Ökosodj

Közösségi Kertek

Kinőtted a gangod és már bent sincs több napos hely a növényeidnek? Aggódsz, mert a közelben lévő boltokban nem tudsz 100%-ig környezetkímélően vásárolni? Oké a piac, de már az se elégíti ki minden igényed? A szíved mélyén elsajátítanád a vegyszermentes gazdálkodás tudományát, de nincs arra lehetőséged, hogy hónapokig hátra hagyj mindent és önkénteskedj egy vidéki gazdaságnál? Ami pedig a legjobban aggaszt ezek mellett, hogy egyre kevesebb a lehetőséged a természet közelében maradni a nagyvárosban?  

Ökosodj rovatunk célja, hogy felhívjuk olvasóink figyelmét arra, mennyire fontos, hogy életünkben helyet kapjon a környezetvédelem! Szerencsére egyre többen törődnek a témával és egyre több az olyan alternatíva, ami segít, hogy környezetkímélő életet élhessünk. Én ha visszagondolok, könnyen bevezettem azokat a környezetbarát megoldásokat, amik csökkentették a biológiai lábnyomomat. Mindig motivál, hogy nem csak a pénztárcámnak, az egészségemnek, hanem még a Földnek is jót teszek! 🙂
Ennek ellenére még így is sokszor megszakad a szívem az újabb és újabb szomorú hírek hallatán például a globális felmelegedést tekintve, amik sajnos azt bizonyítják, hogy mennyi teendőnk van még azért, hogy ezt a helyzetet sikerüljön megállítani.

Ezért szeretném ez alkalommal bemutatni azt a csapatot, akik napról napra azon dolgoznak, hogy lehetőséget teremtsenek a közösségi kerteknek Budapesten! Az ő segítségükkel alkothatunk egy olyan közösséget, ahol környezetbarát módon használhatjuk azokat a város adta területet, amik egyébként gazdátlanul árválkodnának.

A közösségi kertek egyébként Nyugat Európában és Amerikában már évtizedes hagyományokkal rendelkeznek, olyan múltbeli események kötődnek hozzájuk, mint az ipari forradalom és a II. világháború. A KÉK, vagyis a Kortárs Építészeti Központ 2010 óta foglalkozik közösségi kertek meghonosításával és elterjesztésével itthon. Ezek a kertek olyan városi területek, melyeket magánemberek művelnek meg önkéntesmunkával, a tulajdonos, azaz önkormányzat, intézmény vagy magánszemély beleegyezésével. Számos fajtájuk és meghatározásuk létezik. Lehetnek veteményesek, dísz-gyümölcsös vagy akár tankertek. A megvalósulásuktól függően vannak egyéni tulajdonban lévő vagy közösséghez tartozó parcellákból álló kertek, amelyek kialakíthatók iskolák udvarán, szállodák tetején, önkormányzati telkeken vagy használaton kívüli építési területen.

közösségi kertek

A közösségi kertek nagyon fontos szerepet töltenek be, hiszen alapjuk egy oktató jellegű közösség, amivel amellett, hogy tudod, mit eszel – azaz megőrződ tested egészségét – nem csak hozzájárulsz a környezetvédelemhez, hanem elsajátíthatod az önfenntartható életmód egyik fontos alappillérét is.

Ha érdekel a kertészkedés és szeretnél tagja lenni egy meglévő kertnek, kövesd a Közösségi Kertek honlapját vagy iratkozz fel a hírlevelükre! Amint egy adott kertben felszabadul egy parcella, meghirdetik, és nem kell mást tenned, csak kitölteni a kert jelentkezési lapját.
Ha pedig elég bátor vagy ahhoz, hogy elindíts egy közösségi kertet vedd fel a kapcsolatot a Közösségi Kerttel, miután kinéztél egy üres parcellát. Ennek részleteit megtalálod a honlapjukon, de mielőtt belevágsz, légy tisztában azokkal a felelősségekkel, amik a kerttel járnak.
Ezen kívül a Közösségi Kertek honlapján és a Facebook oldalán folyamatosan elérhetőek az aktuális projektek és programok azoknak, akiket érdekel a kertészkedés, de nem tudják a szükséges mennyiségű időt rááldozni a parcellák gondozására. Részt vehetsz közös ültető napon, magbörzén, kézműves foglalkozásokon, vagy szakmai  előadásokon olyan témákban, ami a kertészkedéshez, a vegyszermentes városi gazdálkodáshoz és a fenntartható életmódhoz nyújt tanácsokat, ötleteket, de ezen túlmenően számos kulturális és gasztronómiai eseményt is szerveznek.

Élj Te is a közösségi kertek lehetőségeivel, mert az ember – természet – város egyensúly felé nyitnak neked ajtót!

közösségi kertek
(Visited 10 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram