Kulturmoraj

Színházba járni szexi, avagy ezeket a színdarabokat nézd meg idén (1. rész)

Napjainkban, amikor egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a színházak, főleg a kifejezetten kicsi, szinte csupán szeretetből működő független kőszínházak, még inkább fontos, hogy támogassuk őket. Tudod mi a legjobb ebben? Az, hogy csodás darabokat láthatunk, jól szórakozhatunk, sírhatunk, vagy épp elgondolkodhatunk, miközben egy fontos ügyet támogatunk: a kultúrát. Mi egy kis segítséget szeretnénk most nyújtani ebben, ezért összegyűjtöttünk pár olyan színdarabot, amit mindenképpen érdemes lesz megnézni ebben az évadban. Mivel elképesztő jó darabokat találtunk, így a lista még semmiképpen sem teljes, hamarosan olvashatjátok a második részét is az ajánlónknak.

Mondjad, Atikám

Vecsei H. Miklós darabja a Pesti színház deszkáin debütált, azóta a Vígszínházban látható. A rendkívül erősre sikerült darab József Attila nem éppen egyszerű életét, művészetét mutatja be. Vecsei H. Miklós csodásan elviszi a hátán a darabot, pedig a monodráma nem egyszerű műfaj. Érzelmekben gazdag estére készüljön a néző, aki beül erre a színdarabra, amelynek minden perce egy élmény.

színház
vigszinhaz.hu

II. Richárd

A Vígszínház Shakespeare sorozata tovább folytatódik. A II. Richárd fiatal király életét feldolgozó mű tele van intrikával, árulással és megalkuvással. Na meg egy csodás szereplőgárdával: II. Richárd szerepében Vecsei H. Miklós, Henrik Bloingbrokeot ifj. Vidnyánszky Attila, a királynét pedig Bach Kata alakítja.

Honderű

Spiró György neve már önmagában sok jót ígér, ez a színdarab pedig különösen ütős napjainkban. A Pesti Színházban debütáló darabot Valló Péter rendezte. A történt során végig követhetjük, ahogy három öregúr, összegyűlve barátnőjüknél, egy régi, becsületbeli ügy végére igyekszik járni. A történet során számos fordulat borzolja még a kedélyeket. A nagysikerű komédia olyan neveket vonultat fel, mint Kern András, Börcsök Enikő vagy Lukács Sándor.

Anyám tyúkja (2.)

Az Örkény Színházban láthatjuk a nagysikerű Anyám tyúkja előadás folytatását, méghozzá idén februártól. Az első előadás során jobbnál jobb költők verseit hallhattuk, jobbnál jobb színészek előadásában, a másodikban pedig igyekeznek ezt megfejelni a készítők, miközben nem szeretnének az önismétlés hibájába esni. Nos, mi kíváncsian várjuk, hiszen Mácsai Pál rendezése sok jót ígér.

színház
orkenyszinhaz.hu

Azt meséld el Pista

Erről a darabról, mi is írtunk tavaly, és még mindig ajánljuk mindenkinek. Mácsai Pál előadásában bontakozik ki előttünk Örkény István élete, humora és az út, amin keresztül megtalálta önmagát. Egyszerre sírós, nevetős előadás, ami biztosan nyomot hagy benned.

Édes Anna

Kosztolányi Dezső Édes Annája mindenki számára ismert regény. Olvasva sem könnyű megemészteni a történetet, és az Örkényben látható színdarab sem kevésbé súlyos. De a nagyszerű rendezés és színészi munka képes arra, hogy közel hozza ezt az erős történetet a nézöhöz. A sokak által vitatott regény, és annak főszereplője egy igazán új megvilágításba kerül, a kérdéseket azonban nekünk kell feltennünk a darab végén.

Utas és Holdvilág

Aki olvasta Szerb Antal regényét, az tudja, mekkora fába vágta fejszéjét a TÁP Színház, amikor az Utas és Holdvilág színpadra vitelét kitalálta. A klasszikus, egymást váltó párbeszédeket zenei bejátszások, hangeffektek, playbackelő színészek szakítják meg, ezzel teremtve egy pont olyan különleges atmoszférát, ami a regényt is körbelengi. Ha szeretjük a kicsit más, kicsit kortársba hajló színházi megoldásokat, ezt semmiképpen se hagyjuk ki. Irány a Trafó!

színház
trafo.hu

Egy igazán erős évad elé nézünk, annyi jó színdarab kerül idén is színpadra: legyen az klasszikus, zenés, kortárs, itt mindenki megtalálja a neki valót. Jó szórakozást, mi hamarosan jövünk a folytatással!

(Visited 25 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram