Ökosodj

Környezetbarát karácsonyt kívánunk!

Pár nap és felkapcsolják az Andrássy úton a karácsonyi fényeket, a vásár beköltözött a Vörösmarty térre, és a boltok egytől-egyig tele vannak karácsonyi fényekkel. Ráadásul láttam már több szülőt, akik a játékok között hezitálnak izzadtan és vörös fejjel a szupermarketekben.

De álljunk csak meg, tényleg erről kell szólnia a karácsonynak? Csillogásról, pénzköltésről és idegeskedésről?

Emlékszem, pár éve szó szerint órákon át köröztem az egyik könyvesboltban, egyetlen egy polc körül, ahol a 2+1 könyvek voltak, hogy mindenkinek vegyek egyet a családban, mert az milyen jó lesz. Ez a gondolat, visszatekintve most nagyon megmosolyogtatott. Tény, hogy nem könnyű a dolgunk, a marketing, a társadalmi nyomás, mások véleménye miatt hamar át tud esni bárki a ló túloldalára. De ki akar olyan karácsonyt, ahol valaki a végtelenségig csak főz, majd az ételtől órákig moccanni se tudunk, a csomagolópapír pedig halmokban áll a szemetesben, és az egész összesen egy percnek tűnik, mert csak kapkodjuk a fejünket a sok tenni valók között?! Ráadásul még az is benne van a pakliban, hogy az ajándéknak, amit kaptál, semmi haszna, csak porosodik a polcodon éveken át, vagy esetleg a kukában landol. Tudom, ahány ház, annyi szokás, de a karácsony, mint ünnep félelmetesen átformálódott, és szinte ritka, hogy ne a túlfogyasztásról szóljon. Ezért mi hoztunk neked környezetbarát tippeket, amikkel csökkentheted a karácsonyod ökológiai lábnyomát!

Ajándék

Még egy zokni, bögre vagy egy „soha senki nem fogja felvenni” pulóver Kínából? Ezek helyett sokkal jobb ötleteink vannak!

  • Kézzel készített ajándék

Egyre több workshopról hallok, amiknek keretein belül környezetbarát ajándékokat készíthetsz, magyar márkák, kezdeményezések segítségével. (ezeket a cikk végén felsorolom) Ha egy ilyenen részt veszel, nem csak a hazai erőt támogatod, de jó hangulatban készülődhetsz a karácsonyra! De nem kötelező másra bíznod az ajándék kitalálását. Egy kis fantázia segítségével készíthetsz például szappant, méhviaszos csomagolót, könyvjelzőt régi fényképekből, lilahagyma chutney-t, vagy már nem használt anyagokból, kicsi újrahasználható tasakokat zöldség, gyümölcs, pékárú vásárlásához.
Egyébként a csináld magad ajándékkészítés azért is nagyon jó, mert tényleg ráhangol az ünnepekre.

  • Ha ruhát vásárolnál, menj secondhandbe!

Írtunk már a fastfashion hátrányairól, sőt, ha egy menő vintage turkálóban vásárolsz, sokkal egyedibb cuccokra találsz!

  • Ajándék környezetbarát mindennapokhoz

Vegyél olyan ajándékot, amivel segíted az ajándékozottad környezetbarát életmódra való átállását. Gondolok itt például csomagolásmentes fürdőszobai, kozmetikai termékre, fából vagy újrahasznosított anyagból készült játékra vagy akár kulacsra.

  • Részesítsd előnyben a magyar márkákat!

Ha mindenképp új tárgyat vásárolnál, azt lehetőleg magyar márkáktól szerezd be. Például jópofa kitűzőket vehetsz, támogatva a Magyar Madártani Egyesületet, vagy újrahasznosított papírból gyártott Anti-határidőnaplóval cserélheted le a sztenderd határidőnaplókat a lassulás jegyében. De nagyon ajánljuk a nemrég nyílt Recycled Ajándékboltot. Ha pedig italokat szeretnél ajándékba adni, válassz magyar söröket, borokat!
A napokban pedig Szialidia instagram posztja alatt kommentként rengeteg magyar designert felsoroltak.

https://www.instagram.com/p/B5a9H8rhQiN/
  • Ajándékozz élményt!

Szervezz kirándulást, mozit, téli ottalvós kiruccanást, korcsolyázást. Az ilyen meglepetések sokkal maradandóbbak, és így mind a kapcsolataiddal, mind a lelkeddel nagyon jót teszel!

  • Csomagolópapír

A csomagolást tekintve pedig azt javaslom, ha vásárolsz, mindenképp újrahasznosított papírból készült csomagolóanyagot válassz. Ezen kívül jól használható csomagolóanyagként az újságpapír, vagy régi textilek, sőt a cipősdobozok is!

  • Nagycsaládosoknak pedig azt a költséghatékony megoldást ajánlom, hogy húzzatok és csak egy személynek ajándékozzatok. Nagyon jó móka.

Karácsonyfa

Vidéken az a helyzet, hogy a környéken sok karácsonyfára specializálódott ültetvény van, a szüleim például évek óta ugyanattól a termelőtől veszik a fát. Ellenben a fővárosban már más a helyzet, évekig nem volt karácsonyfám, tavaly pedig elterveztük, hogy az Oázis kertészetből kölcsönzünk, de olyan későn ébredtünk, hogy már nem maradt ilyen fa, így hazahoztunk egy aprócska gömböset, amit koratavasszal, a fagyok után aztán kiültettünk a természetbe. Én támogatom nagyon az Oázisos cserepes élő fenyő kölcsönzést, de le nem mondanék a kirándulásról és a faültetéssel járó kalandról!

Viszont ha van kerted, lehet opció az is, hogy cserépben ültetsz egy fát, ami karácsonykor karácsonyfaként üzemel. Én ezt még nem próbáltam, így nem tudok garanciát vállalni érte. De ha te igen, mindenképp írj nekünk a tapasztalatokról!

Ha vágott fát vásárolsz, hazai termelőt válassz! És itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy bemutassam nektek a Kantaa-t. Ők a belvárosban bringával szállítják az előre rendelt karácsonyfákat, amivel nagyban csökkentheted a karácsonyod ökológiai lábnyomát!

Hogyha pedig eltérnél a tradicionálistól, a Zero Hero hulladékfából többféle karácsonyfa verzióval állt elő:

https://www.instagram.com/p/B5a2XyNh-KT/

A műfenyőt viszont nem ajánlom, mert az előállítása rengeteg energiát emészt fel, közel 20 évre van szükség ahhoz, hogy használata „megtérüljön”.

Étel

Az ételeket tekintve mi azt javasoljuk, hogy helyi termelők alapanyagaiból készítsd a karácsonyi menüt, és a tradíciókat félretéve ne ragaszkodj például a töltött káposztához. Kevésbé időigényesek és sokkal színesebb ételek készíthetőek el zöldségekből. Ha pedig vegetáriánus menüt választasz, azzal nagyban hozzájárulsz a környezetbarát tálaláshoz! Illetve itt ragadnám meg az alkalmat, hogy szóba hozzam: nem kell egy egész hadseregre főzni. Az ünnepek alatt mindenki teljes menüvel várja a vendégeit, úgy, hogy általában ő is megfőzött már szentestére. Ennek eredménye a konstans evés és rosszullét, illetve a rengeteg ételpazarlás. De ha meg is marad, ne a kukába dobjuk! Vigyük el a legközelebbi hajléktalanszállóra a rászorulóknak.

Díszítés és dekoráció

Mi lenne, ha idén csak narancs, fahéj, újságpapírból újrahasznosított díszek lógnának a fán, az ágakon pedig kedves spárgából készült masnik lennének? Vagy ha nem vennél új díszeket, hanem a régieket újrahasználnád, felturbóznád? De olyan ötletünk is van, hogy nézz szét a házban, milyen tárgyakra lelsz, amik szuper karácsonyfadíszként működnek, ha rájuk kötsz vagy ragasztasz egy madzagot?

A dekorációt tekintve se ess túlzásokba, hiszen a kevesebb néha több! Ez szerintem pont egy ilyen alkalom. Az ételek, a fák, a vendégek színesítik annyira a környezetet karácsony alkalmával, hogy ilyenkor elég, ha naturális anyagokból készítesz díszeket. Például szárított narancshéjból nagyon jófej formákat lehet kivágni, amiket szintén spárgával bárhova felfűzhetsz, fellógathatsz!

Utazás

Az ünnepek alatt elképesztően megnövekszik a forgalom az utakon. Ha van egy vagy két szabad hely az autódban, mindenképp hirdesd meg telekocsiként. Hidd el, jól jön a segítség a sok hazautazónak!

Tudatosság

Ha teheted, ne hagyd az utolsó pillanatra a készülődést. Előre és alaposan gondold át, hogy mire lesz szükséged, utólag nagyon meg fogod magadnak köszönni, hogy ilyen előrelátó voltál. A tudatos rákészülés pedig segíteni fog a ráhangolódásban és abban, hogy december összes napjában megtaláld az ünnepet. A karácsonyfa mellett pedig légy jelen! Megérdemled az év végi pihenést, ezért zárd ki a munkával kapcsolatos gondolataidat, sőt kapcsold ki a telefonodat, és legyél azokkal, akiket tiszta szívből szeretsz!

Karácsonyi workshopok és magyar termelői vásárok: