Kulturmoraj

Színházba járni szexi, avagy ezeket a darabokat nézd meg idén 2. rész

Folytatjuk a színházba járást népszerűsítő sorozatunkat, ahol összegyűjtöttünk pár igazán jó színdarabot az idei évadból, amelyeket biztosan nem szabad kihagyni.

Egy őrült naplója

Ezek az oroszok! Nyikolaj Vasziljevics Gogol Egy őrült naplója című regényét dolgozta fel a Jurányi Ház csapata, méghozzá nem is akárhogyan. Bodó Viktortól megszokottan most is egy különleges darabot láthatunk, amelynek főszerepét Keresztes Tamás játssza. Az egész darab ráépül, és olyan csodát visz végbe a színpadon, mint kevesen. A zenék, a díszlet és a sok kis nem mindennapi megoldás segítségével a végén a néző már ő maga sem tudja, ki a normális és ki az őrült.

Csáó

Egy igazán vagány előadás a Jurányi Házban, ahol Stefanovics Angéla igazából önmagát alakítja. Nem is gondolnánk, mennyire kevés eszköz is elég egy jó előadáshoz: adott egy kanapé, pár ruhadarab, villanykapcsolók és Angéla. Na meg a teste, amivel olyan elképesztően bánik, hogy az ember csak kapkodja a fejét az előadás alatt.

Dollár Papa Gyermekei: Árvácska

Tavaly elég sokszor hallhattunk erről a darabról, hiszen hosszú idő után, itt láthattuk először Kulka Jánost színpadon. De nem csak ezért érdemes jegyet váltani erre az előadásra. Móricz Zsigmond húsbavágó darabja olyan örökérvényű üzeneteket hordoz, ami ma is aktuális. Az előadás sokszor nyers, és biztosan mindenkiből sok érzelmet fog kiváltani, aki megnézi.

színház
trafo.hu

Alaine-Ideje a meghalásnak

Akik szeretik a rendhagyó darabokat, amik sokszor vidáman, mégis közben súlyos témákról beszélnek, ne hagyják ki ezt az előadást a Trafó Házban. Adott egy fiatal lány és egy idős nő, akit egy báb jelképez. Ketten, mégis egyedül. Hiszen mi van akkor, ha másnak érezzük magunkat, mint amit a tükör mutat? A darab egyszerűen beszél ezekről az érzésekről, és a végről, ami mindenki számára elkerülhetetlen, miközben Karády Katalin dalait és Polcz Alaine szövegeit hallhatjuk.

Ádám almái

Anders Thomas Jensen azonos című dán-német filmjének színpadi változatát láthatjuk a Radnóti Színházban. Aki látta a filmet, annak is ajánlott ez a színházi élmény. A történet a bibliai Jób könyvéből indul ki, akinek Isten próbára teszi a hitét és mindenféle csapásokkal sújtja őt. Egy valóban húsbavágó történet a hitről, annak határairól és az emberről.

Moliére-The passion

A színdarab négy Moliére dráma archetípusának összefűzéséből épült fel. Végig követhetjük, hogyan változik Alceste cinikus Don Juan-ná, majd lesz belőle álszent Tartuffe, aki végül vagyonát féltő, öreg Harpagonként várja a megváltó halált. Ez a négy figura, egy férfi életének négy stációját jeleníti meg, akik bizony sokszor fedik egymást, miközben nagy átalakuláson mennek át. Nagyszerű előadás, ami őszintén beszél az emberi létről és annak változásáról.

színház
katonaszinhaz.hu

Rozsdatemető 2.0

A Katona József színház darabja Fejes Endre Rozsdatemető könyve alapján készült. A történet egy nyolcadik kerületi család életét követi végig egészen az első világháborútól, a hatvanas évek elejéig. Miközben a történelmi korszakok váltják egymást, háborúk jönnek, diktátorok mennek, forradalmak törnek ki és buknak el, a család csak éli az életét. Azonban a múlt, az őseink bűnei bizony nem kitörölhetőek és hatással vannak a későbbi generációkra is. Fejes Endre tovább írta a regényt és most már a kétezres évek elejéig követhetjük a család történetét ezzel egy még komplexebb képet kapva az ország történelméről is.

Terror

A Lufthansa Berlin és München között közlekedő utasszállítóját eltéríti, és egy teltházas stadion felé kormányozza egy terrorista. Nagy döntés előtt áll Lars Koch vadászpilóta: lelőjek a gépet a 164 utasával együtt, hogy ezzel megmentse a stadionban lévő 70 ezret? A döntéséről később a bíróságon ad számot, ahol mi nézők lehetünk a döntőbírók és alakíthatjuk eszerint a történetet. 

(Visited 11 times, 1 visits today)

2 hozzászólás

 • Serce
  2021.08.10. at 04:28

  I am impressed, I must say. Really rarely do I discovered a blog thats both educational and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail on the head. Your blog is important; the issue is something that not enough people are speaking intelligently about. Im really happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

  Reply
 • M106.COM
  2021.09.19. at 01:43

  Starting a content kind of like this one forced me to do some research and I found your post to be quite helpful. My page is centered around the idea of knowledge, fun and sharing. I wish you respectable luck with your site in the future and you can be sure I’ll be following it.

  Reply

Leave a Reply

Facebook
Instagram