Ökosodj

Mit tett a műanyag?

Teszem fel a kérdést szörnyülködve, hiszen napról napra horrorisztikusabb tények kerülnek a szemem elé arról mesélve, mi zajlik épp a Földünkkel.

Májusban Dórival igyekeztünk minél több ötlettel előállni nektek, hogyan tegyétek műanyagmentessé a mindennapjaitokat. Ha feltennétek a kérdést, hogy miért olyan fontos ez, így válaszolnánk:

 Ebben a pillanatban 

szó szerint egy szemétsziget, melynek jelenlegi mérete

3 x akkora, mint Franciaország,

azaz 1,6 millió négyzetkilométer,

úszik 80.000 millió tonna műanyaggal együtt

a Csendes óceánon.

Ez a szeméttelep exponenciálisan növekszik, azaz a növekedés mértéke arányos a a mennyiség nagyságával, tehát:

Minél többet szemetelünk, annál több szemét kerül a vizekbe.

Minél több műanyagot állítanak elő, annál több műanyaggal él együtt a vízi világ is.

Minden műanyagpalack, amit egyszer legyártottak, a mai napig számít.

A műanyag már a 19. század eleje óta jelen van. Tartós, könnyen és olcsón előállítható, jól tisztítható anyag. De várjunk csak… miért tartós? Azért, mert összetevői nagyrészt mesterséges anyagok. Olyanok, mint: 

 • lágyítók
 • stabilizátorok (emiatt nem bomlik le például UV fény hatására)
 • sűrítők
 • festékpigmentek
 • gombaölőszerek.

Ezeknek a szintetikus adalékanyagoknak is köszönhetően a műanyag bomlási ideje több év, évtized. Viszont ahogy bomlik, szabad szemmel nem látható, 5 milliméternél kisebb, úgynevezett mikroműanyagok keletkeznek a vízben. Ezeket az apró mikroműanyagokat a vízi élőlények észrevétlenül elfogyasztják, így kerülnek a pocijukba, utána pedig a mi pocinkba. De nem csak ezen az úton keresztül jut el a műanyag a szervezetünkig. A mikroműanyag annyira kicsi, hogy a csatornákban lévő víztisztító szűrőkön keresztül is átjut, így landolnak akár egy pohár csapvízben is.  Ezen kívül úgy is nő még a vizek mikroműanyag-szennyezettsége, hogy mikroszálas ruhák mosása közben a mikroszálak a lefolyón keresztül a tengerekbe jutnak.

Érzékelitek már mennyire komoly a helyzet? Sajnos még tudom fokozni:

Részlet a Blue Planet II c. dokumentumfilmből

Ez a rengeteg szemét lassan kipusztítja az élővilágot. Ami a videóhoz hasonlóan egy rettenetes eset, hogy múlthéten Thaiföldön egy gömbölyűfejű-delfin annyi műanyagzacskót – szám szerint 80 darabot – nyelt le, hogy belepusztult. – írja a BBC.

Sajnálatos módon a szemét nagyon egyszerűen került eddig és kerül a napjainkban is a vizekbe. Az utcai szemetesekből a szél könnyen kifújja a hulladékot, nem beszélve arról, ha valaki eldobja az utcán a szemetét, az a csatornákban köt ki, utána pedig a tengerekben. A Némó nyomában c. filmben is elhangzott: “Minden lefolyó az óceánba vezet.”. Így a lefolyón keresztül az óceánba kerülnek azok a vegyszeres anyagok, amivel takarítunk, a mosogatószerek, fogkrémek, nem lebomló nedves törlőkendők.
Ezen kívül, már annyi szemetet halmoztunk fel, hogy a hulladéklerakókban nincs hely, ezért vagy elégetik vagy a vizekbe öntik. Ráadásul a hajók, óceánjárók is a vízbe öntik a szemetet. Így nem meglepő, hogy műanyagok, olajok, ipari és mezőgazdasági hulladékok csúfítják az egyébként gyönyörű vízi világot. De nem csak az óceánok helyzete kritikus, már az édesvizek, sőt a mi édesvizeink is egyre szennyezettebbek. 

Mit tehetünk?

– Használjunk természetes anyagokból előállított termékeket, amiket ha idővel ki is kell dobnunk, legalább lebomlanak!

– Szelektáljuk a szemetet, és ami még fontosabb, próbáljuk a szemét mennyiségét minél jobban csökkenteni!

– Vásároljunk helyi termelők alapanyagaiból készült ételeket, csomagolás mentesen! 

– Hívjuk fel barátaink, családunk, ismerőseink figyelmét a probléma súlyosságára! 

– Fogadjátok meg a tanácsainkat, amiket a MűanyagMentesMájus kihívás keretein belül osztottunk meg veletek! Itt olvashatjátok. 

Ne hagyjuk, hogy miattunk szenvedjen a Föld és vele együtt az állatvilág! 

(Visited 32 times, 1 visits today)

No Comments

  Leave a Reply

  Facebook
  Instagram