Ökosodj

Környezetbarát DIY

Írtunk már ebben a rovatban műanyagmentességről, fenntartható öltözködésről, ökológiai lábnyomról, de arról még nem beszéltünk, hogy milyen szabadidős programokra van lehetőségünk, amiknek keretein belül a környezetünknek sem ártunk! Az elmúlt hetekben két környezetbarát márka workshopján vettem részt, az egyiken kerámiatálkát, a másikon neszesszert készítettem. Ebben a cikkben elolvashatod, hogyan védtem vele a Földet!

A ne pazarolj csomagolásmentes boltról már biztosan hallottál, sőt merem hinni, hogy már jártál is náluk. A bolt emeletén – ami egyébként kávézó – időnként szuper workshopokat hirdetnek. Én most a kerámiázást választottam, ahol Monomano segítségével készítettünk tányérokat. Három színből választhattam agyagot, a tálkán hurkatechnikával dolgoztam, a végén pedig festettem, díszítettem kedvemre. Miután kész lettem, Monomano elvitte és kiégette műhelyében az elkészült tárgyakat. Én mélytányért készítettem, és már alig várom, hogy a hűvösebb őszi napokon ebből gőzölögjenek finom zöldségleveseim!
Ez a foglalkozás 2 óra hosszú volt, az ára 4200 forint, ami tartalmazta az időt, a segítséget, az anyagot, a kiégetést és a jó hangulatot.

környezetbarát

Biztosan Te is sok fesztiválon jártál már és tapasztaltad, hogy inkább az esti programokon veszel részt, nem pedig a napközben tartott eseményeken. Ne aggódj, velem is általában ez történik, és pont emiatt nem jutottam el az utóbbi két évben a Müskinn workshopjaira. Sajnos sosem volt bennem annyi energia nappal, hogy akkor ne a pihenéssel töltsem az időmet. De szerencsére megnyílt a városban a Sisko stúdió, ahol nemrég a Müskinn lányok megtartották a neszesszer/tasakkészítő workshopot. Ennek keretein belül különböző színű nejlontáskákat vasaltunk össze az újrahasznosítás jegyében. A lányok segítettek a vasalásban, varrásban, de a design részében teljesen szabad kezet kaptunk és kedvünkre alkothattunk. Nagyon élveztem, hogy átlagos táskák cafatjaiból kis idő elteltével egyszer csak egy újrahasznosított neszesszert tartottam a kezemben, ami ugyebár minden lány szütyőjének a kelléke. Ráadásul pont tökéletes méretet sikerült készítenem ahhoz, hogy minden, ami alapfelszerelés, beleférjen.
A foglalkozás körülbelül egy óra hosszú volt, 1900 forintba került, ez az ár tartalmazta szintén az időt, segítséget, az anyagokat és a szuper hangulatot.

környezetbarát

Mindkét szakkör nagy előnye elsősorban az volt, hogy kiszakított a szürke hétköznapokból! Megmutatta, hogy képes vagyok alkotni, ami igazán léleknyugtató procedúra, ha nem is hosszútávon, de legalább abban a fél vagy egy órában, amíg ott voltam. Mindeközben pedig hazai márkákat, designereket támogattam, és megoldottam, hogy kis ökológiai lábnyommal új, általam készült dolgok kerüljenek a háztartásomba. Ami pedig a legjobb, hogy a szükséges eszközökkel ezek után akár otthon is megismételhetem ezeknek a tárgyaknak az elkészítését!

Egy szó, mint száz, ha neked is megjött a kedved az alkotáshoz, kövesd a
ne pazarolj és a Müskinn Facebook oldalait a közeljövőben meghirdetett workshopjaik miatt is!