Lelkifröccs

Rend a lelke mindennek

Beköszöntött a várva várt tavasz, kisütött a nap, végre otthon hagyhatjuk a télikabátunkat, felhúzhatjuk a tavaszi lépőnket és láthatjuk a napsugaraktól zöldülő természetet.
De mire van még szükség ahhoz, hogy a természettel együtt te is újjászüless?


Elsősorban használd ki a szabadidőd! Találkozz a barátaiddal, fedezd fel a tavasz illatát, piknikezz a szabadban. Ha pedig elég szemfüles vagy, már biztosan észrevetted, hogy egyre több szabadtéri programot tartogat számodra a főváros. (Ha kíváncsi vagy, hogy miket, kövesd Kultúrmoraj című rovatunkat a frissülő programajánlóinkkal.:))

De! Ahhoz, hogy rend legyen a lelkedben és tényleg magad mögött tudhasd a telet, azt javasoljuk, hogy tegyél rendet a környezetedben is.

Most nem a fürdő-konyha-nappali-hálószoba kitakarítására gondolunk, hanem egy igazi tavaszi nagytakarításra… vagy hívjuk inkább rendrakásnak.

Gyerekfejjel mindig nyűgnek éreztük a szobánk kitakarítását, büntetésként éltük meg, mintsem hogy szórakozásnak. Letörölgettük a polcokon lévő tárgyak körül a port, felporszívóztunk és büszkén folytattuk más tennivalóinkat. Aztán idővel ez a feladat is átértékelődött, lecserélődtek a polcokon a dolgok, a babákat, kisautókat elajándékoztuk, a könyvekből több lett, és inkább az emlékek vagy kedves emberektől kapott ajándékok foglalták el az addig játékoknak fenntartott helyeket. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian sok korszaklezáró rendrakáson vagyunk túl, amit pedig szeretnénk kihozni ebből a cikkből az az, hogyha rááldozol egy napot a tavaszi nagytakarításra, hidd el, hogy jó hatással lesz rád az, ha átgondolod, hogy valójában mire van szükséged és felszabadítod magad a régi dolgoktól. Emellett pedig az egésszel velejár egy jó kis nosztalgiázás.

A lényeg, hogy ne gyűjtsd otthon a felesleges tárgyakat!

Ha olyan dolgokkal veszed körül magad, amikre már nincs szükséged és csak a helyet foglalják, a felhalmozás a tér elvesztéséhez, szabadság hiányához vezet – ne hagyd, hogy a régi tárgyak uralkodjanak feletted!

Szabadítsd fel a szobád és egyben magadat is!

A rendszerezett, tiszta terek nyugalmat sugároznak, nem helyeznek rád nyomást. A felszabadult helyeket pedig sok új és izgalmas tevékenységgel töltheted be: csinálj könyvsarkot, jógázz, vegyél egy festőállványt vagy egy hangszert, engedj utat a kreativitásnak!

rend

Csak olyan tárgyakra tarts igényt, amik boldoggá tesznek!

De mielőtt a régi “már nincs szükségem rá” dolgok a szemétben landolnának, adunk pár tippet, hogyan ne termelj hulladékot velük:

Mi legyen azon ruhák sorsa, amiket már nem használsz (ne feledd, amiket már egy éve nem hordtál, azoknak se adj “még idén lehet hogy felveszem” esélyt)?

  • Gardróbvásár – ezen az oldalon tájékozódhattok arról, hogy milyen gyakran szerveznek gardróbvásárokat. Más szóval egy adott helyszínen bérelhettek egy asztalt, ahova kipakolhatjátok és árulhatjátok a ruháitokat
  • Lakásvásár – fogjatok össze a barátaitokkal, rendezzétek be a nappalitokat ruhabolttá, hirdessétek meg eseményként a Facebookon és hajrá az eladáshoz
  • Facebook csoportok – számtalan Facebook oldal található, ahol különféle ruhákat, kiegészítőket, cipőket árulhattok. Ráadásul a stílusnak megfelelően is kereshettek csoportokra
  • Rokonok – családi összejöveteleken biztos akad legalább egy unokatesó, akivel egyezik a méretetek, stílusotok. Szortírozzátok ki a ruhákat és cseréljetek

Hova tedd a könyveidet, amiket már kívülről fújsz?

  • Könyvtárak, antikváriumok – a Múzeum körúton rengeteg antikváriumot találsz, és az iskolai könyvtárak sem mondanak nemet 1-2 régi tankönyvnek
  • Kedves ismerősök – ha neked sokat adott egy-egy regény vagy novelláskötet, oszd meg ezt az élményt, ajándékozd el a könyveidet ünnepekkor, szülinapokkor vagy csak úgy

Hol tárold a padlás helyett a régi játékaidat?

  • Óvodák, bölcsődék – melyik gyerek ne örülne játéknak?
  • Szeretetszolgálatok – keresd fel őket online és adományozz

Nem utolsó sorban pedig szerezz be növényeket, hogy a szobád is veled együtt virágozzon!

rend
(Visited 21 times, 1 visits today)

1 Comment

Leave a Reply

Facebook
Instagram