Kulturmoraj

Kedvenc magyar filmjeink

film

Nincs is jobb program ezekben a ködös, szürke napokban, mint a kanapéról nézni kedvenc filmjeinket. Szerencsére vannak kiemelkedően jó magyar alkotások, amik számunkra annyira megunhatatlanok, hogy bármikor újranéznénk őket. Ha nincs ötleted, hogy kikapcsolódás gyanánt milyen filmeket nézz meg, a következőket szívesen ajánljuk!

1. Moszkva tér

1989 májusa, egy érettségiző, végzős gimnáziumi osztály napjaiba nyerünk betekintést. Ballagás, vizsgák, pályaválasztás. Minden ember életében jelentős pillanatok, főleg ’89 nyarán, mikor a szabadság illata egyre inkább érződik a levegőben, amit a filmben szereplő 18 éves kamaszok ki is használnak. Illegális pénzszerzés, külföldre utazás, gimis szerelem, humor, mindez könnyed tálalásban. De nem az ekkor megszokható felületesség jellemzi a filmet. A Moszkva térben mély és szerethető karakterek, illetve cselekmények kötik le a nézőt.

2. Isteni műszak

Bodzsár Márk nem csak a Drakulovics Elvtárssal nyűgözhet le minket. Az Isteni műszak egy 2013-ban került a mozivászonra, főszereplője Milán, aki Jugoszláviából a háború elől menekül el egyenesen Budapestre. Kis idő után, értékrendjét háttérbe szorítva elkezd mentősként dolgozni, hogy pénzt gyűjtsön, és a feleségét kimentse Szarajevóból. A film tele van vérrel és fekete humorral, az egészet a sötétség jellemzi, amitől nem várhatunk happy endet. Éppen ezért megosztó, és nem mindenki számára lesz szórakoztató, de aki elvontabb vizekre evezne, annak mindenképp ajánljuk.

3. Kontroll

Sokan a legjobb magyar filmnek tartják a Kontrollt, amivel nem tudunk vitatkozni. Ez egy tipikusan többször nézős film. Első alkalommal el fog minket ragadtatni az ellenőrök, vagyis a kallerek „görbe tükre”, amire az egész forgatókönyv épül. Aztán ahogy egyre többször látjuk a filmet, egyre több kérdés merül fel majd bennünk. Ki lehet az Árnyék, vajon a főszereplő Bulcsú, esetleg ő az emberekben elnyomott érzelmek megtestesülése, vagy csak szimplán egy őrült személy, aki ugyanúgy a metróban lakik, mint a főhős? Ahogyan ezt sem egyszerű eldönteni, úgy azt is nehézkes, hogy mi a valóság és mi a képzelet. Éppen ezért ennyire izgalmas, és minden egyes alkalommal más és más útravalót ad nekünk.

4. Liza a rókatündér

A Japán nagykövet özvegyét ápoló Lizáról, vagyis Balsai Mónikáról szól ez a végtelenül kedves és szerethető történet. A nagykövet halála után a végrendeletében annyit kér Lizától, hogy ne maradjon egyedül. A történet erre épül, hogy Liza megtalálja élete szerelmét. De Tony Tani, egy japán énekes szelleme ezt nem hagyja. Talán nem spoilerezek, ha annyit elárulok, hogy a film végén szerencsére a jó győz és a gonosz elnyeri méltó büntetését. A film pedig azért lett ennyire találó, mert azt hiszem, ha csak egy picit is, de Liza karakterével az élet valamelyik részében mindenki tud azonosulni.

4+1 Terápia

A Terápia nem egy film, hanem egy háromévados sorozat, ami most a befelé figyelés időszakában még inkább releváns lehet mindenki számára. Néha azért el kell vonatkoztatnunk az erőltetett szálaktól, főleg az utolsó évad részeiben. De sok kérdésünkre választ kaphatunk, ha minket is érdekel a pszichológia. A sajátos, halandó emberi történeteken keresztül pedig egyszerűen és jól érthetően mutatják be a problémákat és megoldásokat, amiért a páciensek terapeutához, a sorozatban, Mácsai Pálhoz fordultak.

(Visited 47 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram