Kulturmoraj

„Többszörnézős” filmek-karanténidők

Végre van lehetőségünk többet ülni a TV vagy számítógép előtt és bepótolni a listánkon szereplő filmeket, amik eddig kimaradtak. Megnyugtató, ugye? Sehol egy visszautasíthatatlan bulimeghívás, egy családi összejövetel vagy esküvő. Csak te és a filmek. Mi most hoztunk pár olyan alkotást, amit mindenképp érdemes elővenni.

  1. Joker

Én ugyan nem vagyok hatalmas képregény rajongó, és például a Marvel filmek nagyrésze is kimaradt, de a Joker mégis hatalmas élmény volt. Lehet pont azért, mert ez semmiképpen sem a szokásos szuperhős adaptáció, inkább egy előzményfilmnek tekinthető, jóadag pszichózissal keverve. Megismerhetjük a Batman filmek ügyeletes rosszfiúját, Jokert, még az előtt, hogy azzá a szörnyeteggé vált volna, aki hidegvérrel gyilkolászik. Mert ugye itt is bebizonyosodik az a tézis, hogy senki sem születik rossznak és gyilkosnak: viszont vannak bőven rossz példák, nehéz háttér és közönyös társadalom, na meg kirekesztő rendszer. Azoknak ajánlom , akikben akad egy kis nyitottság és nem azt várják ettől a filmtől, mint az eddigi képregényes filmektől. Joaquin Phoenix egy zseni, ezt elég régóta tudni lehet róla, aki eddig méltánytalanul volt mellőzve, azonban az itt nyújtott alakítása önmagáért beszél.

Filmek
Joker
  1. Rossz versek

Azon kevesek közé tartozom, akik szeretik a magyar filmeket és lesújtó véleménnyel sem vagyok róluk. Lehet, hogy csak jókat láttam, vagy szar az ízlésem, nem tudom. A filmet Reisz Gábornak köszönhetjük, aki egyben a főszereplő is. Bájos esetlensége egyáltalán nem idegesítő, mint a legtöbb kezdő vagy civil „színésznél” szokott, inkább egy újabb humorforrás az ő karaktere. A történet egy szakítást dolgoz fel, méghozzá a pár férfi oldaláról, ami már önmagában nem megszokott. Általában, ha arra gondolunk, hogy egy kapcsolat véget ér, és erről film készül, akkor: síró lányok, csokit zabálva ülnek a TV előtt kép ugrik be. Micsoda sztereotípia. A Rossz versek tökéletesen reflektál a mai 20-as és 30-as korosztályra, a párkapcsolati nehézségekre és a felnövés minden viszontagságára. Ha szeretnél egy jót nevetni, miközben a végére azért ott marad benned az a Bassza meg! elgondolkodó érzés is, akkor ez a neked való film.

filmek
Rossz versek
  1. Kisasszonyok

A már jól ismert könyvadaptáció egy kicsit máshogy. Olyan szereplőgárdát vonultat fel a film, hogy szinte lehetetlen volt elrontani: Emma Watson, Florence Pugh, Timothée Chalamet, hogy csak pár húzónevet említsek. A film négy lány felnőtté válását mutatja meg egy olyan korban, ahol igazán kevés lehetőség közül választhatott egy nő. Tanulni alig volt esélyük, ha mégis megtették, általában rosszabb minőségű oktatást kaptak. Vagy feleségek lettek és anyák, vagy vénlányok. Négy lány, négy különböző sors, ami szebben nem is mutathatná be a feminizmus lényegét. Míg az egyikük  az igaz szerelmet és a családot választja, amire mindig is vágyott, addig a másik lány könyvírásba kezd, hogy megvalósítsa önmagát. Egyik sem feministább a másiknál, hiszen ők irányíthatták sorsukat, ők választották azt.

filmek
Kisasszonyok
  1. A szoba

Ez az a film, amit szinte fáj nézni, mégsem tudod abbahagyni. A történet egy tiniként elrabolt lányról és az őt fogva tartó férfitól született gyerekéről szól. A film első felében a néző is belekényszerül ebbe a pár négyzetméternyi szobába, ahol anya és gyermeke élik a mindennapjaikat, majd ezt követően a kiszabadulásuk és a társadalomba való visszailleszkedésükön van a fő hangsúly. Olyan fontos kérdéseket és témákat feszeget ez a film, mint a feltétel nélküli szeretet és az otthon kérdése. Ennek a kicsi gyereknek születése óta, az a kis szoba jelentette a biztonságot és az otthont. Néha elképzelni is nehéz, de az ember szinte bármihez alkalmazkodni tud és bárhol képes még akár boldog is lenni. Legyen az egy pszichopata kerti sufnija vagy éppen egy családiház . Újra megtalálni önmagunkat, bízni az emberekben és elengedni azt, akit a legjobban szeretünk: ezek a fontos kérdések mind-mind egy filmben.

filmek
A szoba
(Visited 49 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram