Kulturmoraj

Könyvet, automatából?

Talán már te is észrevetted, hogy a nagyobb közlekedési csomópontokon olyan automaták jelentek meg, amiket korábban még sehol nem láthattunk. Utánajártunk honnan pottyantak ide!

A Poket egy elképesztő újítás itthon, aminek lényege, hogy az emberek ne a telefonjukat nyomkodják a metrón ülve, hanem olvassanak. Az sem lehet kifogás, hogy nincs kedved cipelni a könyveidet, hiszen a Poket- nevéből adódóan- a zsebedben is elfér, olyan kicsike. És mikor máskor indulhatott volna egy ilyen szuper kezdeményezés, ha nem április 11-én, a költészet napján? Hiszen könyvekről van szó, irodalomról. Olyan saját kiadású könyvekről, amiket automatákból lehet megvásárolni. Jó ötlet, igaz? 

Tulajdonképpen az merült fel bennünk, hogy nem találta ezt még ki korábban senki! Mindenesetre most itt vannak, és így öt hónap után kíváncsiak voltunk mennyire sikeresek. Nos, úgy tűnik, az ötlet tetszik az embereknek, hiszen egyre több automatát helyeznek üzembe. Ráadásul már nem csak zsebkönyveket lehet venni, hanem tetkókat is! Na de több infót nem lövünk le, olvassátok el interjúnkat a Poket megálmodójával, korunk ismert színészével, Vecsei H. Miklóssal!

Honnan indult az egész, mi adott ihletet a Poket kitalálásához?

Fotó: Zsigmond László

Úgy vettem észre, hogy az utóbbi pár évben észrevétlenül telefonfüggővé vált a fél ország, köztük én is. Utáltam magam a nyomkodásért és a diszkomfortossá vált csendekért. És hiába voltam tudatában ennek, mégsem tudtam változtatni. Elkezdtem kívülről figyelni magamat, és úgy tűnt, hogy pavlovi reflexszé vált az, hogy ha csend van, akkor a zsebünkhöz nyúlunk a telefonunkért. Ezt próbálja meg kicselezni ez a projekt. 

Miért pont automaták?

A legfontosabb, amiben megegyeztünk a sikeres indulás után, hogy ha már főképp saját pénzből indítottuk el a projektet, akkor ne kössünk kompromisszumokat. Azok a címek legyenek és abban a minőségben, amit mi megálmodunk. És még egy: mindig maradjunk 1000 forint alatt. Ez a minőség egy könyvesboltban alsó hangon 3500 forintért kerülhetne be a terjesztői költségek miatt. Ezt a költséget tudjunk csaknem tizedelni az automatában való terjesztéssel.

Hogyan mérlegeltek, mi alapján választjátok ki a műveket?

Grecsó Krisztiánnal ketten válogatunk, ez egy elég szubjektív merítés, de igyekszünk minden korosztályt kiszolgálni vele. Illetve a közismert klasszikusok mellett törkeszünk arra, hogy kevésbé ismert könyveket is eljuttassunk az olvasóközönségnek. A jelenlegi kötelezők közül kevés van, ami a várt olvasásélményt adja a fiataloknak. Mi igyekszünk olyan címeket a kezükbe adni, ami rávezeti őket arra, hogy olvasás nélkül nem érdemes… Ezentúl persze szeretnénk, hogy a POKET ne csak olvasásnépszerűsítési program legyen, hanem egymásra találása azoknak, akik egy egymásra figyelőbb, színesebb városi közösséget képzelnek el.  

A kötetek elején található ajánlásra ti kéritek fel a művészeket, vagy már ők jelzik, hogy szeretnének részt venni ebben?

Mi kérjük fel őket, és próbalunk mindig olyan embereket találni, akik nem csak a projekt szellemiséggel, hanem magával a konkrét könyvel is azonosulni tudnak, és őszintén tudják ajánlani.

Fotó: Tajnay Dorottya

Hogy jöttek a képbe a lemosható tetoválások?

A Petőfi Irodalmi Múzeum ajéndékboltjában láttam először József Attila lemosható tetoválást, és rögtön arra gondoltam, hogy egy tökéletesen passzolna a POKET arculatához illetve a fiatalok igényeihez, főleg nyáron és a fesztiválszezonban. Kiss-Benedek Kristóffal kitaláltuk a “Bőrőn a költő” nevet és logót, a TEMPORARY designer tattoos-szal együttműködésben pedig legyártottuk a közösen megálmodott tetkókat.

Mi a terv a jövőre nézve? Minden nagyobb közlekedési csomóponton láthatjuk majd az automatáitokat?

Igen. Szeretnénk, ha minél több helyen, akár vidéken és határon túli helyszíneken is megjelennénk az automatákkal. Eközben pedig szeretnénk, ha az emberek megértenék, még inkább megéreznék, hogy POKETet olvasni egyet jelent azzal, hogy egy színesebb, egymásra figyelőbb közösség tagja lettél. 

Hatalmas köszönet Vecsei Miklósnak, aki időt szánt az interjúnkre, és Horváth Pannának, aki készségesen állt rendelkezésünkre még este 11kor is, ha segítség kellett!

Poket Facebookon és Instán

(Visited 41 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram