Kulturmoraj

Moholy-Nagy László 125 – kiállítás az Erzsébet téren

Október 9-én nyílt meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szabadtéri installációsorozata, az Erzsébet téren a Cafe Budapest keretein belül. A tárlat a 125 éve született Moholy-Nagy László munkásságát, fotográfiai és művészetelméleti látásmódját idézi fel.

Moholy-Nagy László túlzás nélkül Magyarország egyik leghíresebb képzőművésze, és szerencsére a Bauhaus tavalyi, 100. évfordulójának köszönhetően az ő neve is még inkább előtérbe került, ezáltal azóta még több figyelmet kap. Ő a huszadik századi művészet egyik legsokoldalúbb alkotója. Tevékenykedett festészetben, fotó- és filmművészetben, látványtervezésben, művészeti nevelésben, szobrászatban, ipari formatervezésben, de a tipográfia és a reklám is munkássága közé tartozott.

Fotó: Domján Julcsi

1895-ben született, akkor még Weisz László néven. Kisgyerek volt, mikor édesapja elhagyta a családot, később édesanyjával és testvéreivel Mohol településre költöztek. Az ott élő dr. Nagy Gusztáv nagybátyjuk lett a gyermekek gyámja. A testvérek az ő nevét vették fel először, majd később László a Moholy nevet is hozzátette vezetéknevéhez. A képzőművész élete során több országban kezdte újra vagy folytatta alkotótevékenységét. Munkássága elméleti és pedagógiai tevékenységei által teljesedett ki a Bauhaus tanáraként és Chicagóban iskolaalapítóként.

Itthon pedig Budapesten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatják töretlenül vízióinak átadását és képviselését.

Fotó: Domján Julcsi

Moholy-Nagy modern látásnyelve az „Új forma”, tökéletesen és érthetően visszaköszön az Erzsébet téren található kiállítás során. Magát a helyszínt, és az installáció szerkezetét és a tér grafikai megoldásait a Bauhaus világa ihlette. A művész életéről szóló információs anyagok mellett pedig Moholy-Nagy fotóit is megtekinthetik az odalátogatók, melyeknek Csizek Gabriella volt a kurátoruk. De az egy térbe függesztett, három különböző színű és alakú plexiformákból álló, megvilágított szerkezet lehetőséget ad arra is, hogy a fény-árnyékkal játszva a fotózás során testközelből megismerjük Moholy-Nagy koncepcióját.

A kiállítás október 25-ig megtekinthető  a nap 24 órájában az Erzsébet téren.

(Visited 169 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram