Lelkifröccs

Aztán rákszűrésre jársz-e? Nálad hol kezdődik az egészségtudat?

Egészséges életmód. Ha van Jolly Joker kifejezés az elmúlt pár évben, hát ez az. Legyél tudatos: ne egyél állatokat, ne igyál tejet, menj el sportolni. Főleg, így év elején mindenki megfogad valami ehhez hasonlót, aztán persze, ahogy visszakerülünk a régi megszokásaink bűvkörébe, a mókuskerékbe, úgy hagyjuk el ezeket az egykori fogadalmakat, mintha soha, ki se mondtuk volna. Én most egy saját sztorit hoztam, aminek nincs köze se a fogyókúrához, se a Vegán életmódhoz, de még csak hasizomtippek sincsenek benne. Csak egy fontos, egészségünkre hatással lévő és elhanyagolt témához: a rákszűréshez.

Te mikor voltál utoljára nőgyógyásznál vagy urológusnál? Kényelmetlen kérdés, ugye? A reklámokban már bátran beszélnek hüvelygombáról, prosztata gondokról, de a rákról és annak megelőzéséről még sem ott, sőt, a közbeszédben sem igazán jellemző.

Én azon kevesek közé tartozom, akik évente járnak rákszűrésre, és ha valami gondot tapasztalok azon a részemen, nem a webbeteget csapom fel és kezdem el kúrálni magam. Na jó, én is rákeresek, de miután kellőképpen megijedek attól, hogy minden második keresési találatom a halál és tumor szócskát hozza fel, el szoktam menni orvoshoz. Magyarországon pedig az az igazság, hogy ezzel borzalmasan egyedül vagyok. Még a saját mikrokörnyezetemben is egy kezemen meg tudom számolni, hány ismerősöm jár rendszeresen szűrésre. Az év végén pedig, a meghitt adventi időszakban egy nem várt problémába ütköztem. Egy régóta visszatérő vérzéses gond, és mellé egy nem múló rossz gondolat. Nem is volt kérdés, már hívtam is a nőgyógyászomat. Pedig igen, az én fejemben is megfordult a sokak által hangoztatott kifogás, amit nem tudsz, az nem fáj. Sokszor hajlamosak vagyunk ezzel áltatni magunkat, és palástolni a félelmünket. Végül megtörtént a rákszűrés, és a biztonság kedvéért HPV szűrést is csinált a dokim. Elképesztően, pokolian rossz 3 hét várt rám, amíg az eredményre vártam. Egyrészt egy kellemes, halálfélelemmel fűszerezett pánikhangulatom volt szinte napokig. Alig tudtam aludni, miközben a hétköznapokban ugyan úgy részt kellett vennem: értsd. dolgoznom kellett, ott normálisan kommunikálni, főzni, bevásárolni stb. Anélkül, hogy mindenkire rázúdítanám a bajomat, kivéve a hozzám közelállókra. Nekik üzenem, hogy sajnálom. Nem voltam egyszerű eset. Mindemellett ezerrel ment a készülődés a karácsonyra, mindenki kurva boldog volt én meg még sosem éreztem ennyire kicsinek magamat. Féltem. Aztán jött egy pont, miután a szűrés hatására – de ezt ekkor még nem tudtam – furcsa vérzéses tünetet produkált a testem. Ott ültem a csodás kis rendelőben megint, és azt hittem megőrülök. Persze, kiderült, hogy nincs semmi bajom, ez csak a szűrés egyik tünete, ami ritka, de megeshet. Milyen jó, hogy én ilyen különleges vagyok… Aztán elkezdtem ezen gondolkodni. Itt vagyok 26 évesen, és semmit nem tudok a saját testemről, annak működéséről, sem semmiről, ami ezzel jár, legyen az például a rákszűrés.

rákszűrés

És akkor beugrott egy kép: olyan 17-18 évesek lehettünk gimiben, amikor jött egy cuki néni, és elmondta, milyen jó, mert már létezik HPV elleni oltás és most jó sok pénzért be is tudjuk adatni magunknak. Persze, ha szüzek vagyunk úgy az igazi, de hát próba szerencse, amúgy se árt. Én meg ott ültem, hogy ez komoly? Miért nem tudtunk erről eddig semmit? Például azt, hogy 13 éves korig ingyen is megkaphattuk volna. Miért nem beszél senki erről az iskolákban? Sem a szűrés fontosságáról?

Te például mennyit tudsz a HPV-ről? Én eddig azt se tudtam, hogy a sima rákszűréssel még nincs kipipálva a dolog, ugyanis a humán papiloma vírusnak több mint 100 típusa van, amiből  13 okozhat méhnyakrákot. Az emberek 50-80 százaléka pedig élete során átesik valamelyik típusú HPV fertőzésen. Igen, a férfiak is. Ők ugyan a legtöbb esetben hordozók, de náluk is okozhat problémát, elváltozást a vírus, így számomra igazi rejtély nekik miért nincs ingyenes oltási lehetőség, illetve a felvilágosító órákon miért marad ki szinte mindig ez a rész. Bár mivel a vakcina a méhnyakrákot hivatott megelőzni, végülis rá lehet húzni, hogy nem a fiúknak szánják, de én ezzel nem vagyok meggyőzve.

Szóval, a HPV szűrés esetén észlelni lehet bármilyen kicsi elváltozást, így még hamarabb, drasztikus beavatkozások nélkül is kezelni lehet a problémát. Ugyanis Magyarországon ez hatalmas probléma: a világ fejlett országaiban egyre csökken a méhnyakrákban elhalálozó nők aránya, míg hazánkban még mindig majdnem háromszorosa, mint az EU-s átlag. Miközben, ha időben észreveszik és kezelik, nem kellene ennyi nőnek meghalnia. Pedig a rákszűrés csak pár perc az életünkből.

Fontos, hogy ennek sokszor évekig nincs tünete, ezért kell szűrésre járni és odafigyelni magunkra, a testünkre! Tudnunk kell, mikor jelez, mi az, ami normális és mi az, ami aggodalomra ad okot. Ha pedig bármiben nem vagyunk biztosak, inkább menjünk orvoshoz. Hihetetlen mennyi különböző fórumon verték például a fejünkbe, hogy egy normális ciklus 28 napos, a vérzésed 5 napig tart, ami alatt pedig legalább egy napig szenvedned kell. Aztán egy éve rátaláltam Janka vlogjára, ahol ciki vagy nem ciki, de először hallottam, hogy nem kell rosszul éreznem magam, amiért én nem éppen férek bele ebbe az átlagba. Fun fact: a menstruációnak nem is kellene fájnia. Nézzétek meg a videókat, komolyan, a fiúk is, mert sokat lehet tanulni belőle!

Visszakanyarodva a témához, lelövöm a poént, szerencsére megjött az eredmény és minden negatív lett, csak egy valami változott: én. Mert egyrészt ott volt ez a sok új gondolat a fejemben, másrészt pedig el kellett gondolkodnom, milyen személyes okai lehetnek ennek a problémának. Még mindig kevesen gondolnak bele abba, hogy a betegségek bizony szinte minden esetben, valamilyen lelki problémának a kivetülései. Ha rendben vagy magaddal, a lelkeddel, akkor már nagyon sokat tettél az egészségedért.

Szóval, rám még bizony vár egy nagy önmagamba nézős időszak, de ezt egy percig se bánom. Fontos, hogy ne a januári nagy fogadalomdömping miatt kezdjünk bele az ilyenkor rendszerint tiszavirág életű életmódváltásba. Tegyük meg magunkért, tiszteljük magunkat, a testünket és lelkünket egyaránt, hogy odafigyelünk rá: legyen az akár helyes táplálkozás és/vagy rákszűrés.

(Visited 66 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram