Ambíció

Borkedvelő bringások, figyelem! – megnyitott a Vinikli

Megnyitott a Múzeum körút 27. szám alatt a Vinikli, a bor és bicikli keresztmetszete!

Felkerestük Nagy Bencét, hogy vezessen be minket a kulisszák mögé, és mesélje el, mi mindent találhatunk a Vinikliben.

Mit jelent maga a szó, hogy Vinikli?

Vino és a Bicikli szó együttese. Bor- és fröccsbár, biciklibolt és kávézó egyben.

Hogyan pattant ki ez az ötlet a fejedből? Mi áll a háttérben?

Régen is sokat bicikliztem, egy ideje pedig már mindenhova azzal járok. Volt egy hely, egy kocsma, ahol mikor már többet ittam a kelleténél, és éreztem, hogy közveszélyesen tudnék csak útnak indulni, ott letehettem a biciklimet egy éjszakára. Ekkor jutott eszembe,hogyha nekem lenne egyszer egy kocsmám, biztos, hogy megengedném mindenkinek, hogy otthagyhassák a biciklijüket, és nem csak azért, mert engem ismer a tulaj vagy a pultosok egyike. Ha pedig más helyekre tértem be, mindig az utcán kellett hagynom a biciklim, ahol féltettem.

Aztán ahogy jártam a várost a bringámmal, folyamatosan jöttek az ötletek. Akkoriban még a benzinkutakon kívül nem volt sehol pumpa, nagyon zavart a hiánya, mivel gyakran szükség lett volna rá, úgyhogy arra is gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha a városban egy központi helyen lenne, és megengednék, hogy ingyen használjam. De nem csak pumpára van szüksége egy biciklisnek, hanem különféle szerszámokra is. Eszembe jutott még az is, hogy milyen szuper lenne egy olyan hely, ahol nem horroráron jutnék hozzá a legapróbb kiegészítőkhöz, a lámpákhoz, csengőkhöz, kulacstartókhoz.

vinikli

Összefoglalva mi a Vinikli koncepciója?

A Vinikli egy olyan hely, ahol bátran otthagytatod egy estére a biciklid, ha már nem tudnál biztonságosan hazatekerni az alkohol mámorától. Itt megtalálhatók a legalapabb szerszámok, amiket bármikor kölcsön kérhetsz és van pumpa is, amit természetesen használhatsz, illetve kedvező áron tudsz hozzájutni a legalapvetőbb kiegészítőkhöz. Mindezek mellett pedig van kávézó, bár rész is, ahol kedvedre ehetsz, ihatsz reggeltől estig.

Milyen ételeket, italokat lehet a Vinikliben fogyasztani?

Hazai termelők alapanyagaiból összeállított ciabattini, saláták, mindenből van vegetáriánus és vegán opció is. Az italokat tekintve legfőképp a borra összpontosítunk. Minőségi, de kisebb, így Budapesten kevésbé ismert pincék szortimentjét kínáljuk. Jelenleg három állandó, plusz egy havonta változó vendégborászatunk van. Ezek mellé kínáljuk a saját festésű szódásszifonjainkból a szódát, szűrt vízből és ráadásul ingyen. Mivel azért mi se csak a bort szeretjük, ezért a Fehér Nyúl és Szent András sörfőzde söreit is árusítjuk. Bár nem vagyunk specialty kávézó, de a minőségre ezen a téren is igyekszünk odafigyelni, ezért ugyanabból a pörkölőből érkezik hozzánk a kávébab, ahonnan a Pékműhelybe is.

Milyen nyitvatartási idővel üzemeltek?

Jelenleg hétköznap reggel 8 és éjfél között tartunk nyitva, hétvégén nagyjából hasonló a helyzet, csak szombaton 9 órakor, míg vasárnap 10-kor nyitunk.

Hogy működik pontosan ez a “bicikli itt-hagyós” dolog?

Mikor már úgy érzed, hogy nem bírsz épségben hazatekerni a bicajodon, a pultnál tudsz kérni egy bilétát, vagyis kettőt. Az egyiket rárakjuk a biciklire, a másikat a kulcsodra. A bilétán szerepel a címünk, így könnyen visszatalálsz másnap a bringádért, sőt ha kell, ezzel eszedbe is juttatjuk, hol hagytad az éjjel. 

vinikli

Mit képvisel a Vinikli?

A biciklisek támogatását, megbízható szolgáltatást a bicikliknek, értve itt a kiegészítőket például, de természetesen jó hangulatot és minőségi ételeket, italokat igyekszünk reprezentálni azoknak is, akik bringa nélkül érkeznek.

Ki a célközönség?

Elsősorban a bringások, de ők könnyen megtalálják a helyet, hiszen a város legforgalmasabb bringaútja halad el mellettünk. Egyébként úgy próbáltunk kialakítani mindent, hogy a bor és minőségi ételek-italok barátainak, egyetemistáknak vagy akár a turistának is érdemes legyen betérniük hozzánk.

Mi az épület története és mit fontos tudni a helyről?

Két éve kerestem már egy olyan helyet, ami megfelel az elvárásaimnak. A szempontok közé tartozott egyrészt, hogy legyen terasz, másrészt pedig, hogy a bejáratnál ne legyen lépcső, hogy a bringákat könnyen be lehessen hozni, illetve az is fontos volt, hogy forgalmas kerékpárút mellett legyen. Megtaláltam a körúton ezt, az akkor még kiadó fodrászüzletet. Az egész helységet szét kellett rombolnunk és újjáépítenünk. Mikor elkezdtük a munkálatokat, akkor vettük észre, hogy az épületet részben egy fémszerkezet tartja meg, ami Budapesten nagyon egyedülálló. Lényegében kiástuk, amit csak lehetett és úgy jutottunk el a mostani állapotig. Lent található a WC és a raktár, ahova estére el tudjuk zárni a bicikliket. A földszint úgymond zsibongó a pulttal, padokkal, asztalokkal, bárszékekkel, és itt található a kerékpárbolt és a szerviz rész is. A galériátpedig úgy alakítottuk ki, hogy kisebb összejövetelekhez, például szülinapokhoz és borkóstolókhoz is alkalmas legyen.

Mik a jövőre nézve a tervek?

Szeretnénk saját gyártású termékeket is forgalmazni. Egyelőre a kormányra szerelhető kávétartóval és a kulacstartóba pontosan illeszkedő papírhengerrel tudunk szolgálni a bringásoknak, amibe az elvitelre kért ciabattiniket csomagoljuk. Utóbbi újrahasznosított papírból készült és kellően tartós ahhoz, hogy ha nem éri eső, a szendvics elfogyasztása után másra is tudd használni. Mi most többek között a borravalót is abban tartjuk. Tervezünk még koncerteket, könyvdedikálásokat, beszélgetős esteket, erre remek lehetőséget ad a földszinten található kis színpad. Távlatokban gondolkozva pedig az a cél, hogy több hasonló hely nyíljon, hogy népszerűsítsük a kerékpározást, vidéken is. Gondolkoztam azon is, hogy ha tényleg beindul a Vinikli, készítenék térképeket bringaútvonalakkal, idegenvezetőket bevonva, nem csak a fővárosban, hanem Balatonra is. Tudom, hogy ilyen már létezik, de én ez esetben is azt képviselném, hogy minőségi szolgáltatást nyújtanék megfizethető áron.

Ha egyetlen tanácsod lehetne azoknak, akik nem mernek belevágni a terveikbe, álmaik megvalósításába, akkor mi lenne az?

Minden fontosabb problémára legalább két megoldást készíts elő, és ne lepődj meg, ha sokszor még így is egy harmadikat kell rögtönöznöd. 🙂

A fotókért köszönet Kelemen Krisztának! 

(Visited 57 times, 1 visits today)

1 Comment

Leave a Reply

Facebook
Instagram