Lelkifröccs

Találd meg a szenvedélyed!

Minden nap új lehetőségeket tartogat, ha nem csak nézel, hanem látsz is! Te hova tartozol? Tudatosan az általad elképzelt ösvényen haladsz, vagy eddig a percig fel se tetted magadnak azt a kérdést, hogy már letértél-e a rég kikövezettnek hitt utadról? A Hangszedő ezzel a cikkével segít neked, hogyan vedd észre, ha nem a megfelelő munkahelyen töltöd mindennapjaidat. 

Ambíció rovatunkat azzal a céllal indítottuk, hogy bebizonyítsuk, igenis meg lehet valósítani régóta dédelgetett álmainkat. Jogosan merülhet fel benned az a kérdés most, hogy mégis hogyan? Ha gyerekkorod óta céltudatosan állsz a jövődhöz és a jelenedhez is, egy fokkal talán könnyebb a dolgod, de ebben az esetben is óriási türelemre, kitartásra, kurázsira és a barátok, családod támogatására van szükséged. Ezzel ellentétben van az az állapot, mikor hajdani ötleteid már régóta a szőnyeg alatt hevernek, mert a “szívesen csinálnám” mondatkezdés úgy folytatódik, hogy “de…”. Nem mondom, hogy egyszerű felismerni azt, amikor nem a számodra megfelelő úton jársz, de ha az alább felsoroltak közül legalább kettő igaz rád, akkor itt az idő ezen változtatni:

1. A motiváció hiánya
Nagy sóhajtozások közepette, 5 percenkénti Facebook csekkolásokkal végzed a munkád, amikor pedig valaki a segítségedet kéri forgatod a szemed, és magadban elátkozod épp az illetőt, amiért még ezt is a nyakadba varrta.

2. Fizikai fájdalmak
Mikor már a tested is jelez, hogy nem érzi jól magát a bőrödben. Ilyenkor jelentkeznek a visszatérő, el nem múló betegségek. Legyen szó akár fejfájásról, levertségről, de a gyakori megfázás, láz is intő jel.

3. Elveszett magabiztosság
Megkérdőjelezed magad és azokat a döntéseidet, amiket korábbi helyzetekben, vagy előző munkahelyeden ugyanilyen szituációban biztosnak véltél.

4. Nem bírod az irodában hagyni a munkát
Úgy értsd, hogy fejben. Hiába csapod le a laptopot, vagy zárod be az irodaajtót, otthon még mindig az aznapi történéseken agyalsz. Emiatt pedig nem alszol, kimerült vagy és egyre kevésbé terhelhető. 

5. Soha nem voltál antiszociális, de most mégis jobb otthon egyedül
Ez a fázis azért alakul ki, mert a munkának sikerült annyira felülkerekednie rajtad, hogy a barátaidnak, ismerőseidnek is csak arról tudsz mesélni, és sajnos nem pozitív értelemben. Emiatt a barátaid kerülnek, és te se szívesen hallgatod már az új élményeiket, hiszen frusztrál, hogy veled nem történik semmit.

szenvedély

Természetesen senkinek sincs könnyű dolga. Sem annak, aki gyerekkora óta tudja, mi a szenvedélye, sem annak, akinek 18-19 évesen kell eldöntenie, hogy mivel szeretne foglalkozni a későbbiekben. Nem egyszerű, pláne akkor nem, mikor a megannyi impulzusok hatására az egykor kitalált célod elérése közepette rádöbbensz, hogy meggondoltad magad. Ha ezt felismerted, ne ess egyből kétségbe, első körben ne hozz drasztikus lépéseket, hanem próbáld meg a jelen helyzetből kihozni a legjobbat. Tűzz ki magadnak egy türelmi időt, ha pedig azután sem érzed ennek jövőjét, cselekedj!

De mik a cselekvés lépcsőfokai, amiken el kell indulnod?

Az első lépés, hogy megismerd önmagad és legyél tisztában azzal, hogy mi érdekel valójában. Én ezzel a hozzáállással először Madridban találkoztam, mikor ott töltöttem egy félévet erasmusos diákként. A Company Creation kurzus első óráján behozott a professzor egy A4-es lapot, aminek 30 percig előttem kellett lennie. Az első feladat rajta az volt, hogy írjak le tíz hozzám közel álló hobbit, nem feltétlenül olyat, amit jelenleg csinálok, hanem olyat is, amit szívesen csinálnék. Majd ebből ki kellett választanom öt darabot, utána pedig hármat, és ebben a háromban kellett találnom egy közös pontot. A félévben pedig ez alapján kellett felépítenem egy kitalált vállalkozást. Én például ennek a metódusnak köszönhetően írtam ökoturizmusról a szakdolgozatomat, aminek minden percét élveztem, és egyáltalán nem egy gyötrelmes feladatként éltem meg.

Mi van akkor, ha nem találod ezt a három dolgot, vagy a közös nevezőjüket? 

Lépj ki a komfortzónádból! A bátrak ugorhatnak egyből fejest a mély vízbe külföldre utazással és egyben önkénteskedéssel. De kezdheted kicsiben is. Legyél szemfüles, érdeklődj az ismerőseid körében, hátha akadsz olyan társaságra, akikkel közös az érdeklődési körötök. Járj el az általad érdekelt témájú workshopokra, önkénteskedj itthon! Ismerd meg magad, eddig nem tapasztalt szituációkban, és tegyél szert új, építő jellegű kapcsolatokra.

szenvedély

Hogyan tovább?

Miután sikerült lefektetned az érdeklődési köreid és metszéspontjukat, a következő lépés, hogy ezekhez hozzárendeld a képességeidet, adottságaidat. Ebben óriási segítséget nyújthat a családod és a barátaid. Kérdezd meg őket, hogy milyennek ismernek, hiszen egy külső szem jobban és valósan ítél. A kulcsszó itt a valós. Fontos az, hogy megszabadulj a hamis, sok esetben nagyon negatív énképtől, amit például a televízió, és a social média alakított ki benned. Vedd észre, hogy a Facebook és Instagram bejegyzéseknek hol a valósághatára. Ne arra fordítsd az időd feleslegesen, hogy más hamisan szétajnározott élete után álmodozol, ezt az időt töltsd úgy, hogy felismered, benned mi az értékes! Sőt, az internetet sokkal jobb dolgokra is használhatod, például keress online tanfolyamokat és könyveket az érdeklődési köreidnek megfelelően!

Emellett pedig az egyik legnehezebb, de mégis szerintem legfontosabb rész, hogy legyél tisztában a félelmeiddel. Ez egyrészt azért nehéz és igényel több időt, mert vagy azt gondolod, hogy te aztán nem félsz semmitől, vagy pedig olyan dolgoktól is félsz, amiken egyébként hamar túllendülnél, ha megpróbálnád. Idézz fel az eddigi tapasztaltaid alapján olyan helyzeteket, amikben nem érezted komfortosan magad és gondold át, hogy a jövőre nézve ezekben a helyzetekben hogyan tudnál másképp cselekedni! A félelmeink tényleg azért vannak, hogy legyőzzük őket. 🙂 

Tanulj a hibáidból és fordítsd azokat a javadra! Ha képes vagy a hibáidat felismerni, akkor legközelebb már tudod másképp csinálni, és ez mindig előrébb visz majd a céljaid megvalósításában.  Ezért ne légy szigorú magadhoz! Ha hibázol, ne keseredj, hanem keresd a megoldást!

Ezek egyáltalán nem könnyű folyamatok, sok-sok türelem és kitartás kell hozzájuk. DE! Ha sikerül megtalálnod a szenvedélyed és elindulsz a megvalósítás útján, mellette pedig olyan emberekkel veszed körül magad, akik nem visszatartanak, hanem előre visznek és jó hatással vannak rád, fantasztikus dologok megalkotója válhat belőled is!

szenvedély
(Visited 52 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram