Kulturmoraj

Sokan kértétek – épp ideje volt

Olyan Instagram profil látott napvilágot két hete, amire már nagyon nagy szüksége volt az online térnek. A sokan_kértétek egyértelműen hiánypótló, ismerjétek meg ti is!

Először SziaLídia insta sztorijában találkoztam a profillal, és mikor rámentem, nagyjából kettő perc után biztos voltam benne, hogy az egyik kedvenc oldalam lesz, így rá is nyomtam a követésre. Nem tévedtem, azóta minden nap felig nevetek – félig sírok rajta.

Miről szól a Sokan kértétek?

Magyar influenszerekről, ezen belül pedig két fő témakörről: egyrészt szórakoztat, vicces elszólásokat mutat meg videókból, másrészt pedig egy nagyon aktuális témakört boncolgat, a hitelességet. Hogy kik állnak a profil mögött, azt pontosan nem tudni egyelőre, de az biztos, hogy elegük lett abból a hamis valóságból, amit sokan az Instagram segítségével kreálnak. Egyik sztorijukban a kérdésre, hogy mi a céljuk, a következőt írták:

„Hogy ráébresszük főleg az influenszereket, de az olykor több százezer követőjüket, hogy nem valós, amit mutatnak: képet lopnak, durván photoshoppolnak, minden héten más kedvenc alapozójuk van attól függően, hogy ki a szponzor, egymást másolják, hiteltelenné válnak. Az elmúlt két hét tapasztalatai nagyon jók: írtak már márkák, megosztott influenszerek és (ex)követők is, hogy újragondolják az eddigi gyakorlataikat.”

Miért fontos ez?

Mert influenszerek hitetik el a közönséggel, hogy xy márka mennyire szuper, vagy, hogy bizonyos brand nevében ilyen meg olyan jó cselekedeteket hajtottak végre, vagy éppen azt, hogy mennyire vékony a lábuk, derekuk. Mindeközben a valóságban az egyikük ki sem próbálta azt a cuccot, amit reklámoz, vagy egy hét múlva megvált tőle, mert nem is használta ki igazán, vagy ami még jobb, mikor igazából allergiás egy összetevőjére, és úgy ajnározza az adott árucikket. Mindezt miért? Mert pénzt kap a reklámért.

A fiatal generáció meg esetleg azt gondolja, hogy ez a teljes igazság, a valóság, és elkezdik ostorozni magukat, hogy nekik mért nem ilyen az életük, ők mért nem így néznek ki, vagy miért nem olyan csodásan megkomponált az étel előttük, mint a fotón.

A fotón, amiről aztán kiderül, hogy profi fotós stock oldalról leszedett képe, amit úgy állít be az adott influenszer, mintha a sajátja lenne, és bele se gondol a felelősségbe, hogy mit okoz ilyenkor emberekben. De nem is feltétlenül kell ezt túlmisztifikálni, egyszerűen mondjuk ki, az online világ egy nagy adag hazugság, aminek van egy szintje, ami elviselhető, és van ez a szintje, ami már bicskanyitogató. A sokan_kértétek oldal pedig ez ellen szólal fel.

Ami a vicces posztokat érinti, ahhoz esetleg kritikaként annyit fűznék, hogy bármennyire is hangsúlyozzák az alkotók, hogy nincsen bántó szándék, (és tényleg ritka értelmes és higgadt emberek a válaszaik alapján) de nem biztos, hogy ezek a posztok nem ártalmasak.

Influenszerek is sokan talán túl fiatalon kerülnek ebbe a világba, és mondanak vicces dolgokat, olykor hülyeségeket, de lehet, hogy látni magukat egy ilyen oldalon, és tudni, hogy emberek ezrei rajtuk röhögnek, talán lelkileg megviselheti őket. Még akkor is, ha ezt csak apró kritikának tekinti az oldal, sajnos félremehet egy ember lelkében ez a sztori.

Ettől függetlenül az, hogy szépen lassan lelepleződik az a tömérdek kamu, amit az emberek feltolnak az Internetre, már nagyon-nagyon időszerű volt. A legjobb időben emeltek hangot, mert egyszerűen ez már tűrhetetlen kezdett lenni. Ráadásul máris elértek valamit, hiszen van, aki miattuk átgondolta üzletpolitikáját, szóval már megérte!

Úgyhogy köszönjük, hogy végre valaki az asztalra csapott és egy nagyon intelligens, diplomatikus, minden sértéstől mentes, de határozott formában felhívja erre a figyelmet. Respect.

(Visited 66 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram