Ambíció

Interjú az egyik legeredményesebb magyar freestyle focistával, Kvárta Mátyással

Régóta van szerencsém ismerni Kvárta Matyival: még kamaszkorunkban dolgoztunk együtt, azt követően pedig csak kapkodtam a fejem, mennyire szépen tör előre a freestyle foci karrierjében. Matyi a kezdeti lelkes videózásból, „labdazsonglőrködésből” ma már profi sportolóvá nőtte ki magát: van, hogy heti háromszor vagy négyszer edz a polgári foglalkozása mellett. Ha valaki, ő aztán tud mesélni milyen nehéz egy szinte új sportágba belekezdni itthon, milyen megküzdeni a saját kishitűségünkkel majd végre élvezni a sikert!

Nagyjából 13 éve foglalkozol Freestyle Footballal. Ez a sport eléggé gyerekcipőben jár még Magyarországon. Elmesélnéd, te mikor találkoztál ezzel a sporttal és hogyan? Ha jól tudom, ehhez még Ronaldhinonak is köze van.

Igen, ezt jól tudod, nagyjából 13 éve, 2007 környékén kezdtem el. Eleinte kisebb focitrükköket próbáltam meg leutánozni Ronaldinho videóinak hatására. Akkoriban még nem tudtam, hogy a Freestyle Football egy létező sportág. A jóval komplexebb mozdulatokkal az interneten találkoztam, amikől első ránézésre azt gondoltam, hogy csak egy újabb kamu vírus videó: mert ilyeneket nem lehet csinálni a labdával, pláne, ha a nagypályás focisták sem képesek rá, akik labdarúgásból élnek. Ezt a naivitást a mai napig próbálom kiűzni az emberekből, és a bemutatóimmal felhívni a figyelmet a sportágam szépségére és motiváló erejére.

2009-ben második helyezett lettél freestylefoci-versenyen, majd az áttörés 2011-ben történt, amikor pedig első helyezett lettél a magyar bajnokságon és a „Stylball” az év trükkje elnevezésű nemzetközi versenyeken is sikerült a dobogó tetejére állnod. Te hogy érzed, nálad is ekkor történt az áttörés vagy mikortól érezteded azt, hogy valóban elindult az a bizonyos szekér?

Az első pár év nagyon nehezen indult, bár a haverok körében hamar népszerűvé váltam, mégis 2008-ban, életem első videós versenyére kvalifikálni sem tudtam magam. Még abban az évben felutaztam Budapestre az első élő versenyemre, ahol jött egy újabb pofon, nem olyan eredménnyel zárult, mint vártam. Rengeteg kitartás és napi több órányi gyakorlás vezetett odáig, hogy freestylerként színpadra merjek lépni. Később az edzéseknek és az internetre feltöltött videóknak hála, hamar a magyar bajnokság esélyesei közé jósoltak a külföldi fórumokon, ami igazán nagy löketet adott. Igaz, abban az évben a legjobb 8-ig jutottam csak, így is nagyon nagy előre lépésnek számított nekem. Nem sokkal később, még ha csak online versenyen is, de sikerült megszereznem az első dobogós helyezésem. A legnagyobb küzdelmem nem is a fejlődéssel volt, hanem például a lámpalázzal. Eleinte elég nehezen tudtam kezelni, így nem tudtam azt a szintet hozni a versenyeken, amiket videó formájában már megmutattam a nagyközönségnek. Egészen 2011-ig kellett várni, mire fejben is elértem azt a szintet, hogy igen, én nem csak szórakozom, hanem komoly bizonyítási vággyal jöttem ide. Ezután már folyamatosan jöttek az eredmények is! Igaz, én ezt a sportágat nem kizárólag eredményekben mérem, hiszen a freestylefoci szerintem a mai napig valahol a művészet és a sport között áll.

freestyle foci

Szerinted minek köszönheted, hogy ennyi nagyszerű eredményt értél el az elmúlt években?

Nem vagyok az a tipikus lemegyek a terembe edzeni és csak hajtom a legnehezebb trükköket ész nélkül típus. Persze, ez is kell hozzá, de én mindezek előtt végig gondolom a trükkök látványvilágát külső szemlélőként is, illetve számtalan saját trükköt találok ki és alkotok. Ez a védjegyem a szakmában.

Amikor otthon elmondtad, hogy kiakarod próbálni ezt a sportot, majd elkezdted felvenni a trükkjeidet, mik voltak az általános reakciók?

Amit a szemembe mondtak természetesen szinte csak pozitív volt, persze mindig voltak, akik nem sok értelmet láttak abban, hogy naponta szaladgálok ki a fő útra egy labdával edzeni.

Illetve a mai napig vannak, akik túl sok mindent szeretnének látni a sportom mögé.

Vannak, akik kijelentik, hogy jó ügyes vagyok, de focizni biztosan nem tudok, vagy, hogy ha ennyit edzettek volna ők is tudnák ugyanezt, csak nekik kell a magánélet. Többen pedig persze az anyagi vonzatára kíváncsiak a fellépéseimnek: mind valamilyen fogáspontot próbálnak találni rajtam, amitől nyugodtabbak lehetnek, hogy ne kelljen pusztán a többség jó megítéléséhez csatlakozniuk.

Egyébként nagyon nagy százalékban szerencsére motiváló, pozitív reakciók érnek a versenyeken, fellépéseken vagy csak az utcán, üzenetekben.

Alsópáhokról származol, az elmúlt pár évben pedig már a Freestyle Footballnak köszönhetően olyan helyeken jártál mint, Prága, Szentpétervár vagy éppen Barcelona. Te hogy élted meg ezt a sok változást, hogy egyszer csak elkezdtek felpörögni körülötted az események? Gondoltad volna valaha, hogy ekkora sikered lesz ebben?

Igen, ilyen téren nagyon sokat köszönhetek a sportomnak. Legutóbb például Manchesterbe utaztam az egyik kedvenc italom reklámfilmforgatására. Amikor az ember megtapasztalja ezeket az élményeket, gyakran megfordul a fejében, milyen lenne, ha ezek a dolgok mindennapossá válnának. Amikor elkezdtem ezt a sportot, csak kiakartam tűnni a tömegből, nem is igazán a sikerek vonzottak.

freestyle foci

Olvastam, hogy saját trükkjeid is vannak és a legbüszkébb a Kvartam Move néven ismert saját mozdulatsorodra vagy. Hogyan képzeljük el mi laikusok, hogyan történik ezeknek a saját mozdulatoknak a kitalálása és megvalósítása?

A legtöbb trükk kerüléseken alapul, így ennek az új, még nem létező variációiból kapunk meg egy teljesen új trükköt, amit gyakorlatilag a közönség visszajelzése dönt el, hogy valóban új- e, illetve, hogy a további freestylerek használják- e ezentúl a te általad megvalósított mozdulatot.

Ezek közül is a legnehezebbek a hármas kerülések, amikor két labda érintés között háromszor tudod megkerülni a labdát. A régi álmom volt, hogy egy ilyen saját névre hallgató trükköt is létrehozzak. Ezen kívül rengeteg kevesebb kerülésből, vagy kerülésektől mentes saját trükköm van, de mind közül jelenleg erre vagyok a legbüszkébb.

Egy mai fiatal, aki szeretne freestyle focival foglalkozni, milyen úton tud elindulni, mennyire népszerű ez a sport ma Magyarországon?

Rengeteg fejlesztő videó van az interneten magyar nyelven is, illetve ott van a „ Hungarian Freestyle Football Community „ egy Facebook közösség a magyar freestylereknek, ahol én vagyok pont az egyik admin. Számos meeting vagy más néven freestyle találkozó is van Magyarországon, így könnyen tanulhatnak élőben is a kezdők. Határozottan egyre népszerűbb a sport, de még mindig sokan nem ismerik vagy összekeverik a szabadrúgós, kapufa eltalálós, trükkrugós youtuberekkel.

Mik a jövőbeli terveid, hogyan látod magad mondjuk 5 év múlva?

Ha csak a sportomról beszélünk… Szeretném, ha a belföldi fellépéseken túl, a világjárás keretein belül tudnám népszerűsíteni a sportomat, de ha nem sikerül, akkor is bőven lesz mit mesélnem az unokáimnak ?

Az elmúlt 13 évben mi volt a legjobb dolog, ami történt veled, amire, ha visszaemlékezel, szinte hihetetlennek tűnik?

A világbajnoki dobogó vagy Pelével való találkozás Barcelonában: nem igazán tudnék választani, hiszen számtalan remek élményt kaptam.

freestyle foci

Utolsó kérdésünk mindig a következő: mit tanácsolnál azoknak az olvasóknak, akik még nem mertek belevágni terveik, régóta dédelgetett álmaik megvalósításában?

Ha valamit igazán szeretnek, akkor abban nagyon hitelesek tudnak maradni és kamatoztathatják az élet számos más területén is. Erősnek kell lenni és kiállni magadért, mert bármibe kezdesz bele, mindig lesz valaki, aki kívülállóként úgy gondolja, jobban tudja, hogy mi a te utad.

Aki szeretne még többet megtudni Matyi munkásságáról, az itt és itt nézhet utána.

(Visited 67 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram