Ökosodj

Emberbarát kozmetikumok

kozmetikumok

Megdöbbentett a cím, igaz? Általában a környezetbarát szót használjuk, de én most szándékosan változtattam rajta. Mert fontos beszélnünk róla, hogy a bolygónkon kívül, magunknak is mennyit ártunk néhány kencével. Ez talán azokat is megérinti majd, akiket a környezetvédelem nem érdekel, ám saját egészségük igen!

Természetesen azok a termékek, amik bőrbarátak, és kevésbé ártalmasak ránk nézve, azok a környezet szempontjából is sokkal jobbak, hiszen ami nekünk méreg, az nagy valószínűséggel a Földnek is az, és fordítva. Azért térek most ki erre, mert az emberi test legnagyobb felületű érzékszerve a bőr. És amíg azt gondoljuk sokat törődünk vele, hidratáljuk, ápoljuk, addig valójában lehet, hogy pont ártunk neki.

Nem arról szeretnék most hegyi beszédet tartani, mennyire fontos napi 2-3 liter vizet meginni, még akkor sem, ha ez tényleg fontos. Hanem arról, hogy amit rákenünk a bőrünkre, az 90%-ban fel is szívódik, és könnyedén bekerül a véráramba. Érdekes kicsit elgondolkodni rajta, hogy az ételeinket mennyire igyekszünk megválogatni, pedig amit megeszünk, az több méregtelenítő szervünkön is áthalad, mire a véráramunkba kerülnek belőle a különböző anyagok. Ezzel szemben a bőrünket nem védik olyan szervek, mint a máj, vagy a vese, itt nincsen kiválasztódás: amit magunkra kenünk, az felszívódik. Te belegondoltál már ebbe? Mi most segítünk neked, hogy milyen anyagokat kerülj!

Veszélyes összetevők

Parabének: A parabéneknek rengeteg fajtája van (pl.: Isobutylparaben, methylparaben), majdnem minden átlagos kozmetikumban, szépségipari termékben találunk belőlük párat. Bőrirritációt okozhatnak, DNS roncsoló hatásuk lehet, sőt a mellrák kialakulását is elősegíthetik.

Sodium Laureth Sulfate (SLS): ismerősen csenghet a név, ez is igen sok termékben előforduló vegyület, ami a habzást segíti elő a samponokban, fogkrémekben, habfürdőkben… Hosszú távú használata kárt okozhat mind a szemekben, a májban, a szívben és az agyban is, valamint allergiás reakciót is kiválthat.

Parfüm (fragrance): Ez az összetevő adja az adott termék illatát. Az a cseles benne, hogy a kozmetikai cégeknek nem kötelességük elárulni a pontos összetevőit; ezek titkos receptek, azt megelőzvén, hogy valaki koppintsa a terméket. Ez alapján tehát ezek bármit tartalmazhatnak, a parabén származékoktól a szintetikus anyagokig, amik zavart okozhatnak például a hormonháztartás működésében.

Szerencsére azonban ma már nagyon széles a környezet- és emberbarát kozmetikumokat gyártó cégek listája, ezért viszonylag könnyedén megválhatunk a káros anyagoktól! Lássuk, kik azok a cégek, akikre érdemes váltani!

kozmetikumok

Arc- és testápolás

Ha betérünk csak a közeli drogériába is, már teljes sornyi öko terméket találunk. A Love beauty and planet tubusai például 100%-ban újrahasznosított műanyagból készültek, és az előbb felsorolt káros összetevőkből csak a parfümöt találjuk benne. Ki is hangsúlyozza a márka, hogy parabénektől mentes, illetve az oldalán lévő leírásban jelzi, hogy illatanyagai is természetes forrásokból vannak, tehát a parfüm is nagy valószínűséggel ártalmatlan benne.

Ha ennél is természetesebbre vágysz, akkor A Manna és a PomPom termékeit ajánlom neked, mindketten magyar cégek, és megtalálhatóak az ismert drogériákban. A Manna szappanjairól lett híres, de ma már tiszta olajokat is készít, arcra például jojobát, de fogkrémet is találunk a kínálatában. A PomPom honlapjára is érdemes felnézni, mert egy rövid teszt során kiderítheted, pontosan milyen termékre van szükséged, ami nagyon nagy segítség lehet! Mindezeken túl is számos natúrkozmetikum márka jelent meg a polcokon, amiket akár online is megvásárolhatunk.

Smink

Szintén drogériában találkozhatsz az Alverde termékcsaláddal, aminek tagjai nagy arányban természetes összetevőkből állnak. Az ára is megfizethető, és szinte már minden megtalálható a kínálatában, amire szükséged lehet, a sminken túl a szépségápolás legtöbb területére vonatkozóan.

Szívből ajánlom az Annabelle minerals brandet, ami neve ellenére egy magyar vállalkozás, és ásványi anyagokból készít sminktermékeket. Őket inkább online találod meg, de érdemes átváltani termékeikre, mert amellett, hogy gyönyörű sminket készíthetsz magadnak belőlük, még ápolják is a bőrödet! Ráadásul semmivel sem drágábbak, mint egy kevésbé egészség barát, minőséginek titulált beauty márka.

Amennyiben a környezetvédelem igazán a szívügyed, és nem csak összetevőkben, de csomagolásban is szeretnél erre odafigyelni, akkor két további márkát ajánlok neked: ez a Boho és a Zao. Mindkettejük nagy körültekintéssel készíti el a termékek csomagolását: a rúzsok és a körömlakkok is fa, illetve papír borítást kapnak a műanyag részek helyett.

kozmetikumok

Hajápolás

Samponok, kondícionálók és egyéb hajápolási termékek egyaránt megtalálhatóak a drogériák öko polcain, de ha szeretnél a fodrászati cikkekhez hasonló, picit magasabb kategóriájú terméket használni, akkor a Davines-t ajánlom neked. A cég nem csak az összetevőkben figyel oda a természetességre, hanem a zero impact jelölést is megkapta, mert a szén-dioxid kibocsátását erdőtelepítéssel kompenzálja.

Festés területén még viszonylag kevés a választási lehetőség, viszont a Herbatint nagyszerű megoldást nyújt! Természetes összetevőkből készült festékeket találunk náluk, amik ápolják a hajunkat, és a környezetet is kímélik. Ráadásul már rengeteg árnyalat körül választhatunk!

Lassan tehát már szinte mindenre van egy környezetkímélő, és nem utolsó sorban a szervezetünket óvó megoldás. Válaszd te is ezeket, nem csak a bolygónk, hanem a saját egészséged érdekében is!

(Visited 26 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram