Ökosodj

Miért ilyen furcsa ez a nyár?

A globális felmelegedés fogalma sajnos szinte már elcsépeltté vált az elmúlt 10-15 év alatt. Mindenki csak legyint, hogy már megint erről van szó, és továbblapoznak. Aztán csinál Leonardo DiCaprio egy filmet a témáról, és páran talán felkapják a fejüket, mert hát mégiscsak DiCaprio készítette, az csak jó lehet. Őszintén én nem vagyok nagy rajongója, de tény, hogy amit a Before flood során összerakott, az példaértékű. Mégsem jutott el elég emberhez. Erről a témáról folyamatosan beszélnünk kell, de leginkább tennünk ellene, mielőtt túl késő lesz!

Az első és legfontosabb feladatunk tisztázni a fogalmakat! Nyugi, nem fogok oldalakon át arról beszélni hogyan melegíti fel a Nap a Földet, de egy egyszerű magyarázatra szükség van, mert hiába hallunk róla sokat, ti tudjátok valójában mi az a globális felmelegedés?

A Földünket körülveszi egy arányaiban vékony réteg, az atmoszféra. Ezen keresztül jutnak a Napsugárzásból a fényhullámok a Föld felszínére, ami elnyeli őket, egy részük pedig visszasugárzik a világűrbe infrasugárzás formájában. Azonban van, ami az atmoszféra külső rétegéről megint visszaverődik a Föld felszínre, ez tartja melegen bolygónkat, így nagyjából konstans hőmérsékleten tartva a Földet. Tehát mindig bent marad valamennyi az atmoszférán belül és a többi visszakerül a világűrbe, ez így rendben is van, jól működő rendszer. Mi a probléma? Az, hogy a rengeteg szennyező anyag, amit az emberiség termel, mind felkerül az atmoszféra már említett legkülső rétegébe, amivel mesterségesen vastagítja azt. Minél vastagabb lesz ez a réteg, annál kevesebb sugárzás jut ki rajta a világűrbe. Ezek mind itt maradnak és természetellenes mértékben melegítik a Földet, ami végül a teljes földi élet pusztulásához vezet, amennyiben továbbra is homokba dugjuk a fejünket.

Három dokumentumfilmet néztem meg, hogy felkészüljek erre a cikkre. Őszintén mondom, összeszorult a szívem, borzasztó volt látni mit tett az emberiség ezzel a gyönyörű bolygóval. Persze ezt valahol eddig is tudtam, de mikor saját szemeddel látod a képeket, filmeket, amik egyértelmű bizonyítékok, akkor azért magadba szállsz kicsit. Majd elönt a düh és a tehetetlenség érzése. Mégis azt mondom nektek, van remény, hisz ezek a csodás emberek, akik ezeket készítették itt vannak, és küzdenek. 

Al Gore több mint 10 éve foglalkozik a témával. Miután elvesztette a választásokat Amerikában, ennek szentelte az életét. 2006-ban jelent meg filmje az Inconvenient truth (Kellemetlen igazság), amiben elmondja mi történik a Földdel, és mi lesz vele, ha nem teszünk valamit. Aztán 2016-ban Leonardo DiCaprio elkészítette a Before the flood (Özönvíz előtt) című dokumentumfilmjét. A kettő között 10 év telt el, amiben a helyzet csak romlott, ezt erősíti meg a második Al Gore film 2017-ben. Nos, térjünk akkor végre rá, mik ezek a szörnyűségek!

Ami talán mindenki számára a legegyértelműbb, az a jég olvadása. A kérdés az, hogy milyen mértékben történik mindez és mi a következménye. Mint az elején említettem, egyre magasabb a szén-dioxid tartalma a levegőnek, ami nem engedi kijutni a sugarakat az atmoszférán. Ezek a sugarak elkezdik melegíteni a Földet, a tengereket, a jeget. Elindul egy ördögi kör, a víz elnyeli a meleget és alulról melegíti a jeget, azt a felületet, ami még képes visszaverni a sugarakat, de így hiába, hiszen már alulról is melegszik, végül feladja, és elolvad. Mi történik ekkor? A víz kilép a medréből és elárasztja, amit csak ér, hatalmas áradás indul, ami emberéletekbe kerül. De nem csak emberekébe. A történelem során először, a kétezres évek elején fordult elő, hogy vízbe fulladt jegesmedvéket találtak. Őket konkrétan a kihalás veszélye fenyegeti, mivel jégtáblákon élnek, a jégtáblák viszont olvadnak. De térjünk vissza az emberekhez. Az emberi szervezet nagy része vízből áll. Az olyan méretű hegyek, mit a Himalája környékén élő emberek az ezekben található patakok, folyamok vizét isszák. Mi történik a globális felmelegedés hatására? Sokkal nagyobb olvadások mennek végbe, amiket nem bírnak el ezek a folyók, először kiöntenek, majd kiszáradnak ha már nincs, ami táplálja őket. Onnantól kezdve ezeknek az embereknek megszűnik az ivóvíz forrásuk. Nincsen már így is elég sok ember a Földön, aki számára elérhetetlen a tiszta ivóvíz? Nem beszélve arról a rengeteg állatról akik belepusztulnak ezekbe a folyamatokba.

A jégolvadáson kívül még számtalan probléma okozója a klímaváltozás. Igazából teljesen egyértelmű dolgokról van szó, csak nem gondolunk bele ezekbe. Döbbenten néztem a filmeket, hogyan tudják politikusok, vezetők elhitetni az emberiség egy részével, hogy ez az egész csak kitaláció?! Hiszen annyira logikus. Például ha egyre melegebb van, egyre több helyen, akkor a vírusok, betegségek sokkal nagyobb mértékben terjednek, a baktériumok könnyebben telepednek meg. Ezért jelennek meg újra, korábban már kiírtott vírusok.  

Térjünk vissza kicsit a vizekhez! A melegedés hatására nagyobb lesz a kipárolgás, ami összegyűlik és egy teljesen más területen csapadék formájában esik le. Ez az első helyszínen aszályhoz, kiszáradáshoz vezet, míg a másodiknál esőzésekhez, viharhoz, akár áradáshoz, természeti katasztrófákhoz. A klíma változásával tehát megváltozik az időjárás, aztán az éghajlat, a tengerekben az áramlatok is átalakulnak, végül az egész Föld működése megváltozik. Ezzel el is érkeztünk a címben felvetett problémához. Miért ilyen furcsa ez a nyár? Hazánkban szinte mindennaposak a hirtelen jött viharok, mintha éghajlatot váltottunk volna. Ezzel szemben Angliában pedig egy hónapon keresztül szárazság, 30 fokos hőmérséklet uralkodott, ami ijesztően eltér az ottani normálistól. A gyors változáshoz pedig aligha tudnak hirtelen alkalmazkodni az állatok is. A költöző madarak például mindig úgy értek vissza, hogy pont élelemhez jutottak már hazájukban. Viszont a felmelegedés miatt bizonyos hernyók és rovarok előbb előbújtak, s addigra átalakultak, vagy már túlszaporodtak, kárt téve egyes növényekben, stb. A probléma tehát a Föld minden élőlényét veszélyezteti, nem kis mértékben.

Mi okozza a legnagyobb károkat? Azt bizonyára mindenki sejti, és fentebb már említettem is, hogy a szén-dioxid kibocsátás az egyik legnagyobb probléma. Amíg a fosszilis energiában ekkora pénzek vannak, addig sajnos iszonyatosan nehéz dolgunk van. Ahogy Péterffy Bori is megénekelte: „A pénz miatt van minden”. 

Másik főbűnös a pálmaolaj. Elképesztő mértékben égetik fel az erdőket csupán azért, hogy pálmaültetvényeket hozzanak létre rajtuk, hiszen ez a legolcsóbb olaj fajta, így mindenbe azt raknak, legyen az élelmiszer vagy kozmetikum. Az ilyen termékeket próbáljátok meg elkerülni, bojkottálni! Az Indonéz erdőknek például már konkrétan a 80%-át elpusztították a pálmaolaj miatt. Egyszerűen bele se merek gondolni, ez mennyi élőlény halálát okozza nap-mint nap! Ráadásul ez is borzasztó mennyiségben növeli a szén-dioxid kibocsátást. A fák alapvetően elnyelik a CO2-t, ezért lennének nagyon hasznosak ebben a harcban. Azonban ezt eltárolják magukban, és ha felégetjük őket, akkor az a rengeteg szén-dioxid, amit addig eltároltak, az mind felszabadul. Képzeljük el ezt több hektárnyi erdő felégetése esetén…

Fontos megemlíteni még az étkezési szokásainkat! A szarvasmarha tenyésztés is nagyban hozzájárul a környezetszennyezéshez! Ezek az állatok ugyanis a kérődzésük során metán gázokat bocsátanak ki, melyekből egy molekulányi egyenlő 23 szén-dioxid molekulával, ami képzelhetjük mekkora károkat jelent az atmoszférában. Az ipari méretű tenyésztés minden szinten káros, érdemes lenne átgondolni, mit fogyasztunk, és inkább a növényi ételek fele fordulni, hiszen a húsipar elképesztő mennyiségű szennyet enged a világba!

Nagyon összetett ez az egész, és még oldalakat tudnék róla írni, de azt hiszem már így is nagyon hosszúra nyúlt ez a cikk, és csak remélni tudom, hogy legalább néhányan eljutottatok idáig. Megijeszt, kétségbeejt a tény, hogy tönkretesszük ezt a csodálatos bolygót, és rajta minden életet. DiCaprio a filmjében beszélget egy tudóssal, aki azt mondja, ha ez így folytatódik, akkor a Jeges-tengeren nyáron nem lesz már jég, az egészet át lehet majd hajózni. Rémisztő. Ahogy az is, hogy mennyire csak a pénz számít. Ahogy vezetők tesznek úgy, mintha ez az egész nem is létezne. Hogy tudósok kapnak halálos fenyegetéseket azért, mert kiállnak az igazság mellett. Tényleg egy ilyen világban akarunk élni? Belenézni majd az unokáink szemébe, vállat vonni és csak annyit mondani: Hmm, hát engem már úgy sem fog érinteni ennek a következménye…

Merjünk kilépni a sorból, és tenni! Legyünk különcök, akiket érdekel a Föld! Legyen a példaképünk DiCaprio, Al Gore, és mindenki, aki velük együtt kiáll azért, hogy ez a bolygó tovább élhessen! Nézz körbe és érezd, ahogy lélegzik! Simíts végig egy fa törzsén, élvezd a tenger érintését, kísérd egy madár röptét! Kívánom, hogy még sok nemzedék tapasztalhassa meg ezeket a csodákat itt, mert B terv nincs…

Filmek: An inconvenient truth, Before the flood, An inconvenient sequel: Truth to power