Kulturmoraj

Utunk gyűlölettel van kikövezve?

Sokáig úgy gondoltuk, nem érintjük a politikát bizonyos szinten túl ezen az oldalon, mert nem akarunk magunkra venni egy skatulyát. Igyekszünk ezért mindig pártatlanul írni, a saját meggyőződéseink és morális elveink alapján, körültekintően, több oldalról megvizsgálva a történéseket. Sajnos azonban rá kellett, hogy jöjjünk, nem tudunk mindig elmenni események, problémák mellett, és kötelességünk kiállni, és vállalni, amit gondolunk, mert hallgatásból még nem született eredmény.

A legutóbbi ilyen történés a Pesti srácok videója, amiben Osváth Zsolttal és Budaházy Eddával beszélgettek, illetve az ő kettejük vitáját vezényelték le. És már itt el kell, hogy mondjam, a beszélgetés szó jelen esetben hatalmas csúsztatás részemről, mert ez egy ordenáré veszekedés volt leginkább, amibe még a ’közönségből’ is beordibáltak.

Miért borult ki a bili nálam?

Mert borzasztóan elkeserítőnek találom, hogy országunkban az elénk rakott példaképek ilyen stílusban képesek csak kommunikálni. Egyrészt. Másrészt pedig az a mérhetetlen gyűlölet és fröcsögés, ami árad belőlük, az egyszerűen felfoghatatlan számomra. Egy hete még a feminizmusról, a változásról, a növekedésről beszélgettünk két podcaster lánnyal. Baromi érdekes diskurzus volt, többek között arról, hogy miért lett maga a feminizmus szinte már egy szitokszó.

Nos, a videóból meg is tudtuk most erre a választ. Azért, mert még azok a nők sem tudják mi ez a fogalom eredendően, akiket reklámfilmekben, példaképként tesznek elénk. Mert az említett hölgy szerint a feminizmus egyenlő a leszbikussággal, és mint ilyen, ellenséges dolognak számít, és rombolja a társadalmat. Igen. A 21. században Magyarországon elhangzott publikusan ez a mondat. És ezek után, hogyan tudhatná egy mai fiatal, mi az a feminizmus valójában.

Álljunk itt meg egy pillanatra, és tisztázzuk is ki a fogalmakat. A feminizmus annak idején azért alakult ki, mert a nőknek nem volt joguk se szavazni, se dolgozni, másodrendű állampolgárok voltak. És még sorolhatnánk. Az ebből kitörni vágyó nők hozták létre a feminista mozgalmakat, amiknek első és eredendő célja maga a jogi egyenlőség volt. Ez tisztán a feminizmus: egyenlőségre törekedés. A leszbikussághoz pedig az ég egy adta világon semmi köze nincsen.

Szomorú, hogy a két fogalmat összemossa valaki a médiában. És egyszerűen ezektől azt érzem, hogy mindhiába küzdünk mi fiatalok, hogy lebontsuk a falakat, hogy edukáljunk, hogy szeretet és békét teremtsünk, ha közben a nagyobb réteghez eljutó műsorokban ilyen példákat mutatnak be. És teljesen mindegy, hogy milyen pártról, milyen oldalról beszélünk, a közfelfogásban sajnos ez az uralkodó.

Aztán ennél jóval messzebbre mentek a beszélgetésben. Szinte azt éreztem, hogy végig mind a hárman Zsoltot támadták. Ami a leginkább számomra bicskanyitogató volt, ahogyan Edda Zsoltot minősítette. Mert számára egy meleg férfi, azon túl, hogy nem férfi, konkrétan egy ellenség, egy senki. És ha ő gyereket fogad örökbe, akkor annak a gyereknek megnyomorítja az életét. Nem számít, hogy esetleg az a gyerek egy árvaházból, intézetből kerül ki, és szerető családot biztosítanak neki. Semmi nem számít, mert itt a lényeg az volt, hogy borzasztóan konzervatív, gyűlölettel átitatott véleményét keresztülvigye.

Sőt, talán az sem számított, hogy keresztülvigye, csupán el akarta mondani, mennyire undorodik a mellette ülő embertől. És hozzátette, a társadalom többsége is így gondolja. Ez volt az a pont, mikor megint azt éreztem, felrobban bennem valami, mert az én nevemben ne beszéljen senki, és ne csináljon úgy, mintha valaha is kérdezte volna a véleményemet. Mert nem értek egyet. Azt gondolom, az a gyerek, aki árva lett, vagy a szülei képtelenek felnevelni, ezerszer boldogabb lesz, ha egy meleg pár örökbe fogadja, és szeretetben felneveli, mintha a rendszerben ragad örök életére.

Elvek a gyűlölet mögött

Vizsgáljuk meg, valójában mire akart kilyukadni Edda. Ő azért tekint ellenségként a melegekre, mert nem képesek reprodukcióra. És szerinte fontos, hogy növeljük a társadalmat. Ha nagyon megerőltetem magam, akkor erre még azt tudom mondani, hogy értem. Ugyanakkor azt is látom, hogy a Földünknek mennyi kárt okoz az az embermennyiség, ami rajta él. De ez egy másik téma. Ami Eddát zavarja a melegekben, hogy ők nem tudnak gyereket szülni. És itt visszakanyarodnék kicsit a feminizmushoz, mert elhangzott a szájából az a mondat is, hogy egy nő legfontosabb céljának annak kellene lennie, hogy gyereket szüljön. Ismerős szavak igaz?

Kérdem én, 2020-ban tényleg itt tartunk? Hogy a magyar nők példaképévé olyan nőt tettek, aki szerint nekünk márpedig szülnünk kell, és ha valaki egy kicsit más, akkor az egy senki, de legalábbis egy ellenség? A népünk ellensége?

szeretet

Az Egymásért rovatunkat azért hoztuk létre, hogy hidat teremtsünk az emberek között, és felhívjuk a figyelmet olyan problémákra, amik mellett a legtöbben csak elsétálnak. Aztán látunk egy ilyen videót és azon gondolkozunk, van egyáltalán esélyünk erre? Van elég nyitott ember ebben az országban, aki képes a változásra?

Elkeseredtem és borzasztóan mérges vagyok. Ugyanakkor motivált is. Motivált, hogy még jobban küzdjünk. Hogy igenis megmutassuk, a szeretet sokkal többet ér a gyűlöletnél. Hogy a nap végén a meleg, a leszbikus, a transznemű, a queer, a katolikus, a hitetlen, a zsidó, a roma, a fekete, az anarchista, a pacifista a fideszes és az mszp-s is, és egyáltalán mindenki csupán ember. A szerelem pedig egy befolyásolhatatlan érzés. Szívünkben, ami mindannyiunkban ugyanúgy dobog. Csak remélni tudom, hogy megérem azt a kort, mikor ezt a többség belátja, és nem előítélettel, gyűlölettel fordul a másikhoz, hanem nyitottsággal, kíváncsisággal, megértéssel, szeretettel. De félek, ez még egy nagyon hosszú út.

(Visited 448 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram