Ambíció

Mezei Menyegző – interjú Littai Fannival

„Kézzel készült, rusztikus és vintage stílusú fa boldogságkapuk bérlése, Esküvői szertartásvezetés” – áll a Mezei Menyegző instagram oldalán. Pedig nehéz pár szóba átadni, amit a Mezei Menyegző képvisel, annyira különleges.
Littai Fanninak sikerült az évek során kialakítani egy egyedi stílust, amit tökéletesen tükröznek munkái. Talán sokunk álma ez – vagy legalábbis nekem biztosan -, ezért is szerettem volna, hogy Fanni helyet kapjon az ambíció rovatunkban, és elmesélje, hogy a főiskolától hogyan jutott a Mezei Menyegző boldogságkapui elé szertartásvezetőként.

Mindketten turizmust tanultunk, és akkoriban te újságíróként tevékenykedtél. Most úgy tudom, dolgozol a Mezei Menyegzőn, az Angyalkert táborban és ezek mellett hobbi színészkedsz. Hogyan jöttek mindezek az életedbe?

A turizmus szak elvégzése alatt már újságíróként dolgoztam, így amikor mi lediplomáztunk én nem a „szakmánkban” helyezkedtem el, hanem újságíróként folytattam tovább, és mellette a családi vállalkozásunkban segítettem. Ez az Angyalkert Tábor, Cserhátszentivánban. Eredetileg gyerektáborként indult, de az évek alatt kinőtte magát ebből a skatulyából: 2010 óta már esküvők helyszíne is. Itt csöppentem bele az esküvői világba, azóta dekorosként, szervezőként, helyi koordinátorként, pultfőnökként ezer meg egy feladatkört láttam már el, mindig éppen azt, amire szükség volt. Ehhez persze kapóra jött a turizmusos végzettség, de sokkal többet számít benne az évek alatt megszerzett gyakorlat.

Hogy jött a Mezei Menyegző ötlete?

A Mezei Menyegző ötlete régóta motoszkált már az agyamban, de sokáig nem tudtam pontosan megfogalmazni, hogy mi is lenne ez. Volt munkám, így nem különösebben foglalkoztam a dologgal, néha eszembe jutott, aztán újra elfelejtettem. Mindkét szülőm nagyon kreatív, valószínűleg emiatt volt nekem is igényem rá, hogy valami kreatív dolgot csináljak. Az igazi nagy lökést az unokanővérem adta: a vőlegényével engem kértek fel, hogy legyek a szertartásvezetőjük majd az esküvőn. Ekkor újra beindult a fantáziám, úgy éreztem, hogy az eddig megszerzett tudást majd ezzel együtt csokorba kellene fognom, és egy olyan pályát, ívet találni, amin még lehet továbbhaladni, fejlődni, bővülni. Így alakult ki a Mezei Menyegző útja, de sok idő volt, mire megszületett az elhatározás, hogy ezt merem is vállalni a saját nevemmel. 🙂

mezei menyegző
fényképezte: Tálos Sarolta (Charlot Photography)

Szükséged volt ehhez plusz képzésre a diplomán túl? Gondolok itt például a szertartásvezetésre.

A szertartásvezetéshez talán a két legfontosabb dolog, hogy az ember tudjon jó szöveget írni és emberek előtt szerepelni, képes legyen hatásosan elmondani, amit megírt. Már kisgyerekként is színjátszós voltam, országos versmondó versenyeket nyertem, és 9 éve hobbi színész vagyok az Ascher Oszkár Színházban. És ehhez jön az újságíró voltom, de álmomban sem gondoltam volna, hogy szertartásvezető legyszek egyszer. Aztán jött a már említett felkérés az unokatesómtól. Először teljesen ledöbbentem, majd a kezdeti sokkhatás után körbejártam, hogy ez hogyan lehetséges, és így kerültem a szertartásvezető képzésre. Imádok tanulni és fejlődni, de régebben csak olyan tanfolyamokra mertem elmenni, amiken a megszerezhető tudást már tudtam, mert nem szerettem volna bénának tűnni. Szerencsére ezt mostanra (valamennyire) leküzdöttem. (nevet) A dekorhoz kapcsolódóan voltam több kalligráfus workshopon, elvégeztem egy esküvői dekoratőr- és egy csokorkötő képzést is. Nagy a szerelem az online tanfolyamokkal is, érdekel minden a grafikai tervezéstől, a virágkötészeten, szépíráson, agyagozáson, betonozáson át a barkácsolásig. Számtalan Skillshare-órát végeztem már ezekben a témákban. Szeretem a legtöbb dolgot saját magam készíteni, amit felhasználok, amikor dekorálok, ezért igyekszem minden téren képezni magam.

Milyen szolgáltatásaitok vannak?

A Mezei Menyegzőnek jelenleg három szolgáltatása van. Alapszolgáltatásunk a boldogságkapu bérbeadás volt. A különleges formájú fa dekorelemeket saját kezűleg készítjük, a kivitelezés nagy része apa keze munkáját dicséri. Külföldi esküvők képeit nézegetve gyűjtöttünk inspirációt, majd a látottakat a saját magunk képére formáltunk Valamint úgy terveztük meg a kapukat, hogy praktikusak, szétszedhetőek és könnyen szállíthatóak legyenek. Eredetileg azokban a párokban láttam a fő célcsoportot, akik maguk szeretnék dekorálni az esküvőjüket és szeretik a DIY-cuccokat, de nagy örömömre sok dekoros is bérel tőlem, mert nekik is bejön ez a vonal. Emellett esküvői teljes dekorációval is foglalkozunk a koncepció megtervezésétől, a kivitelezésen át, egészen a bontásig. Ez nem egyszemélyes feladat, ilyenkor mindig vannak segítőim a családból, vagy a barátaim közül. A virágkötésben például anya a biztos társam. Harmadik szolgáltatásunk pedig a szertartásvezetés, vagyis egy nem hivatalos, szimbolikus polgári szertartás megtartása.

Mi volt az a pont, amikor rájöttél, hogy ezt szeretnéd csinálni? Hogy ismerted fel, hogy ebben leled örömöd?

Erre nem tudok konkrét választ adni. Ahhoz, hogy ez az egész elindulhasson, sokat segített a családom és a barátaim biztatása, hogy van értelme belevágnom. Ahogyan elkezdte kiforrni magát az “új projekt”, úgy találtam meg benne egyre jobban magamat, ez büszkeséggel töltött el, így még többet és még jobban akartam csinálni. Ahogy már korábban is említettem, nekem nagyon fontos, hogy ha lehet, mindenben ott legyen a kezem nyoma. Így a logómat is magam terveztem (amiben az egyik bérelhető boldogságkapunk formája köszön vissza). Mindig élvezem, amikor be kell fotóznom egy új dekorelemet, vagy magát a teljes dekorációt. Nem vagyok fotós, nem készítek fantasztikus képeket, de így is nagy örömöm lelem benne. Alkotószellemű embernek tartom magam, ezért a kreatív énem nagyon hálás érte, hogy állandóan jár az agyam, hogy egy-egy hangulatot hogyan lehet megfogni és dekorrá alakítani. Legyen az inspiáció egy lakberendezési fotó, egy ruhadarab vagy bármi, ami éppen szembejön velem. A legjobb az egészben viszont mégis az, hogy új embereket ismerhetek meg, esküvői szolgáltatókat és házasuló párokat egyaránt. Kitüntetettnek érzem magam, amikor egy pár a szerelmük sztoriját osztja meg velem, és ez tök jó.

mezei menyegző
fényképezte: Helmeczi Veronika (Let It Fly Studio)

Mi volt az eddigi legizgalmasabb helyszín és legjobb élmény, ami bizonyította, hogy ez a te utad?

Egyértelműen az unokatesóm esküvője! Mivel a szertartásvezető képzésbe Petra és Balázs felkérése miatt fogtam bele, elhatároztam, hogy az övéké lesz az első esküvő, amit megtartok. Gyönyörű környezetben, Csákberény határában, egy mező kellős közepén volt a szertartás. Nagyon meghitt volt, egy igazi kis csoda.

A színészkedést még mindig folytatod?

A színészet szerencsére még mindig az életem része, még ha csak hobbi szinten is. Jelenleg két darabban játszom a női főszerepet, az Örkény-féle A falu rossza című előadásban Boriskát, és a Rómeó és Júlia Júliáját.

Hogy sikerül az idődet menedzselni?

Őszinte leszek: nem jól. Sokat kell még fejlődnöm, ki kell alakítanom egy megfelelő rendszert, miközben próbálom leküzdeni a halogatást, de még messze van az út vége. Túl sok mindent hagyok az utolsó pillanatra… Vannak napok, amikor semmivel sem jutok egyről a kettőre, nem találok motivációt, és olyan is, hogy szuper eredményes voltam. Nincs még meg a balansz.

Utolsó kérdésünk mindig a következő: mit tanácsolnál azoknak, akik még nem mertek elindulni az álmaik megvalósítása felé vezető úton?

Ne halogassanak! Jó, valószínűleg ez tőlem, aki épp az előbb ismertem be, hogy halogatok, furán hangzik, de tényleg igaz. Ha van valami ötlet, amit meg szeretnének valósítani, vagy valami, amiben ki szeretnék próbálni magukat, nem érdemes halogatni az elkezdését, mert hónapok, évek múlva is furdalni fogja őket a kíváncsiság, hogy “mi lenne ha”. Időt spórolnak meg, ha akár már ma elkezdik.

Köszönjük az interjút Littai Fanninak! Kövessétek a Mezei Menyegző Facebook és Instagram oldalát, és keressétek őt bátran, ha egy igazán egyedi szertartásra vágytok! 🙂

A cikk borítóképét fényképezte: Jágity Fanni


(Visited 145 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram