Lelkifröccs

Idén legyél sikeres!

Még csak április van, de már most frászt kapsz, ha valaki az új évi fogadalmaidról kérdez. A felére magad sem emlékszel, és igazából nem is érdekel, mert úgy sem tudod megvalósítani őket. Vége a kezdeti lelkesedésnek, nincs motiváció, az egészhez semmi kedved, és egyébként is, hideg van és szürkeség és eleged van az egész télből, majd nyáron jó lesz megint minden. Egy éves terv ment a kukába, és még csak április van. Hova tűnik el a lelkesedésünk alig egy hónap után?

Valószínűleg sokan tudnak azonosulni a fenti sorokkal. Cikkünkben arra próbáljuk megtalálni a választ, vajon mért adjuk fel ilyen könnyen, ilyen hamar. Hova tűnik a kitartás, az ambíció?

A tél vége fele már mindenki nyűgös és várja a tavaszt, mint a Messiást. Ezért talán hülyeség is, hogy december 31-én teszünk fogadalmakat, hisz azt gondolom a január végétől márciusig tartó másfél hónap az év egyik legnehezebb időszaka. Január elején van még egy kis erőnk és motivációnk, hisz az ünnepek feltöltöttek, jó esetben kipihentük magunkat. Aztán ez szép lassan eltűnik, rájövünk, hogy még mindig hat millió réteget kell felvenni ahhoz, hogy valamerre kimozdulhassunk, hogy már nem érdekel a forró csoki, már ott figyelnek az üzletekben a tavaszi kollekció darabjai, még inkább belekényszerítve minket a vágyakozásba, legyen már tavasz.

Hogy szerezzük vissza a motivációt?

Mondhatnám, hogy kerüljük el az üzleteket, de senkinek se akarom tönkretenni a megélhetését, haha. Ez is olyasmi, ami belülről kell, hogy működjön, nem várhatjuk mindig a környezetünktől, hogy alkalmazkodjon a hangulatingadozásainkhoz. Mit tehetünk akkor?

sikeres

Kezdjük az egészet az elején, a fogadalmakkal! Közeleg a január elseje és lázasan tervezgetjük magunkban, hogy a következő évben mennyi mindent kell elérnünk. Addig pörgetjük rajta az agyunkat, míg összejön nagyjából egy száz tételes lista a fejünkben. Ebből aztán lesz mondjuk 20-30 pont, amit le is írunk (és első tippem, hogy mindenképpen írjuk le), és itt követjük el az első hibát! Nincs ember a talpán, aki normális életet élve 30 nagyobb tervet véghez tud vinni egy év alatt!

Adj magadnak időt!

A fogadalmaknak bizonyos fokig reálisnak kell lenniük. Nem azt mondom, hogy ne legyenek álmaid, de ismerd saját határaidat, kapacitásodat! Ne sorolj fel 30 dolgot, mert nem lesz rá időd. Kezd csak 5 nagyobb céllal! Azokat le tudod bontani majd kisebbekre, és sokkal könnyebb lesz megvalósítani 5-öt, mint 30-at. Miért gond a túl sok fogadalom? Mert hatalmas nyomást helyez rád, ami már rögtön elveszi a kedvedet, és boldogság helyett csak stresszt fogsz érezni, ami végül sikertelenséghez vezet. Mennyivel jobb érzés, ha sikerül megvalósítani azt az 5-öt, és ősszel már újabbakat is írhatsz hozzá?!

Ezen túl pedig egyesével is adj elég időt magadnak a megvalósításukhoz. Elcsépeltnek hangzik most edzésről beszélni, de ez az egyik legáltalánosabb újévi fogadalom, úgyhogy beszéljünk róla, könnyű szemléltetni vele azt, amiről beszélni szeretnék. Szóval január elsején elhatározod, hogy idén többet sportolsz, egészségesebb leszel stb. Először is ne általánosságokat határozz el, hanem konkrét célokat! Ez esetben például azt, hogy minden héten legalább háromszor edzeni fogsz, erre már lehet alapozni. És légy türelmes! Ne várd, hogy két hét múlva kocka hasad legyen! Ne is nézegesd! Mindenhez idő kell, élj meg sikerként minden apró fejlődést és ne erőltess semmit, ami nem megy.

Én idén elkezdtem Kayla Itsines BBG programját. Meg tudtam csinálni elsőre a gyakorlatokat? Dehogy tudtam, sőt eltelt három hónap és még mindig nem tudok olyan sokat csinálni belőle, amennyit valószínűleg kéne, de nem erre kell koncentrálni! Minden egyes héten érzem, hogy fejlődöm, hogy már eggyel többet meg tudok csinálni, már pár másodperccel majd perccel tovább bírom. Vagy mikor jógázom, egy fejenállás már 3 másodpercig sikerül, aztán 5 stb. 

sikeres

Magadat nézd, ne másokat! A saját fejlődésedre koncentrálj, és arra, hogy közben jól érezd magad! Legyél boldog minden icike-picike fejlődésnél és dicsérd meg saját magadat, szeresd magadat azért, hogy kitartasz a terved mellett! Mert majd egy év múlva iszonyatosan büszke leszel, hogy belevágtál. És ha elkezdted, legközelebb egy hónap múlva nézz tükörbe, akkor már látni fogsz egy kis változást, és az örömöt fog okozni. És ez minden jellegű fogadalomra, vagy tervre igaz! Adj magadnak időt! Bontsd le apró lépésekre a nagy tervet, és mindig csak arra a picire koncentrálj, így haladj lépésről lépésre! Ha ezt megérted és elfogadod, sokkal könnyebb lesz!

Hidd el!

Soha senkiből nem lett senki, aki úgy állt mindenhez, hogy ez úgyse fog sikerülni. Ezt felejtsd el! Ahogy azt is, hogy másokhoz hasonlítod magadat! Századunk legnagyobb hibája, hogy azt hisszük, amit a social médiában látunk, az a valóság. Soha, senkiről nem tudhatod, valójában mi zajlik az életében! Hány képet csinált magáról, mire eljutott ahhoz, amit kirakott Instagramra! Soha nem fogod tudni mennyi retus van rajta, mennyit gyakorolt egy pózt, hogy előnyösen nézzen ki a képen, vagy azt, mikor készítette valójában a képet. Ahogy azt sem tudhatod, milyen háttérmunka van a like-jainak növekedésében. Felejts el mindenki mást, rengeteg idődet pazarlod arra, hogy rájuk akarsz hasonlítani! Emberekre, akikről valójában semmit se tudsz! Magadra figyelj! Lehetnek ők motivációk, de sose okozzanak bizonytalanságot magadban! Tűzd ki a céljaidat, és hidd is el, hogy képes vagy megvalósítani őket! Magadba vetett hit nélkül semmire se fogsz menni! Bele se kezdj, ha az nincsen meg! Ne legyél magaddal annyira szigorú! Értsd meg, hogy mindenhez idő kell! Ne sürgesd hát!Ne állj saját magad útjába! Élvezd az utazást, az aprócska sikereket minden nap!

Ami a legfontosabb, nem számít milyen hónapot vagy évet írunk. Írd meg a listádat most! Írj fel csak 3, vagy 5 dolgot rá, és kezdj el gondolkozni, mi az út hozzájuk, amire rá kell lépned! Mert sose felejtsd, útvonal nélkül nem jutsz el a célponthoz!

sikeres
(Visited 19 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram