Lelkifröccs

Miért esünk mindig ugyanabba a hibába? Miért ragadunk le egy adott mintánál?

Biztosan te is átéltél már pár kellemetlen szituációt, amiknek nagyon örültél mikor vége lett, de aztán egy év vagy akár egy hónap múlva újra ugyanannak a helyzetnek a kellős közepén találtad magad, talán egy picit más körítésben.

Nem beszélve arról, hogy ezekben a hasonló helyzetekben ugyanazokat a sémákat vetted elő megoldásként, még akkor is, ha azok előtte nem váltak be. Illetve gyanítom, hogy a te életedbe is belépett már számtalan ugyanolyan típusú ember (tudod a “rosszfiúk”, ex-barátnők, idegesítő főnökök, stb.), akikkel életedben már többször nagy nehezen megszakítottad a kapcsolatot, mert úgy érezted, nincsenek rád jó hatással. Aztán valahogy a sors mégis úgy intézte, hogy újra a közeledbe kerüljön egy hasonló személyiségű ember, akár úgy, hogy a főnököd vagy közvetlen kollégád pontosan ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint az exed, vagy úgy, hogy a jelenlegi párkapcsolatodban ugyanazokat produkálja a másik fél, mint ami miatt az előzőt megszakítottad. Ezekbe a körforgásokba nagyon könnyen és bosszantóan beleragadunk, ha nem kezeljük őket tudatosan. De szerencsére van megoldás! 

Képzeld el, hogy az életed egy hosszú könyv, telis-tele fejezetekkel, vagy egy nagy puzzle, aminek sok darabja még hiányzik. Ha az elejétől kezdve átlapozod ezt a könyvet, vagy átgondolod, hogy a puzzle hol hiányos még, könnyen rájöhetsz, hogy ezek a helyzetek, emberek mivel próbáltak kiegészíteni téged. Ha az adott szituáció nagy gyakorisággal történik meg veled, ám számodra kényelmetlen helyzetekbe kerülsz általa, vagy gyakran kopogtatnak az ajtódon olyan emberek, akiknek adsz még egy esélyt, pedig tudod, hogy nem kéne, az pont azért történik, mert nem mélyültél el eléggé életed ok-okozatában, más szóval még mindig valamit tanulnod kell! 

hiba

Minden embertől és minden nehéz helyzetből okulunk, de ha mindig ugyanúgy reagálsz, azzal egyáltalán nem fejlődsz, sőt inkább magad alá ásol és azt éred el, hogy újra megismétlődjenek a kínos történések. Hiszen ha már megtanultad volna a “leckét”, akkor az élet nem sodorna újra és újra ugyanabba a szituációba.
Van a pszichológiában egy úgynevezett fogalom, a megküzdési stratégia, amivel amennyire lehetséges lerövidítjük az események hosszát, a velejáró fájdalmat és stresszt.
A megküzdési stratégiának két nagy csoportja van:

problémaközpontú stratégiák a stressz forrásának megszüntetésére irányulnak. Ha az ember felismeri a problémát, képes szembefordulni vele (itt merül fel a kérdés, hogy új vagy eddig már alkalmazott sémájú megoldással), felméri és valószínűsíti a megoldási lehetőségeket és végül cselekszik.  

Az érzelemközpontú stratégiák azt érik el, hogy ne magával a problémával és megoldásával foglalkozz, hanem a probléma által kiváltott negatív érzelmeket próbáld kezelni. Emiatt úgy érzed, megkönnyebbültél, hiszen a figyelem elterelődik az adott problémáról és arról, hogy szükséges lenne megoldani. De ezzel csak azt éred el, hogy hátat fordítasz a problémának, viszont így csökken benned a félelem, frusztráció, és az akkori pillanatban nem szembesülsz azzal, hogy ez a probléma idővel újra eléd áll majd.

Gondold át, hogy te melyik megküzdési stratégiával oldod

 meg gyakrabban a helyzeteket!

Próbálj meg úgy tekinteni ezekre a helyzetekre, mint egy lehetőség, amivel fejlődni tudsz! Kísérletezz, és a következő hasonló helyzetben reagálj másképp, lépj ki a “döntéshozatali komfortzónádból”! Így halad, így válik egyre világosabbá a könyved története, és így tevődik össze szépen lassan a puzzle. Idővel aztán rájössz, hogy ez nem is most történik meg veled először. Ez egyébként a legszebb része a folyamatnak, mikor a belső hangod úgy szól: “Már értem!”. Ezután a jövőben, hogyha ugyanaz a szitu szembejön, hidd el, hogy két perc alatt vagy akár észrevétlenül túl leszel rajta, míg előtte volt, hogy hónapokba telt, hogy túllendülj.

hiba

A lényeg, hogy ezek a fejezetek vagy puzzle darabkák az életedben egy adott irányt követnek, ezért próbáld meg elérni, hogy ez az irány egyenesbe kerüljön! Használd ki ezeket a szituációkat, hozd ki belőlük és magadból is a legjobbat! Ha hajlandó vagy egy kicsit előre gondolkozni, már a probléma kialakulása előtt képes leszel lépéseket tenni a megoldás érdekében!

(Visited 83 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram