Ambíció

“Imádom nézni, amikor büszkeség tölti el a szívét…” – interjú Tamás Rékával, 2020 20onévesével

A 20on magazinnal közösen indított pályázatunk nyertese Tamás Réka, aki a legtöbb közönségszavazatot kapta, és ezzel kiérdemelte a 2020 20onévese címet. Réka jelenleg újságíróként, valamint sajtóreferensként dolgozik, és álma, hogy létrehozzon egy létesítményt beteg gyerekek számára. Szívhez szóló története ugyanis testvéréről szól, a szellemi fogyatékossággal élő Barnikáról. Ez pedig egy rendhagyó Ambíció interjú.

Milyen együtt élni szellemi fogyatékos testvérrel? Gondolok itt arra – azon túl amiket a cikkben írtál -, hogy hogyan kommunikáltok, milyen közös programokat csináltok, mert sokaknak sajnos fogalmuk sincs arról, hogy hogy zajlik az ő és a környezetük élete.

Pontosan olyan az élet a testvéremmel, mint egy egészséges emberrel. Vannak nehezebb pillanatok, napok, hetek, amikor frusztráltabb és agresszívabb, de ez velünk is előfordul. A kommunikáció türelmesebb kell, hogy legyen, annak érdekében, hogy nyugodt maradjon a hangulat.  Ekkor úgy kell közölnünk a dolgokat, hogy az megfeleljen az ő tűrőképességének. Hiszen ha idegesebben szólunk hozzá, akkor ő annál idegesebb lesz, így a versenyt ő nyerte. Ezért igyekszünk higgadtan, kedvesen és minél nagyobb együttérzéssel beszélni vele, de ez nem mindig megy egyszerűen. Közös programokra nekem nagyon kevés időm van, mert elég sokat dolgozom, és amellett rengeteg projekt fut, amelyeken még folyamatosan munkálkodni kell. Azonban ha az idő engedi, tévét nézünk, játszunk a kutyánkkal, elmegyünk rokonokhoz, vagy ebédelni. A házimunkában pedig mindketten közösen kivesszük a részünket, rengeteget segít nekem.

A 20on magazinon megjelent cikkedben írtad, hogy a fogyatékkal élők folyamatosan társadalmi előítéletekkel szembesülnek. Esetleg tudsz erre példákat hozni, hogy most felnőttként mit tapasztalsz, hogyan állnak hozzátok az emberek? Ezeket hogyan kezelitek?

Valójában hozzánk ma már olyan emberek állnak közel, akiknél nem merül fel ez a probléma. A barátaim elfogadták őt, sőt iszonyatosan nagy szeretettel közelednek felé, amelynél jobb érzés számomra nincs. Volt rá példa azonban, hogy láttam bizonyos személyeken, hogy nem tudnak azonosulni vele. De őket sosem hibáztattam, hiszen nem egyszerű dolgok ezek, viszont mindig elmondom, hogy ő nem tehet róla, hogy így született, és ez általában megoldja a feszültséget. Én sokat beszélek erről, nem azért, mert a testvérem ezzel él együtt, hanem hogy ne legyen tabu, mert úgy gondolom, ezek a dolgok a XXI. században már nem szabadna gondot okozzanak. D ezt nem mindenki gondolja így. Én iszonyatosan nyitott személyiség vagyok, a szabadszelleműségnél kevés dolog fontosabb nekem, mindent el tudok fogadni és mindenkit úgy, ahogy van. Előítéletek már nincsenek bennem, de sokszor ledöbbenek én is, ami aztán pillanatokon belül elmúlik, és ezt a testvérem betegségének köszönhetem.

tamási réka
Fotó: Tamási Réka
Milyen lehetőségei vannak itthon a szellemi fogyatékkal élőknek?

Közel sem annyi, mint külföldön. Már Magyarországon is sokkal több lehetőség van, mint itt Romániában, aztán Székelyföldről nem is beszélve. Talán pont emiatt, mert kevés ember tud velük azonosulni, így nem foglalkoznak velük. Csak az haladjon, aki egészéges. Szomorú, de ez a valóság. Nem mondom, hogy az évek alatt nem alakult a helyzet, de édes kevés ahhoz, ami kellene, hogy legyen. Azt látom, hogy egyszerűen nincsenek jó megoldások, hogy nem jól közelítik meg ezeket a személyeket. A testvérem Oltszemen járt iskolába, de soha nem engedtük volna, ha tudjuk, hogy milyenné változott az iskolás évek alatt, azóta még nehezebb vele bánni. A neveltetés fogalma valahogy elveszett, annak ellenére, hogy imádni való tanárai voltak, a többi gyerek hatására teljesen átalakult.

Szintén a cikkben említetted, hogy te sosem leszel tele annyi szeretettel, mint a testvéred, ez alatt pontosan mire gondoltál, miért érzel így?

Szerintem ti is megfigyeltétek, hogy egy beteg gyerek sokkal többet tud nyújtani érzelmi szinten, mint egy egészéges. Őket nem fertőzi meg a világ, mert ők csakis a sajátjukban élnek. Nem éri annyi külső hatás, mint minket, annak ellenére, hogy rengeteg előítélettel kell egész életük során szembesülniük. Hamarabb megbocsájtanak, és engedik el a rossz dolgokat, mint mi.

Mikor jött el az a pont mikor elfogadtad a helyzetet, és tulajdonképpen mit gondolsz, mi segített ezt elérni leginkább?

Későn. Az  egész gyerekkoromat egyedül töltöttem, mert a testvérem bentlakásos iskolába járt, és csak két–három hetente volt itthon pár napot, így bár tudtam, hogy van egy bátyám, mégis olyan volt mintha egyke lennék. Középiskolában beszéltünk többet a szellemileg fogyatékos emberekről, hiszen közel állt ez a téma ahhoz, amit tanultam. Ekkor kellett írjunk egy történetet, és az enyém a testvéremről szólt. Nem tudtam felolvasni, könnyek törtek elő belőlem. Azt hiszem az volt a fordulópont, és akkor döntöttem el, hogy egyszer lesz egy olyan intézmény, ahol tényleg olyan neveltetésben és oktatásban részesülnek a hozzá hasonlók, amelyet megérdemelnek, és amely hasznos is lesz számukra.

Mi a legkedvesebb emléked Barnikával?

Húh. Szerintem nincs egy legkedvesebb, de ha mégis ki kellene egyet emelnem, akkor az az egyetemi ballagásom lenne, mert imádom nézni, amikor büszkeség tölti el a szívét, ha rá néz a kishúgára.

Fotó: Tamási Réka
Biztos, hogy nagyon sok család van, akiknek egyik tagja szellemi fogyatékos, mit üzennél nekik?

Az Isten csak olyan embereknek ad nehéz feladatokat, akik elég erősek hozzá, akik nagy dolgokra elhívatottak, és akikben rengeteg a szeretet. Az élet nem egy álomvilág, kegyetlen hely, de mindennek megvan az oka és emellett a szépsége. Akinek van egy fogyatékkal élő családtagja, ő megtanul minden apró dolognak örülni és küzdeni. Küzdeni érte, küzdeni azért, hogy neki jobb legyen és küzdeni az azonosulásért, elfogadásért. Hálás vagyok, hogy Barnika a testvérem, és soha nem fogom szégyellni azt, hogy nekem beteg testvérem van!

(Visited 2 382 times, 1 visits today)

10 hozzászólás

 • postingikrg
  2021.08.08. at 11:54

  Good whatever time of day it is where you are!

  Mass placement of ads on the online for growth of behavioural factors.
  https://xn—-ftbeand5abdikisgee.xn--p1ai/home/

  Factors influencing consumer behaviour are certain actions of users on the website, such as:
  logging in to the web page, viewing pages, time spent on the website, “clicks” on links, repeated returns to the internet resource.

  UTO:
  Widespread placement of your ads online in order to attract potential customers.
  Growth of behavioural factors occurs by the mass placement of your ads without specifying the address of your online resource, but with the indication of other identifying features according to which you directly become first in the search results. These features can include a phone, a unique name of the website or company, an identifier (product code, number, promotions, services), a physical address of the firm and etc.

  AIM:
  The widespread attraction of customers to your website, services and products.
  Growth of behavioural factors.

  BENEFIT:
  An increase in online resource visitors who will find your webpage directly from ads using search engines as well as through additional results of search engines themselves related to a wide range of search queries on your topic.

  ADVANTAGES OF THIS TYPE OF AD:
  1. Mass promotion.
  2. High-speed placement.
  3. Price.
  4. Placement by subject.
  5. Wide reach.
  6. Targeting.
  7. Organic growth of behavioural factors.

  REASONS TO ORDER MASS ADS PLACEMENT ONLINE ДЛЯ ORGANIC GROWTH OF FACTORS INFLUENCING CONSUMER BEHAVIOUR:

  1.Widespread attraction of customers to your services and products through direct access from ads.
  2.Promotion of your online resource, due to search beginning to additionally show it for a wide range of search engine queries based on your subject.
  3. The absence of “bans” and “filters” of search, due to ads being placed without an indication of an active link to the website.
  4. An increase in website traffic, which leads to an increase in orders and an expansion of the customer base.
  5. “Warm traffic”, since only interested users visit the website.
  6. Attraction of individuals and legal entities.
  7. Analysis of demand for goods and services.
  8.Publication of your ads in different countries all over the world.

  WHERE ADS ARE PLACED:

  Ads are placed: on billboards, in guest books, in comments, on forums, in catalogues.
  Ads are placed on your: landing pages, YouTube videos, phones, websites, social media accounts, and on links to your other ads.

  BAN:
  In this type of ad a ban by search engine is not possible, since ads are placed without specifying an active link to the web page.

  Working method:
  You send us the text of the ad, where your unique name and identifier is indicated at the end of the message, according to which an engaged user can easily find your online resource in search engine results in order to get more information about your service.
  To do this, a unique name or identifier must be published in the appropriate section of your online resource и easily be found in search results.

  Macros:
  Randomisation of ads is carried out according to the formula, which is accepted by many programs. As a result of randomisation, a lot of unique ads are obtained from a single ad variant.

  This is achieved by physically synomising the ad text, while the meaning of the messages does not change and remains understandable.
  [url=https://xn—-ftbeand5abdikisgee.xn--p1ai/home/]

  Widespread placement of ads on the Internet for growth of behavioural factors.[/url]

  Reply
 • Anthonyskeno
  2021.09.07. at 00:40

  I can not participate now in discussion – there is no free time. I will be released – I will necessarily express the opinion.

  Reply
 • RandallCax
  2021.09.07. at 02:27

  It is usual reserve
  [url=https://lebiansex.net]lebiansex[/url]

  Reply
 • RafaelFurge
  2021.09.07. at 08:13

  Very amusing piece
  [url=https://thetranny.com/]https://thetranny.com[/url]

  Reply
 • Jameshop
  2021.09.19. at 08:55

  I can recommend to come on a site where there is a lot of information on a theme interesting you.

  Reply
 • MarioQuoge
  2021.09.19. at 14:51

  Here so history!
  [url=https://monstercock-videos.com]monstercock-videos[/url]

  Reply
 • JeffreyTut
  2021.09.20. at 03:07

  What phrase… super, magnificent idea
  [url=https://gay0day.com/]gay0day.com[/url]

  Reply
 • GregoryCoerb
  2021.09.20. at 08:30

  What necessary words… super, a magnificent phrase

  Reply
 • Elvincleds
  2021.09.21. at 19:34

  Absolutely with you it agree. In it something is also idea good, I support.

  Reply
 • shorten link
  2021.09.25. at 08:42

  Wow, marvelous blog format! How lengthy have you ever been blogging for? you make running a blog look easy. The whole glance of your site is fantastic, let alone the content material!!

  Reply

Leave a Reply

Facebook
Instagram