Ökosodj

MűanyagMentesMájus #1

A mindennapi rohanásban gondolj Földünk épségére is!

Első Ökosodj bejegyzésünkben olvashattál arról a tervünkről, miszerint szeretnénk elérni, hogy a Te májusod is műanyagmentes legyen.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk Neked 10 tippet, hogy hogyan kerüld el a műanyagot a mindennapjaidban.

1. Gyűjtsd szelektíven a szemetet! -az újrahasznosítás előfeltétele

Valójában ez az alapja mindennek. Ha már szemetelsz, hulladékot termelsz, legalább kerüljön jó helyre. Ne higgyetek annak a pletykának, hogy a kukásautók összeöntik a szétválogatott szemetet. Az autók része belül el van választva, külön rekeszekbe kerül a szelektált hulladék. Tehát, ha valamilyen oknál fogva mégis műanyaggal térsz haza, kérjük, hogy szelektáld!

2. Sehol ne kérj és ne is használj nejlonszatyrot!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem már maga a szó, hogy nejlon, kikészít. Nem hiába… 200 – 1000 év a lebomlási ideje. Gondolj csak bele, egy ember nem él 200 évig nemhogy 1000-ig. A műanyagzacskók nagy része az óceánokba kerül, emiatt pedig a vízi élőlények megeszik őket, vagy beleakadnak, a lényeg, hogy így nem természetesen módon pusztulnak el, hanem miattunk ér véget az életük. Legutóbb ezt a videót láttam, ami nagyon elszomorított:

A rengeteg nejlontáska helyett csak egyszer kell beszerezned egy szövetből készült táskát, amit aztán alsóhangon egy évig használhatsz vásárláshoz (is). Ezt a fajta táskát szintén megtalálod a Zöldbolt oldalán ide kattintva, de már egyre több üzletben is megtalálható. A boltokon kívül, pedig, ha rákeresel azzal a kulcsszóval online, hogy vászontáska, találsz sima, minta nélkülit, pár száz forintért, és így kedvedre nyomtathatsz/rajzolhatsz rá. De ne csak a vásárlás végén figyelj arra, hogy nem fogadod el a nejlontáskát! A pékáruknál használj papírzacskót, a zöldségek, gyümölcsök pedig nejlontáska nélkül is lemérhetők. Vásárlás után pedig jó helyük lesz a szövettáskádban. Még jobb, ha a zöldségeknek külön viszel egyet!

3. Látogass el a nemrégiben nyílt csomagolásmentes Ligetibotlba!

A legtöbb műanyag, ami a kukába kerül, általában valaminek a csomagolása. Több európai fővárosban elterjedtek már a csomagolásmentes boltok, és annyira jó, hogy végre itthon is nyitott egy! A XIII. kerületben, a Nyugati pályaudvartól nem messze található a Ligeti Csomagolásmentes Bolt és Kávézó. A termékek hazai termelőktől származnak, így nem csak a gazdákat támogatod,hanem itt pontosan tudod, mit eszel! Különféle tésztáktól kezdve, gabonákon át az, aszalványokig és édességekig mindenből válogathatsz, még olajokat, tejfölt, joghurtokat is találsz visszaváltható üvegekben. Sőt! Ha nem lenne nálad edény vagy tárolóeszköz, azt is tudsz venni a boltban. Vászontáska is kapható!

4. Keress fel a környékeden piacokat, ahol szintén csomagolásmentesen tudsz vásárolni vagy rendelj zöldségdobozt!

Számomra nincs is annál izgalmasabb, mint az hogy a hétvégén felkeresem a legközelebbi termelői piacot és színesnél színesebb zöldségeket, gyümölcsöket válogatok össze, amivel aztán feltölthetem otthon a spájzomat. Ha esetleg nincs a közeledben termelői piac, meleg szívvel ajánlunk zöldségboxokat. Mi eddig a Zsámboki Biokert és a Szatyorbolt dobozait próbáltuk, de ha Te is jártas vagy a témában, szívesen fogadunk tippeket a bejegyzésünk alatt.

műanyagmentes

5. Iktasd ki a műanyagpoharakat a munkahelyeden!

Vigyél magaddal bögrét, poharat! Ezzel otthonosabbá teszed a munkahelyedet,  ráadásul a saját poharadba több folyadék fér, hiszen sokkal nagyobb az űrtartalma, mint egy gyári 2 deciliteres műanyagpohárnak.

6. Szerezz be egy üvegkulacsot!

A nejlonzacskóval egy helyre sorolandó a szörnyűségek listáján az a rengeteg palack, amiben cukrosnál cukrosabb üdítőket kapsz. Az összetevők mellett pedig ne is beszéljünk a műanyag által kibocsájtott káros anyagokról, amiket az itallal együtt beviszel a szervezetedbe. Az Equamárka olyan kulacsot kínál, ami vegyületmentes, környezetbarát és tök jó mintájú. Vízen kívül teát, kávét, saját készítésű turmixot is tölthetsz bele. Itt éred el őket.

7. Fesztiválokon italozz repohárból!

Pár hét és ismét beköszönt a fesztiválszezon. Sok fesztiválon bevezették már az újrapoharakat, amikből betétdíj ellenében fogyaszthatod az italod. Visszaváltáskor a pohárért fizetett összeget természetesen visszakapod, emellett pedig az ökológiai lábnyomod is sikerül csökkentened, hiszen a pohár nem kerül eldobásra, így nem halmoztál rengeteg műanyagpohárból szemetet.

8. Mondj nemet a szívószálra!

Egy műanyagszívószálat maximum 20 percig használsz. Viszont tudod, mennyi idő alatt bomlik le? Körülbelül 500 év kell neki. Emellett az elrettentő szám mellett pedig sajnos ezzel kapcsolatban is az a helyzet áll fenn, hogy a tengerekbe, óceánokba kerül. Nagyon sok állatot megsebesít és károsítja a környezetünket. Erre megoldásként a papír-, fém– vagy az üvegszívószálat ajánljuk. A papír lebomlik, a fém és az üveg pedig azért praktikus, hiszen többször használhatod. Nem beszélve arról, ha ezeket kidobáskor szelektálod, újrahasznosítják őket és nem kerülnek a vizekbe.

9. Szokj le a rágógumiról!

Egyrészt azért, mert összetevői közé mesterséges gumik, műanyag tartoznak. Másrészt pedig, mert meghatározhatatlan a lebomlási ideje. Alternatívaként nyelvtisztító cukorkákat ajánljunk, kizárólag papírdobozban. 🙂

10. Fagyi!

Ha megkívánnál egy kis hűsítő nyalánkságot ezekben a forró áprilisi napokban, válassz tölcséres fagyit a jégkrém helyett! A gombócos adagolással te határozod meg a mennyiséget, és a fagyinak nincs csomagolása, ami a szemetesben kötne ki.

műanyagmentes

Ha felkeltettük az érdeklődésedet és kíváncsi vagy mit tudsz műanyagmentessé tenni a fürdőszobádban, látogass el a honlapunkra a jövő héten is!

(Visited 13 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram