Ökosodj

A slow furniture hazai képviselője: a Daken Studio

Ahogy az ételek, ruhák, ajándékok választásakor is, a bútoroknál is ugyanannyira fontos, hogy törekedjünk hazai, környezetbarát megoldásokra. A “Me and my slow furniture” kampányt a Daken Studio indította el, mellyel a tudatos bútorvásárlásra szeretnék felhívni a figyelmet. De a stúdió sokkal többet képvisel ennél! Kozma Zsófival beszélgettünk.

Kik dolgoznak a Daken Studio-ban?

Jelenleg én és a testvérem látunk el minden feladatot. Egyébként a bolt előtt és most a maradék időmben én sminkesként dolgozom, Dani pedig 20 éve profi kosaras, a Daken mellett asztalos és restaurátor munkákat végez. Az utóbbi két évben, vagyis a bolt nyitását követően viszont mindkettőnk szinte csak erre fókuszál, hiszen minden a stúdióhoz kapcsolódó pozíciót mi töltünk be. 

Hogyan jött az ötlet?

A nagymamám – Gaubek Júlia – a ’60-as években volt bútortervező és belsőépítész. Körülbelül két éve, ahol csak tudtuk, elkezdtük felkeresni az általa készített bútorokat. Minél több bútort megtaláltunk, annál inkább tudatosult bennünk, hogy mennyire gyönyörű ez a stílus, és hogy milyen értéke van egyes daraboknak. Aztán persze ezt követően elkezdtük tovább kutatni nagymamám kortársai által készült bútorokat. Mindent felújítottuk és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy csodaszép bútorok vesznek minket körül, mi pedig nagyon is élveztük az egész keresés-felújítás folyamatot. Közben persze löketet adott az a felismerés, hogy mennyi ilyen megmentésre váró bútor van, és ekkor tudatosult bennünk, hogy milyen jó lenne ezzel foglalkozni!

daken studio
Forrás: Kozma Zsófia
Min megy keresztül egy Daken bútor? Mik a munkáitok lépései?

Szinte éjjel nappal a gép előtt ülünk és folyamatosan figyeljük a különböző hirdetéseket tartalmazó oldalakat. Járunk piacokra is körülbelül hetente háromszor, és igyekszünk onnan is minél több bútort megmenteni. Aztán elvisszük őket a műhelybe, Dani restaurál, bár mostanában én is sokszor besegítek. A tervezés mindig közös munka, és a cél az, hogy valami mai szemmel esztétikusat és időtlent hozzunk létre. És ha van hely a stúdióba, akkor a bútorok mennek oda eladásra.

Tehát nincs minden bútor a stúdiótokban?

Nincs. Jelenleg 4-5 raktárunk is tele van bútorokkal. A stúdióban a kapacitásaink limitáltak. Viszont éppen emiatt hirdetünk gyakran akciót, hogy minél inkább elérhetővé tegyük a nagyközönség számára a bútorokat és mi minél több bútort újrahasznosíthassunk. 

A festék és az ehhez hasonló eszközök, például csomagolóeszközök is környezetbarátok?

Igen, a nem pazarló, nem szemetelő hozzáállásunk a bútor elkészítése és eladása során is végig jelen van. Ha kiszállítunk egy bútort és be van csomagolva, mindig megkérdezzük a vásárlótól, hogy szüksége van a papírra, fel tudja használni? Mert ha nem, akkor mi rögtön hozzuk is vissza.

Hirdetünk egy olyan akciót is, hogy ha hozol nekünk buborékfóliát, csomagolópapaírt a boltba, akkor mi azt eltesszük, később felhasználjuk és te kapsz engedményt a következő megvásárolt bútorodból.

Sőt, ha szállítás után valaki azt mondaná, hogy mégsincs szüksége a bútorra vagy netán nem tetszik neki, mi kérdés nélkül visszahozzuk.

daken studio
Forrás: Kozma Zsófia
Mi a motiváció, mi a célotok?

Úgy érezzük, muszáj felhívnunk a figyelmet arra, hogy a rengeteg új bútor előállítása mekkora károsanyag kibocsátással jár. Továbbá, hogy először érdemes körülnézni, nem találjuk-e meg a számunkra megfelelő darabokat egy vintage vagy designer bútorokat kínáló boltban. Célunk minél több bútor megmentése, és a slow furniture fogalom elterjesztése. Bebizonyítani, hogy nem csak a nagy áruházakból rendezkedhetünk be, és mennyivel jellegzetesebb, ha egyedi bútorok közül választunk. Olyan bútorok közül, amiknek lelke, története van!

Egyébként nem csak arra törekszünk, hogy nálunk vásároljanak. Hanem arra is, hogy felhívjuk a figyelmet annak a fontosságára, hogy vásárlás közben a cél ne a minél gyorsabban és minden egy helyen hozzáállás legyen. Hogy vásárlás előtt nézzenek körül, hogy milyen lehetőségeik vannak és olyan dolgokat vegyenek, amik a személyiségükhöz illenek és amik divattól függetlenül, hosszú távra szólnak.

Mi a kiválasztott bútorok esetén sokszor el tudjuk mondani, hogy az honnan jött, mi a története, ki volt a tervezője. Régi könyvekbe tudunk róla képet mutatni, így a vásárlónak máris lesz hozzá kapcsolódása. 

Emellett mi is nagyon törődünk minden darabbal, amíg mások házába kerül, hogy azért a mi személyiségünkből is kapjanak a bútorok egy picit. Olyat sose rakunk a boltba, ami nem szép vagy nem tűnik esztétikusnak számunkra.. Csak olyat árulunk, amit én is hazavinnék. Amikor elkészül, sokszor mondom a bátyámnak, hogy „Akkor ez is jöhet hozzám!”. (nevet)

Mi a véleményetek a hazai piacról és fogyasztókról? Fejlődünk, orientálódunk a környezetvédelem felé?

Ez még mindig egy lassú folyamat, kell az embereknek idő. De segítségünkre szolgál, hogy egyre több csatornán kommunikálnak a környezetvédelemről. Bár még így is azért sokszor sokan bejönnek a boltba és nagyon meglepődnek, hogy milyen lehetőségeik vannak, amikről eddig nem is tudtak. Sok bolt a külvárosban van, ezért nem találkozunk velük, de mivel mi stúdiónk a Palotanegyedben van, könnyebben belebotlik az ember.

Mik a jövőbeli tervek?

Szerencsére tele vagyunk ötletekkel! Most a vírus miatt mi is takaréklángon égtünk, inkább a háttérmunkákra fókuszáltunk, ezért nem vágtunk bele abba, amiket erre az időszakra egyébként terveztünk. Szeretnénk majd egy nagyobb helyet, több szolgáltatást, és workshopokat is szervezni! 

daken studio
Forrás: Kozma Zsófia

Kövessétek a Daken Studio munkáit Facebookon és Instagramon!

(Visited 197 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram