Lelkifröccs

Létezik manapság olyan, hogy egyszerű élet?

Magam is meglepődtem, mikor a feltett kérdésre az igen választ kaptam.

A 21. század olyan időszakát éljük, amiben mindannyiunkat renget impulzus ér. A digitalizáció fejvesztett tempójú fejlődése, a folyamatos fejlesztések, a technológiák, amiknek köszönhetően – hogy a legegyszerűbb példát hozzam – a nagyival videochatelünk több tízezer kilométerrel messzebb. Úgy, hogy az adott desztinációba – még akkor is, ha Európán kívül esik – képesek vagyunk eljutni. Akár egyedül és/vagy nevetségesen olcsón.

A környezetünkben mi vagy épp társaink naponta körülbelül 50 telefonbeszélgetést fogadunk, alsó hangon 100 e-mail fut át rajtunk keresztül, és szerintem keveset mondok, ha ezeknek a beszélgetésnek a 40%-a idegennyelvű. Nincsenek szabadnapjaink, vagy ha mégis, akkor előtte túlórázunk, hogy nyugodtan elmehessünk vagy utána, hogy hamar felvegyük a fonalat. A családra nincs időnk, mégis hétről hétre új embereket ismerünk meg. Mindemellett azt se szeretnénk, hogy a kreativitásunk háttérbe szoruljon, így valószínűleg egyszerre több vasat a tűzbe tartva nem csak egy teljes munkaidős állás rabjai vagyunk, hanem egy időben legalább két másik projektet viszünk.

Még akkor is, ha Te nem ezek közé az emberek tartozol, remélem, hogy találsz számodra olyan útravalót, ami segít abban, hogy a rengeteg élmény, inger mellett maradj vagy épp találd meg önmagad. (Itt egy kicsit én is megijedtem a fogalmazásomtól, de nyugi, nem az lesz a vége, hogy rábeszéllek a jóslásra meg mindenféle spirituális boszorkányságra. :))

Szóval a múlt hétvégén telekocsival utaztam haza vidékre egy önvezető autóval, amiről szívesen mesélnék részletesen, hiszen nagyon is kapcsolódik az itt felvetettekhez és sorolhatnám hozzá, hogy a Black Mirror c. sorozatból mit gondolok olyan tényezőnek, ami szerintem kevesebb, mint 15 év és a mindennapjaink sorozata lesz, de itt megállok és visszakanyarodok a hétvégére. A névnapomat szűk családi körben ünnepeltük, és ennek apropóján kaptam ajándékként “Az egyszerű élet művészete – 100 zen gyakorlat a szebb és nyugalmasabb hétköznapokért” című könyvet.

A 100 zen-ből a számomra három legfontosabbat szeretném összefoglalni neked, utána pedig szíved-jogod eldönteni, hogy szeretnéd-e megismerni a többi gyakorlatot.

“Tele a fejem, azt se tudom fiú vagyok-e vagy lány!

A megfelelések, elvárt szerepkörök betöltése, a folyamatos határidők, túlórák miatt előbb-utóbb háttérbe szorítjuk önmagunkat. Ha napi 24 órából összesen 10 percet arra szánsz, hogy minden gondolatot elhessegetve figyeled önmagad, elkezded érzékelni a” jelen pillanatát, a természet apró változásait, amik életben tartanak.”
“Hagyj időt az ürességre, először is figyeld meg önmagad! Szánj időt arra is, hogy ne gondolj semmire!” –
Shunmyo Masuno (a könyv írója) szerint ez az első lépés az egyszerű élet megteremtése felé.

“Ne haragudj, nincs időm rá.”

Hányszor halljuk másoktól, de hányszor halljuk a saját szánkból? A japán nyelvben az elfoglalt karakter az elveszíteni és a szív szimbólumait foglalja magába. Azért nem érünk rá, mert nincs hely a szívünkben. Főképp akkor, mikor összecsapnak a fejünk felett a hullámok. Pedig egy finom kávé egy kedves ismerőssel, egy 10 percnél tovább tartó telefonbeszélgetés a szüleinkkel, egy mozifilm vagy épp egy forró fürdő a gyors zuhanyzás helyett néha többet ér, mint a beletörődés, hogy “nincs időm rá”. Az itt felsoroltak azonban igenis pozitív hatással lehetnek egy szomorkásabb napodra. Ehhez a helyzethez dukál a “Kelj fel 15 percnél korábban a megszokottnál!” nevű zen gyakorlat. Ebben a 15 percben főzz egy teát vagy kávét, nyújtózkodj, lélegezz mélyeket, hiszen ha a légzésed rendben van, az elméd is megnyugszik. Ennek köszönhetően higgadtabban át tudod gondolni, hogyan alakul a napod és a heted, hogyan vedd a szembejövő akadályokat.

A zaklatott tudat megnyugtatása

A kezek összekulcsolásával tudat alatt a hálaérzetet segítjük elő. A jobb kéz bárkit, a bal kéz téged képvisel. Az összekulcsolt kézzel ezt a két szimbólumot hozzuk össze, kifejezzük vele a tiszteletet azok iránt, aki nem te vagy. Itt nincs helye a konfliktusnak, hiszen összekulcsolt kézzel nem támadhatsz rá senkire. Ezzel enyhítheted a haragot és az ingerültséget. Gyakorlatban ezt ne úgy képzeld el, hogy egy konfliktus közepén leülsz és összekulcsolod a kezed, de a nap végén ez segíthet elfogadnod a nézetelértést okozó szituációt, illetve segíthet abban, hogy újra, higgadtan átgondolj egy ilyen folyamatot.

A könyv további 97 jó tanáccsal lát el, amik apróságnak tűnhetnek, mégis nagyban befolyásolják mindennapjaidat. Többször szó esik benne a hála megfogalmazásáról és annak fontosságáról, a minél egyszerűbb környezet megteremtéséről, a telhetetlenség negatív hatásiról, étkezésről és pénzről is.
Ahhoz, hogy mind a 100 zen-t beépítsd a napjaidba hosszú utat kell bejárnod… de! apró lépések is már sokat számítanak, hogy életed egészséges határokig való leegyszerűsítésével könnyebben vedd az előtted álló akadályokat!

Arigato gozaimas! ?

(Visited 45 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram