Lelkifröccs

Vízböjt – interjú Flowing Fulness-szel

Lassan egy hónapja indította Foga Cecília a Flowing Fullness közösségi oldalt, aminek célja, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző praktikákat a testi és lelki egyensúlyhoz. Cili a húsvéti hosszúhétvégén belevágott a vízböjtbe, amit instagram profilján végigkísérhettünk. Izgatottan kérdeztük őt böjtről!

1. Milyen céllal vágtál bele a Flowing Fullness oldalba?

A Flowing Fullness egy éppen rügyeiből fakadó hajtás. Egy oldal, ahol mindenki megtalálhatja a neki tetsző praktikákat a testi és lelki egyensúlyhoz. Szeretnék több területet bejárni a kreatív, holisztikus gyógymódoktól kezdve a tudatos táplálkozásig, vegyíteni a látható és láthatatlan világ elemeit egy kreatív, könnyen megközelíthető formában. A tartalom úgy érzem, reprezentálja az én saját utamat önmagam megtalálása felé is, hiszen inspirációt a mindennapi életemből merítek. Adok teret a kibontakozásának, ahogy saját magamnak is. Sok változáson megyek keresztül, épp nemrég mondtam fel a munkahelyemen, hogy pályát váltsak és közelebb kerüljek az álmaim megvalósításához. Holistic Nutritionist és Lifecoach-ként fogok továbbtanulni egy évig az IIN-en (Institute for Integrative Nutrition) hogy még jobban elmélyítsem a tudást a személyes tapasztalataim mögött, és majd ezáltal másokat is autentikusan segítsek a változás, önmegtalálás és egészséges életmód útján. Az oldal végig fogja követni ezt a folyamatot is, folytonos áramlásban lesz, miközben kerek egésszé válik, ahogy a név is tükrözi. 

2.Mi a víz szerepe az életünkben, a testünkben?

A víz maga az élet jelképe és a négy fő elem egyike. A víz az egyik fő alkotórésze a testünknek, hiszen majdnem 70%-a ebből tevődik össze: emellett egyik fő alkotórésze a sejtjeinknek is, lehetővé teszi a vérkeringést, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, számtalan biokémiai folyamat kiindulási és végterméke.

Spirituálisan a megtisztulást, újjászületést jelenti. Ha megfigyeljük a jellegét és tulajdonságait, rengeteget tudunk tanulni a víztől: minden állandóan mozgásban van, és a változás állandó; ami gyengédnek tűnik, lehet rendkívül erőteljes egyben; vagy, hogy a kitartó munka elsöprő lehet, akár ahogy a víz a sziklát homokká zúzza idővel. Ezek mind olyan dolgok, amelyek kapcsolatba hozhatók az emberi léttel. A szervezetünk 70%-a víz, melynek információszállító szerepe van. A molekuláris szerkezete alapján képes átvenni a körülötte lévő rezgéseket, és mint tudjuk, minden rezgésből van, így ha pozitív dolgoknak tesszük ki, így ezzel a saját szervezetünk is fel tudjuk tölteni pozitív vibrációval. Azt hiszem, kimondhatom, hogy a víz az egyik legfontosabb gyógyító eszközünk még manapság is.

3. Mi az a vízböjt? Te hogyan csináltad és mik voltak a tapasztalataid?

A vízböjt fizikai, mentális, érzelmi és lelki gyógyulás; úgynevezett alaphelyzetbe állítás. A böjt azt jelenti, hogy feladjuk az ételt (vagy valami mást) egy meghatározott ideig. Az energiát, amit az élelemből nyertünk, ezidő alatt felhasználjuk a méreganyagok kiürítésére a szervezetünkből és ezzel fellendítjük a test természetes gyógyító mechanizmusát. Nagyon sok előnye van a vízböjtnek: elősegíti a sejtek újrahasznosítását, csökkenti számos krónikus betegség kockázatát, elősegíti az anyagcsere fokozását, javítja a szív egészségét, lassítja az öregedést, elősegíti a fogyást és még sok más. A szervezetünk teljesen a harmadik nap áll át, így mindenképpen ezt a célt szerettem volna kitűzni magam elé a vízböjt tekintetében. Ahhoz, hogy ezt biztonságos módon hajtsuk végre, fontos, hogy a szervezetünket rávezessük a diétára, először két napos “folyékony diéta” keretében. Ilyenkor fogyaszthatunk levest, smoothiet, gyümölcslevet, amik még tartalmaznak kalóriát, de a második nap célszerű már csak gyümölcslére és zöldségalaplére szűkíteni a kört, hogy a rostok emésztésére már ne kelljen a szervezetünknek energiát szánnia. A vízböjt során fontos legalább 3 liter vizet fogyasztani naponta, hogy elkerüljük a kiszáradást, de minél több, annál jobb. Majd miután letelt a vízböjt, nagyon fontos, hogy ne kezdjünk el egyből szilárd ételt magunkhoz venni, mert ez rendkívül megterhelheti a szervezetet és veszélyes lehet, így két nap levezető “folyékony diátával” zárható a böjt. Ezek tükrében építettem fel a diétát. 

Az első pár nap éreztem éhségérzetet, de ez elmúlik egy idő után. Előfordul, hogy influenzaszerű tüneteket tapasztalunk – én sokszor fáztam, hidegrázásom volt, izzadtam -, de ezek mind a szervezetünk normál, tisztító reakciói. Természetesen a testnek nincs annyi energiája, hogy azt az életformát folytassa, ami a megszokott, így célszerű hétvégére időzíteni, amikor tudunk pihenni, semmit tenni. Próbáltam tudatos lenni és megfigyelni a testem, elmém reakcióját, akár egy külső szemlélő. Így rengeteget tudsz tanulni az önmagaddal való kapcsolatodról, a kitartásodról, az akaraterődről, a türelmedről. Ahogy tisztul a tested, a tudatalattidnak is jut tér a tisztulásra, így lehetséges, hogy álmok, emlékek formájában törnek a felszínre események, amelyek negatív lenyomatot hagytak benned korábban, de most megértek az elengedésre. Ahogy haladtam a napok során, éreztem, hogy javult a közérzetem, tisztult a tudatom, sok kreatív ötletem támadt, kevésbé stresszeltem, arra szántam energiát, amire valóban kellett. Ez a folyamat segít még jobban kapcsolódni önmagaddal, megtanít, hogy gondoskodj magadról szeretettel, türelemmel. 

vízböjt
4.Milyen indíttatásból álltál neki? Volt már, hogy előtte is csináltál ilyet vagy például léböjtöt?

Úgy éreztem egy testi-lelki felfrissülésre és tisztulásra volt szükségem, valamint két ismerősömtől is hallottam róla, így ezt egy jelnek és inspiráció gyanánt vettem. Mivel a körülmények is kedvezőek voltak a telihold, a karantén és a hosszú hétvége miatt, így semmi akadályát nem találtam, hogy belevágjak. Vízböjtöt még sosem csináltam korábban, léböjtöt egyszer talán 5 éve, de akkor még nem is igazán értettem az egészet. Most időt szántam rá és elmélyültem több cikkben és előadásban (cikk végén linkelünk – a szerk.)is az előnyeiről, a folyamatról, a nehézségekről, de szerettem volna saját magam utánajárni, hogy ezek hogy hatnak rám, hiszen minden egyén, minden szervezet és minden elme más. Számomra egy fantasztikus folyamat volt, mindenkinek csak ajánlani tudom, én mindenképp meg fogom ismételni legalább évente. 

Milyen folyamaton mentél keresztül lelkileg? Mi volt nehéz, hogyan lendültél át a mélypontokon (ha volt), és végül mi volt a tanulság, amit másképp fogsz csinálni ezentúl?

Lelkileg számomra nagyon felemelő volt a folyamat. Le kellett lassulnom, sokat meditáltam, odafigyeltem mire vágyik a szervezetem. Voltak pillanatok, amikor nem tudtam másra gondolni, csak az ínycsiklandozó finomságokra. Egyesek biztos nem is néztek volna főzőműsorokat, de valahogy számomra ez volt természetes. Ha nem ehetek, hát inspirálódok. Rengeteg főző műsort néztem, recepteket gyűjtöttem. Úgy éreztem, ez egy tökéletes alkalom arra, hogy tervezzek, mivel a kreatív ötletek egyszerűbben áramoltak, nem volt “zaj” a fejemben. Úgy gondolom, számomra nagy mankó volt a közösség, hiszen többen követték a folyamatot, így ez nekem is sok erőt adott, hogy kitartsak. Két barátnőm is csatlakozott útközben, hosszabb, rövidebb időre. Azt hiszem ez is mindenképpen hozzájárult a sikerhez, hiszen egymást is segíthettük, inspirálhattuk. Voltak pillanatok, amikor nagyon gyengének éreztem magam testileg, amikor felálltam, megszédültem és mivel egyedül élek, ez néha ijesztően hatott. Ilyenkor ismét emlékeztettem magam, hogy lassuljak le, ez nem a rohanásról szól. A második víznapon éreztem egy óriási nagy tisztulást. Éjszaka az ágyban feküdtem, izzadtam, rázott a hideg és nagyon gyorsan vert a szívem. Ez volt talán a legnehezebb pillanat, a félelem – talán attól, mi fog történni velem, mi lesz, ha baj lesz – nagyon felerősödött bennem. Próbáltam megnyugodni, felismerni, hogy ez része a tisztulásnak, és hogy a szervezetem így löki ki a káros anyagokat. De valahol a belső hangom azt súgta, hogy igyak egy kis pohár vizet agave sziruppal (természetes édesítőszer). Pár percre rá a szívverésem lelassult és a testem megnyugodott, így estem álomba. Úgy gondolom, a vércukorszintem leeshetett, ez okozta a tüneteket. Fontos, hogy ez veszélyes lehet azok számára, akik cukorbetegek, így ők, mielőtt belevágnának a böjtbe, konzultáljanak az orvosukkal! A  végén, amikor visszatértem a rendes étkezéshez, éreztem, hogy jobban megválogatom, mit viszek be a szervezetembe és erre próbálok azóta is odafigyelni.

Ha ti is nekilátnátok a böjtnek, mi is erősen javasoljuk, hogy egyeztessetek előtte szakemberrel, továbbá forduljatok bátran Cilihez is az ezzel kapcsolatos kérdéseitekkel.

Kövessétek őt instagramon és facebookon a hasonló tartalmakért!

vízböjt

Cili által nézett youtube videók:

7 day water fast results by Erwan Heussaff – 7 DAY WATER FAST RESULTS (NO EATING FOR A WEEK)

Cili által javasolt tanulságos cikkek a böjt kapcsán:


(Visited 76 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram