s not Dead

 A Little BlueMan nevű zenekar 2018 nyarán debütált. Ebben a felállásban először októberben hallhattuk őket koncertet adni a Lámpásban. Első albumuk, a Funk’s not Dead november végén jelent meg, és látván, hogy következő alkalommal a Dürer Kertben lépnek fel a Vad Art kiállítás keretei között, felkerestük őket, hogy még többet megtudjunk róluk! 

Ádám, Frédi, Gergő és Marci a Little BlueMan stílusához hűen, pontosan azt képviselik a való életben is, mint a színpadon. Viccesek, szórakoztatóak, értelmes srácok, olyan összhangban, hogy még arról is elképesztő higgadtsággal meséltek, mikor szóba hoztam első koncertjüket, és kiderült, hogy alig egy hetük volt felkészülni rá. Bár Frédi egy pillanatra pánikolt, “Nem leszünk szarok?”, majd elhessegette a gondolatot, és megnyugtatta magát, hogy “Miért lennénk azok?“. Ezzel az pozitív hozzáállással lépett először színpadra a Little BlueMan, és a székeket félretolva sikerült megtáncoltatniuk dalaikkal az egész közönséget. A koncert végére mindenkit becsalogattak a terembe, és a teltház ellenére, túlspilázás nélkül képesek voltak ugyanolyan hangulatot teremteni, mint legjobb próbáikon. 

Kustán Ádám, webdesign és animációt tanult a Kaposvári Egyetemen. Ő írja a Little BlueMan dalszövegeit, illetve énekel, gitározik a zenekarban. A zenével testközelben először az egyetemen találkozott, ahol körülötte mindenki gitározott és zongorázott. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ő mért ne kezdhetne el megtanulni hangszeren játszani. Első gitárját a vaterán szerezte meg, úgy, hogy egyszerre három számítógép előtt ült; az egyiken licitált, a másikon megvette, a harmadikon pedig még rálicitált ugyanarra a gitárra, hogy biztosan az övé legyen. A Little BlueMan előtt egyszálgitáros zenéket írt, Frédit a kaposvári egyetemről ismeri, akit tavasszal kért meg, hogy énekeljen a zenekarban.

Kovács Alfréd (Frédi) hétfőtől péntekig napi 8 órában programozó, a színpadon pedig a Little BlueMan énekese. Mikor a zenével kapcsolatos első emlékéről kérdeztem, válaszként óvónéni édesanyját emlegette fel, aki már kisgyerekkorában mondókákat, dalokat tanított neki, és addig-addig noszogatta a zenei pálya felé Frédit, míg ő azt nem mondta, rendben, elmegy a zeneiskolába, de csak akkor, ha trombitán játszhat. Ezután zeneművészeti középiskolában folytatta tanulmányait, először 15 évesen egy ska-punk zenekar tagja volt.

“We are on top of the world.
I wanna be the last and the first.
All mistakes will become the past,
When the sun goes to the west”
(Little BlueMan – Saint Victoria Street)

little blueman

Kovács Marci, gépészmérnök, 11 éves kora óta dobol hobbiszinten. Szülei zeneóvodába iratták, azóta is élete része a zene. Kisebb korában még zongorán kezdett el játszani, de Marci temperamentumosságát hamar kezdték bánni a zongorakalapácsok. Ezután váltott dobra, a Little BlueMan csapatába pedig úgy csatlakozott, hogy Ádám online hirdetésen keresztül keresett dobost, amire Marci is jelentkezett. Már az első pár próbájuk alatt beigazolódott, hogy együtt képesek jót alkotni. A harmadik közös próbájukon megírták a jelenlegi albumon lévő Dance with the devil szám alapját. Viszont Marci hiányolta, hogy “a basszus nem dübörög a segge alatt”, ezért szólt Gergőnek, akivel egyébként korábban már zenélt együtt.

Söptei Gergő, a Balatonon nőtt fel, majd Sopronban tanult erdőmérnöknek. A zenével a The Offspring – Pretty Fly (For a White Guy) című számon keresztül ismerkedett meg, és a kazettái borítóin lévő köszönetnyilvánító részeken rábukkant azokra a hardcore, skatepunk zenekarokra, akik nagy hatással voltak az életére. Gergő 13 évesen először a dobbal kezdett el ismerkedni, de úgy érezte “nem sikerült megütnie a CINtet”, ezért nem sokkal később, 15 évesen a bátyjától kapott gitárnak hála rájött, hogy végre megtalálta azt a tevékenységet, ami közben őszintén jól érzi magát. 

“We must nurture time
In order how to play
When things come full circle
You can cease the day”
(Little BlueMan – Nuture time)

A srácoknak az interjú alatt sikerült átadniuk azt a hangulatot, amitől megértettem, hogy az első koncerten mivel vették rá a közönséget, hogy táncoljanak. Irigylésre méltó összhangban válaszoltak a kérdéseimre rengeteg poénnal megspékelve. Emellett nagyon határozottak és realisták, aminek köszönhetően a maga valóságában látják a céljaikat. Ezekhez a tulajdonságokhoz pedig egy olyan pozitív kisugárzás, jókedély társul, amivel a Little BlueMan eléri azt, hogy miközben hallgatod őket, kikapcsolsz, képes leszel magad mögött hagyni a rohanó hétköznapokat, és önfeledten lerázod magadról a gondokat. De ha marad is megoldásra váró problémád, az ellen a zene által kapott magabiztossággal harcba bírsz szállni.

A Little BlueMan együttest legközelebb élőben december 6-án 19:30-kor a Dürer Kert kisteremében hallhatod!

Addig is első, Funk’s not Dead című albumukat ide kattintva meghallgathatod:

Kövessétek és szeressétek Őket! 

A képekért külön köszönet Tajnay Dórinak!

(Visited 14 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram