Ökosodj

MűanyagMentesMájus #2

Általános áttekintőnk után arra gondoltunk, részletesen átbeszélünk egy-egy helységet a lakáson/házon belül, hogy rádöbbentsünk titeket is, milyen iszonytató mennyiségű műanyag szemetet termelünk, és hogyan tudnánk ezt minimalizálni!

Első, és egyik legkritikusabb hely a fürdőszoba. Nem is tudom melyik részével kezdjük, annyi dolog tartozik bele, hogy talán nem is lesz elég róla egy cikk! Miközben olvassátok ötleteinket, lépjetek is be a fürdőbe és nézzük át ‘együtt’ a terepet! 

Kezdjük a mosdókagylóval! Amit nagy valószínűséggel látsz, az egy fogmosó pohár, benne fogkefe, fogkrém. Csap másik oldalán pedig egy folyékony szappan adagoló. Kapásból három-négy termék, amik szinte biztos, hogy műanyagot tartalmaznak, és még csak egy mosdókagyló két oldalánál tartunk!

Fogkefe és társai

Ma már számtalan cég gyárt fából készült fogkeféket, ráadásul már Európán belül is. Sajnos ezeknek a sörtéje még mindig műanyag alapú, de már igyekeznek könnyebben lebomló, környezettudatosabb változatból készíteni őket. A legjobb ezek közül ha olyat választunk, ami helyi vállalkozás, nem pedig valahonnan messziről szállítja be az alapanyagait, hisz minél helyibb, annál természetkímélőbb is. Ami még pozitívum ezeknél a cégeknél, hogy sokan kiterjesztették a termékeik listáját, és a fa fogkeféken túl vásárolhatunk környezetkímélőbb fogkrémeket, valamint például fa fülpiszkálót is, ami alap esetben szintén az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló műanyag szemét. Illetve a műanyag poharakat is felejtsük el, van már az is fából, vagy kőből vagy fémből.Ezeken az oldalakon találtok mindenféle alternatívákat, az elsőn például az egész háztartásra vonatkozóan:

Life without plastic

Hydrophil

Szappanok, tusfürdők, samponok 

A mosdó szélén álló műanyag flakont a legegyszerűbb lecserélni, személy szerint én a Vegán Sunday Market állandó tagjaként számon tartott Manu márkára teszem a voksomat. Nincsen csomagolás, a helyszínen vásárolt termékeidet egy papírzacskóba teszik, ha tartasz rá igényt, de semmi műanyagot nem használnak fel, és természetes anyagokból készítik őket. Én kézmosásra a kicsi tappancs mintájú szappanjukat használom, tusfürdő helyett pedig a nagyobb, mindenféle színben és formában kapható elképesztő illatú szappanjaikat, amik művészi alkotásoknak is nevezhetőek tulajdonképpen. Ajánlom egyébként a Vegan Sunday Market-ot olyanoknak is, akiket maga a vegánság nem vonz, de a környezetvédelem például igen, hiszen rengeteg ilyen terméket találhattok itt!

Samponra a legkörnyezetkímélőbb megoldás talán a Lush, mert nekik vannak szilárd samponjaik, amiknek nincsen műanyag csomagolásuk. Nem beszélve a szuper fürdőbombákról, és egyéb csodákról! És ha már hajról beszélünk, mindenképpen szerezzetek be fa hajkefét/fésűt, ezeket ma már minden drogéria állványain megtaláljátok!

Ezeken kívül pedig akik szeretnek alkotni, azok maguknak is csinálhatnak szappant, számtalan videót találni ma már ennek folyamatáról. Sőt Julcsi is készített már, úgyhogy hozzánk is fordulhattok bizalommal!

Fontos megemlítenem itt még egy terméket, a kókuszolajat. Sokakban kétségek merülnek fel vele kapcsolatban, állítják, hogy ugyanúgy állatok ezreitől veszik el a területeket a kókuszpálma ültetvényekhez, mint ahogyan az a pálmaolajjal kapcsolatban is felmerült ( na azt mindenképpen kerüljétek!), de egyelőre számomra nincs egyértelmű forrás, ami ezt bizonyítja, így rátok bízom mit gondoltok erről. Viszont ezzel az egy termékkel, azaz a kókuszolajjal ki lehet váltani körülbelül 3-4 másikat. Egyrészt testápolónak kiváló, én nem is nagyon kenek mást magamra, hisz ez természetes, nincsen tele millió féle kimondhatatlan nevű kemikáliával, amik nem is hatnak már csak azért sem, hogy aztán újabb tubust vegyél belőlük. Szóval egyrészt testápoló, másrészt a legjobb hajmaszk a világon. Ráadásul ugye főzhetsz is benne, antibakteriálissága miatt jó szájöblítőnek, sőt még sminklemosónak is, valamint napozási után krémnek, illetve elvileg minimális faktorszámú napfényvédőként is használható! Ami pozitívuma még, hogy sok változata üveg tégelyben van, én például egy 620 miliset vettem most a drogériában, ami utána remekül hasznosítható befőttesüvegként is!

Tisztítószerek

Ezek a termékek azok, amik nem csak, hogy műanyag csomagolás miatt károsak, hanem a bennük lévő kémiai anyagok miatt is. A legtermészetesebb talán, ha takarításhoz ecetet, citromlevet és szódabikarbónát használunk, ám sajnos az ecet is műanyagban van legtöbbször.

Mosáshoz érdemes kipróbálni a mosódiót, illetve ellátogatni a Bio abc-be, ott találunk alternatívákat, ahogy a már korábban linkelt ‘life without plastic’ oldalon is!

 Valamint a következő videó is nyújthat egy kis segítséget a takarításban, ha nem is teljesen műanyag mentes tippek vannak csak benne, de legalább környezetkímélőek! :

Intim higiénia

Elérkeztünk a fürdőszoba tabu témájához, amit most nyíltan ki fogunk beszélni, haha. Szóval van egy dolog, ami szintén iszonyat mennyiségű hulladékot jelent a világnak, ezek pedig a tamponok és betétek. Ma már ezekre is rengeteg alternatívát találunk a piacon! Egyre népszerűbbek például az intim kelyhek, amik teljesen kiváltják a menstruáció alatt szükséges eszközöket. Már itthon is lehet kapni őket néhány Müllerben, de számtalan webshopban is! Elsőre drágának tűnhet egy ilyen eszköz, de ha belegondolunk, hogy havonta kb egy ezrest ráköltünk arra a pár napra, akkor máris kijön, hogy néhány hónap után megtérül a kehely ára, ugyanis az évekig jó, és bár szilikonból készül, még mindig környezettudatosabb, mint bármelyik másik társa. Léteznek még textil betétek is, amik kimoshatóak, ezek szintén az előbb linkelt oldalon találhatóak!

Fontos még, hogy próbáljatok meg átállni borotválkozásnál az állandó borotvára, vagy epilátorra, mert az eldobható borotvák is rendkívül környezetszennyezőek! Illetve még egy apró tipp egy ismerőstől: ugyebár jó ha a vizet sem pocsékoljuk, így ameddig például meleg vízre vársz, a kifolyó hideget ereszd egy vödörbe vagy kannába és használd fel öntözéshez vagy wc lehúzásra.

Ha mindezek közül csak egy párat megfogadtok, már hatalmas lépést tettetek a műanyagmentes világhoz vezető úton! Talán hiányoljátok a kozmetikumokról való témázgatást ha már fürdőről volt szó, de arra gondoltunk, hogy mivel ez egy elég nagy téma, így erről külön cikkezünk majd! Jövőhéten pedig elmondjuk, hogyan varázsoljátok műanyagmentessé a konyhát! Tartsatok velünk, hisz tudjátok, Földből csak egy van! 

(Visited 7 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram