Ökosodj

Mit jelent az, hogy ökológiai lábnyom, és az enyém mekkora?

Augusztus 1-jén, 12 hónap helyett 8 hónap alatt felhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrását. Miután ez a hír eljutott hozzám, elkezdtem kutatni, hogy min kell változtatnunk annak érdekében, hogy ez ne így legyen: először is azon, hogy az elkényelmesedésből adódó rossz szokásainkat hátra, a Földet pedig helyezzük előre! 

A címben említett ökológiai lábnyommal azt a mennyiséget tudjuk kifejezni, hogy egy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez.  Ezzel a kalkulátorral te is kiszámolhatod, hogy neked elég lenne-e a Föld egy éves energiaforrása.

Őszintén szólva én addig a percig amíg végig nem mentem végig ezen a teszten, azt gondoltam magamról, hogy tudatosan állok környezetünk védelméhez. Aztán végeredményként azt láttam a monitoromon, hogy a jelenlegi életstílusommal 1.7 Föld energiaforrására lenne szükségem egy év alatt, ami azt jelenti, hogy január 1. és augusztus 5. között elfogyasztanám a Földet. Nem kishitűségből, inkább realitásból jelentem ki, hogy a világot megváltani, az összes ember gondolkodásmódját megváltoztatni nem tudom. De szerencsére a saját hozzáállásomat igen, és téged is bőszen bátorítanálak erre!

Ha kitöltötted a tesztet és téged is sokkoltak az eredmények, ne ijedj meg. Összeszedtem 10 pontban, hogy miket kell szem előtt tartanunk azért, hogy akár csak egy nappal is tovább tartson Földünk energiaforrása:

1. Ne égesd feleslegesen a villanyt

Amíg lehet, használd ki a napfényt, húzd el a függönyeidet és a fénnyel együtt élvezd a meleget is. Használj energiatakarékos izzót, és figyelj arra, hogy abban a szobában ne égjen villany, ahol épp nem tartózkodik senki! Ezzel nem csak energiát, de pénzt is spórolsz.

2. Húzd ki, kapcsold ki! Tarts telefonmentes napot

Lefekvés előtt nézz körül, hogy mik azok az elektromos tárgyak, amik feleslegesen vannak konnektorba dugva (pl.: laptop- vagy telefontöltő). Egy telefonmentes nap pedig nem csak a környezetednek, de a lelkednek is jót fog tenni. 

3. Takarékoskodj a vízzel

Belegondoltál már abba, hogy mi lesz, ha egyszer majd nem folyik semmi a csapból?
Ne zuhanyozz sokáig! A legjobban erre úgy tudsz odafigyelni, ha zenét hallgatsz közben és mikor kedvenc számod a végére ért, te is elzárod a csapot. 
Mért van erre szükség? Ha csak 5 percnél kevesebb ideig zuhanyzol, egy évben megmented a Földet körülbelül annyi szén-dioxid kibocsájtástól, mint amennyit egy fél hektárnyi erdő képes csak elzárni. Ha pedig 10 percről 5 percre csökkented a zuhanyzás időtartamát, akkor körülbelül 50 liter vizet spórolsz meg naponta. 
Tudtad, hogyha a forró vizet 5 percig folyatod, azzal annyi energiát használsz el, mintha egy 60 wattos égőt 14 óráig használnál? Ne mosogass folyóvízzel! Ha pedig vegyszermentes mosószert használsz, a vizet mosogatás után elhasználhatod virágöntözéshez is. 

ökológiai lábnyom

4. Kerüld a műanyagot

Ezt a pontot nagyon részletesen kifejtettük a MűanyagMentesMájus kihívásunk keretein belül összeállított cikkekben. Összeszedtük, mit okoztunk eddig a műanyagokkal a Földnek, és hoztunk alternatívákat a mindennapokra, a fürdőszobába és a konyhába is arra, hogy mit szükséges lecserélned ahhoz, hogy kevesebb műanyagot halmozz fel.

5. Túlfogyasztás helyett szemétminimalizálás

Ne hagyd, hogy az üzletek az akciókkal rávegyenek olyan dolgok megvásárlására, amire valójában nincs is szükséged. A legtöbb hulladék vásárláskor keletkezik. Tervezd meg előre a bevásárlási listád, próbálj inkább csomagolásmentes termékeket választani a polcról.  Utasítsd vissza a nejlonzacskót, helyette legyen nálad mindig szövetszatyor, amivel azt helyettesíted. Próbáld ki a Csomagolásmentes boltot! Ha egyből nem is sikerül átalakítani a mindennapjaidat zero waste üzemmódba, akkor már az is nagy lépés, ha szelektálod a szemetet, amit felhalmozol. Ezen az oldalon megtalálod, hogy a környékeden hol tudod konyhai hulladékot komposztálásra leadni. 

6. Legyél tudatos vásárlás közben is

A “fast fashion” koncepció miatt pedig a nagyobb üzletláncok a megmaradt ruhákat elégetik, kidobják szezonváltás után. A gyárban dolgozók 85%-a nő, reggeltől estig embertelen körülmények között dolgoznak, napi kevesebb, mint 3 dolláért. A gyártott textilek több, mint 50%-a szintetikus anyagból készül. Ezért javaslom, hogy tedd egyedivé ruhásszekrényed tartalmát Second Hand üzletek vagy magyar designerek ruháival! 

Az ételeket tekintve a legjobb megoldás a piacozás, ahol szezonális termékek közül választhatsz, amikhez csomagolás nélkül juthatsz hozzá. Járj termelői piacokra: a Szimpla és a Pancs gasztroplacc piaca a belvárosban vasárnaponként várnak mindenkit mennyi termelői mannákkal! Adj esélyt a zöldségdobozoknak is, mi a Zsámboki Biokert, a Szatyorbolt és a Sáfár kert dobozait ajánljuk! 

7. Csökkents a húsfogyasztásod mennyiségén

1 kg sertéshús egyenlő 50 km autózásnyi széndioxid-kibocsájtással, előállításához pedig 6000 liter vízhez van szükség. 1 kg zöldség egyenlő 4 km autózásnyi széndioxid-kibocsájtással, előállításához pedig 300 liter vízhez van szükség. Az állattartáshoz sokkal több energia szükséges, ezért ha nem is tudsz teljesen lemondani a húsról, tarts legalább heti egy húsmentes napot ezzel is faragva az ökológiai lábnyomodból. Húsvásárláskor pedig figyelj arra, hogy ne mennyiség, hanem minőség szerint válassz. 

8. Ültess haszonnövényeket a gangon, kertészkedj közösségi kertekben

Ha igazán bátor vagy, nem csak virágok és fűszernövények, de a zöldségek ültetését is kipróbálhatod a gangodon. Elképzelhető, hogy nem lesz elegendő mennyiség ahhoz, hogy télire bespájzolj majd velük, de ha megtetszett a balkonkertészkedés és többre vágynál, következő lépésként felkeresheted a Közösségi Kerteket, amik lehetőséget adnak parcellákon való kertészkedéshez. Köztudott, hogy leginkább a fák segítenek a klímaváltozás megállításában. Ha van rá lehetőséged, ültess el egy fát! 

9. Környezetkímélő közlekedés

Ha a körülmények adottak, válaszd inkább a biciklit az autó helyett munkába menet. Ez a legjobb megoldás arra, hogy ne szennyezd a környezeted és még a szervezetednek is jót teszel a mozgással.
A repülőgépek is nagy mértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez a magas CO2 kibocsájtás miatt. Ezért arra biztatnálak, hogy tarts repülőmentes évet, utazz közeli (autóval, vonattal elérhető) helyekre, támogasd a belföldi turizmust!

10. Figyelj a fűtési és hűtési szokásaidra

Ha a lakásod újraszigetelni nem is tudod, már az nagyon sokat számít, ha télen odafigyelsz arra, hogy a fűtést legalább 1°C fokkal lejjebb tekered, mint tavaly és inkább belebújsz a hosszúnadrágodba, pulóveredbe és társaiba, nem pedig pólóban és rövidnadrágban hesszelsz a 30 fokos lakásban. Készíts magadnak kis emlékeztetőt az ajtóhoz, hogyha elmész otthonról, a fűtést véletlenül se felejtsd bekapcsolva! Nyáron pedig próbáld kerülni a klímaberendezések használatát.

+1: Hívd fel a barátaid, családod figyelmét is a szemléletváltásra, és próbáld velük együtt megvalósítani a leírt 10 pontot! 🙂

ökológiai lábnyom

A 10 tipp közül már kiválasztottunk néhányat, amikről a továbbiakban részletesen is beszámolunk Ökosodj rovatunkban. Ha van olyan, amelyik felkeltette érdeklődésed annyira, hogy szeretnél olvasni róla bővebben, írj nekünk! 🙂

(Visited 45 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram