Ökosodj

MűanyagMentesMájus #3

A MűanyagMentesMájus kihívás harmadik állomásának a konyhát választottuk. Talán nem túlzok, ha kijelentem, hogy manapság ebben a helységben használjuk a legtöbb műanyagból készült terméket.

Nézzük, mivel és hogyan lehet őket helyettesíteni!

Szelektív hulladékgyűjtés 

Először ismét, ahogyan a fürdőszobáról szóló műanyagmentes bejegyzéstben, most is az alapokkal szeretném kezdeni. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos a szemét szelektálása ahhoz, hogy a hulladékot, amit kénytelenek vagyunk kidobni, újrahasznosítsák. A szelektáláshoz, mint procedúrához, válasszatok fémből készült szemeteskukát és újrahasznosított szemeteszsákot, amit a Zöldbolt honlapján itt értek el.

műanyagmentes

Műanyag eszközök lecserélése

Rémisztő, mennyi konyhai eszközt készítenek műanyagból. Járjátok körbe velem a konyhát virtuálisan, és nézzük meg, mit mivel tudunk felváltani!

Főzéshez

Minden műanyagból előállított fűszertartót, dobozokat, keverőtálakat, vágódeszkát, szűrőket, tölcséreket, olyan konyhai eszközöket, mint a kiszedők, főzőkanalak a legegyszerűbb módon lehet helyettesíteni. Fém, fa  és üveg alternatívákkal, amik nem csak az IKEA-ban kaphatók, de megtaláljátok őket a legtöbb háztartási üzletben is, de magatok is ‘készíthettek’ ilyeneket. Rengeteg boltban vásárolt termék van például üveg tégelyben. Miután kiürültek, használjátok fel őket tárolásra, vagy készítsétek el otthon, magatok a szószokat, krémeket, és töltsétek bele azokat. Teljesen felesleges mindenhez újabb és újabb termékeket vásárolni, közben a kiürült üvegeket meg kidobni. A fűszereke, tészták, lisztek még jobban is mutatnak üvegben, mint műanyagban, és sokkal strapabíróbbak is ezek az eszközök! Legyetek egy kicsit kreatívak, dizájnoljátok meg a befőttes üvegeket! Nem csak egy jó program lesz, de a konyhátok is sokkal egyedibb lesz, és még a Földet is véditek vele!

Mosogatáshoz, takarításhoz

A környezetkímélő mosogatószerekkel nem csak a természetnek, hanem kezeiteknek, és az edényeknek is jót tesztek, mivel sokkal kíméletesebbek. Ezekben a mosogatószerekben nincsenek kémiai anyagok és dobozaik is nagyrészt újrahasznosított anyagból készülnek. Környezetvédő mosogatószivacsokat pedig itt találtok.

Takarításhoz, ahogy a MűanyagMentesMájus második bejegyzésében is említettük, a legtermészetesebb, ha ecettel, citromlével és szódabikarbónával dolgoztok.

műanyagmentes

Evéshez, iváshoz

Felejtsétek el az egyszer használatos dolgokat! Ne használjatok műanyagból készült  evőeszközöket, tányérokat, poharakat. Ha szükség lenne rájuk például egy nagyszabású kerti partin, nézzétek meg a Doremi Today termékeit, amik 100%-ban komposztálhatók, PLA (polylactic acid, kukoricarostból készül) anyagból készültek. A honlapon találtok újrahasznosított szívószálat is! 

Ha a konyhában található műanyagkancsó, azt is könnyen leválthatjátok üvegkancsóra. Ezen kívül kerüljétek a palackozott vizeket, üdítőket. Vegyetek víztisztító kancsókat (sajnos egyelőre csak műanyagot találtam, de vigasztaljon minket az a tudat, hogy évekig használhatók)! Ha pedig egy szomjoltó gyümölcslére vágytok, ne engedjetek a kísértésnek, palackozott lötyi helyett vásároljatok inkább friss gyümölcsöket egy gyümölcsárusnál a piacon, és készítsetek belőle tartósítószer- és cukormentes üdítőt!

Csomagoláshoz

A műanyag ételtárolók elhagyásával van a legkönnyebb dolgunk, már az IKEA-ban beszerezhetünk különböző méretekben üvegből készült ételtárolókat, de megjelentek már fém tárolók is néhány webshopan, erről, és további ötletekről nézhettek egy videót itt! Ugyanez a helyzet a csomagolópapírokkal, a szendvicshez kínál lebomló szalvétát itt a Zöldbolt, a hűtőben lévő tároláshoz pedig szintén használjatok üvegtálakat celofán és alufólia helyett.

MűanyagMentesMájus kihívásunk első részében írtunk a Csomagolásmentes boltról, ittolvashattok róla. A bolt tökéletes megoldást kínál arra, hogy ne kelljen temérdek hulladékot felhalmoznunk egy vásárlás alatt. Továbbá nem bírom elégszer hangsúlyozni, hogy mindig legyen nálatok egy szövettáska, amivel helyettesíteni tudjátok a nejlonzacskókat vásárlás közben, így megfékezhető, hogy a konyhában kialakuljon a nejlontáska-cunami.

Ha a leírtak mindegyik pontjának megvalósítása elsőre nem megy, kis lépésekben haladjatok!  Ne feledjétek, Földünk megmentése a mi felelősségünk!

műanyagmentes