Ökosodj

Karantén mulatságok 2. – Környezetbarát kiadás

Már három hete, hogy itthonról dolgozom, és be kell valljam, jobb pillanataim okozói azok a hírek a nagyvilágból, amik a vírus a környezetre való pozitív hatásáról szólnak. A nagyvárosokban tisztul a levegő, újra látják az emberek a napot Pekingben. Turizmus miatt fogságban tartott elefántokat engednek vissza a vadonba Thaiföldön. Tisztulnak a vizek és az emberek a saját érdeküket szem előtt tartva bringára szoktatják magukat. A Föld pihen.

Ellenben ha a realitás talaján maradva elgondolkozom azon, hogy az élet újra indulása után mi fog történni, többé-kevésbé csak ezt a két dolgot jósolnám:

  • akár a több hónapos jövedelemkiesés miatt a fogyasztók vásárlási szokásai hígulnak, vagyis kevésbé tartják szem előtt tevékenységeik során a környezetvédelmet
  • a több hónapos forráskiesés miatt a nagy cégek környezetbarát tevékenységei háttérbe szorulnak

Ezért ne tévesszen meg minket az, hogy jelenlegi helyzet szerint a természetnek jót tesz a vírus kreálta helyzet. Most is ugyanúgy szükség van arra, hogy a környezetre káros tevékenységeket mellőzzük és környezetbarát termékeket vásároljunk, annak érdekében, hogy ezek a vállalkozások hosszútávon fennmaradjanak.

Összefoglaltam pár egyszerű tipp során, hogy a korlátozásokhoz alkalmazkodva, hogyan tudsz környezetbarát maradni a karantén alatt!

Energia

Bár a nap egyre több időt tölt az égen, és talán a fűtésről is hamarosan lemondhatunk, mégis azt gondolom, az áram az, amiből legtöbbet fogyasztunk karantén idején.

Mindenki, aki otthonról dolgozik, ezt számítógéppel teszi. Napközben használjuk a telefonokat és lazításként sorozatot nézünk TV-ről, vagy laptopról ismét. Ha ezek az eszközeid felkínálják az energiatakarékos üzemmódot, mindenképp élj vele! Számít ez a Földnek és számít ez a pénzügyeidnek is hosszútávon.

Fontos, hogy azokat az elektronikai eszközöket, amik árammal működnek, de épp nem használjuk, húzzuk ki a konnektorból, hogy feleslegesen ne fogyasszanak!

Mondanom sem kell, hogy a lámpákat feleslegesen ne égessük! Sőt, tarts néha energiamentes órát is. Egy környezetbarát gyertya mellett a testnek és a léleknek is igazi felüdülés egy jó könyv elolvasása. Kapcsolódj ki jógával, vagy legalább olyan tevékenységekkel, amihez nincs szükség elektronikai eszközökre.

környezetbarát

Vásárlás és főzés

Ha eddig nem a „minél kevesebbszer menjünk vásárolni” szokás híve voltál, hanem random beugrottál a boltba megvásárolni az aznapi vacsora hozzávalóit, akkor bizony megértem, ha kihívásként éled meg a karantén alatt a főzést. Az első körökben simán belefuthatsz emiatt abba, hogy rengeteg nem tartós terméket megvásárolsz, aminek a fele aztán a kukában landol, mert hát mondjuk ki… megrohadt, penészes, szottyos lett, sőt akár még bűzlik is.

Nagyon fontos, hogy a tervezhetőség miatt – és egyébként ezzel a mindennapjaidat is könnyíted – előre kitaláld, hogy mit fogsz főzni. Sok csoport található Facebookon, ahol több bajtársunk könnyű recepteket oszt meg. Ezen kívül az internet tárháza is telis-tele van jobbnál jobb ötletekkel! Tehát ha megvagy a menüvel, írd össze a hozzávalóit és a vásárlás során próbálj attól nem eltérni.

Kísérletezz! Ugye, hogy nem olyan nehéz egy nap kihagyni a húst? A zöldségekből is ugyanolyan színes, laktató és tápláló ételeket készíthetünk, mint a húsokból. Ráadásul nem csak a Föld, hanem hosszútávon a szervezetünk is meghálálja, ha könnyebben megemészthető étellel töltjük meg a bendőnket!

És mit szólnál, ha holnaptól nem a sarki multinacionális szupermarketet szupportálnád, hanem a magyar gazdáinkat? Ha csomagolásmentesen vagy legalábbis a környezetre nem káros csomagolásban vásárolnál? A Ne pazarolj, a Ligeti csomagolásmentes bolt, sőt a Szatyor bolt is lehetővé tette nekünk, hogy házhoz szállítsák a termékeiket. Ráadásul mindezt teherbringákkal! Nincs is finomabb egy majdhogynem zéró méretű ökológiai lábnyomú ebédnél, miközben tudod, hogy a pénzeddel nemes célokat támogattál.

Takarítás

Az otthondolgozás tudatalatti velejárója a takarítás, tehát nem meglepő, hogy most minden háztartás ragyog. A rengeteg környezetre és egyébként egészségre is káros takarítószerek viszont egyrészt a vizeinket szennyezik, másrészt nem tesznek jót a levegőnek sem. Ezen kívül a műanyag csomagolásuk se a környezetbarát termékek listáját gyarapítja.

Én a Ne Pazarolj csomagolásmentes bolt kimérős takarítószereit használom, amiknek jó minőségéről akkor bizonyosodtam meg először, mikor a beköltözéskor az előző lakó a sütő mögötti zsírt úgy gondolta, el tudja rejteni. A szerkesztőtársaim pedig az utóbbi időben kísérleteztek a magyar Cycle márka tisztítószereivel, ennek, és a home officenak hála, az ő lakásuk is környezetbarátosan csillog! De ha a legtermészetesebbet választanád, bátran ajánlom, hogy ecettel, citrommal és szódabikarbónával takaríts!

Fürdőszobával kapcsolatos környezetbarát tippjeinket itt olvashatod még.

Víz

Lehet bele se gondolsz, mennyi vizet pazarolunk, ha folyóvízzel mosunk fogat vagy tányérokat. És utóbbi a sok otthoni főzés miatt mostanra mindenkinek napi rutinja lett.
Egy teleengedett fürdőkáddal akár 130-150 liter vizet is útjára engedsz, míg zuhanyzással ezt a felére csökkentheted. Főleg akkor, ha nem időzöl a zuhany alatt 3-5 percnél többet. Ha pedig te is megvárod a zuhanyzás elején, míg bemelegszik a víz, tegyél a lefolyóhoz egy vödröt, amibe ezt a vizet engeded. Meg fogsz lepődni hány liter vizet folyatsz nap, mint nap feleslegesen a lefolyóba. Az itt összegyűlt vízzel főzhetsz, virágokat öntözhetsz.

Az a pohár víz, ami napokig állt az asztalodon, de valamiért mégse fogyott el, később ugyanúgy szuperál teafőzésre vagy virágöntözésre!

Ha pedig azok közé a szerencsés emberek közé tartozol, akik kertes házban élnek, azt is megteheted, hogy összegyűjtöd az eresz alatt az esővizet a kert locsolásához.

Hogyha képbe szeretnél kerülni a víz, mint természeti érték fontosságáról miközben online kreatívkotsz is egy zine elkészítésével, nagyon ajánljuk neked a Fabrik Zero Water Waste workshopját!

Hulladék

Talán ez egy jó időszak arra, hogy aki eddig nem szelektálta a szemetet, most elkezdje. Ráadásul ezzel játékosan taníthatjuk a gyerekeket is! A műanyag helyes szelektálásáról itt írtunk már, ezen kívül a papírszelektívbe fontos, hogy a tiszta és még nem újrahasznosított anyagú papírhulladék kerüljön.

Emellett egyre több vendéglátóhely környezetbarát elviteles eszközökkel dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a papír többnyire újrahasznosított, a műanyagot pedig környezetkímélő anyagokból készült, ipari komposztálás során lebomló politejsav anyaggal helyettesítik. Ha ilyenben hozza a futár az ételedet, annak az aljára vagy a tetejére PLA van írva. Fontos, hogy ezeket a kommunális kukába dobd ki!

Bár a jelenlegi helyzet megnehezíti a nullahulladékos életmód kivitelezését, de arra például sort keríthetünk, hogy a konyhai hulladékot komposzt formájában felhasználjuk. A hulladékmentes.hu cikkében ennek minden csínját-bínját elsajátíthatod, akkor is, ha kertes vagy ha kert nélküli házban élsz.

Ajándékozás

Sok tavaszi születésnaposnak sajnos a 4 fal között kell megünnepelnie a születése napját. Ha teheted, meglepetésként ne külföldről rendelj ajándékot, hanem hazai, környezetbarát kisvállalatoktól! Nekik sokkal inkább számít most 1-1 vásárlás, mint tartalékokkal rendelkező nemzetközi cégeknek, akik nagyobb eséllyel élik túl a vírus okozta helyzetet. Sok magyar designer mellett, többek között a Prezent és a Printa is elindította az online webshopját.  Rajtuk kívül még tudsz rendelést leadni Risoplantnek is, hogy például a képen látható notesszel és pozsgással vagy egy floráriummal lepd meg a számotokra fontos embereket!

Tisztában vagyunk vele, hogy a jelenlegi helyzet korlátokat állított fel. De bízunk abban, hogy a lehetőségekhez mérten cikkünk segítséget nyújt neked is, annak érdekében, hogy megőrizd az eddigi környezetbarát szokásaidat, vagy épp újaknak adj lehetőséget!

A képekért köszönet Tajnay Dórinak és Heszler Raminak!


(Visited 26 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram