Kulturmoraj

Zenével jó ügyekért a koronavírus idején

Bár már lecsengeni látszik a koronavírus, mégis a hatása bizonyára még sokáig velünk marad. Szinte az összes szektort érintette ez az időszak, de vannak olyanok, amelyeket kifejezetten mélyen: ilyen a zeneipar is. Több kezdeményezés született az elmúlt hónapokban, amikből kettőt szeretnék megemlíteni, melyeknek célja számomra igazán kiemelkedő.

CRISIS – Hősök

A Crisis Records szárnyai alatt Kiss Imre kurálásával készült a „Hősök” című, 18 számos válogatásalbum. Ennek megvásárlásával az összes bevételt a kiadó felajánlotta a Szent László Kórház infektológiai osztály számára.  A tegnapi napon publikált poszt alapján eddig 160.000 forintot sikerült összegyűjteniük! A teljes befolyó összeget pedig közvetlenül a Pro Infectologia Alapítvány számára kínálják fel, akik 40 db modern kórtermi ágy megvásárlására gyűjtenek.

Kiss Imre egyébként somorjai származású, producer, dj és grafikus. Tinédzser korában került kapcsolatba a zenével, és azóta aktív is benne. Imre a kortárs underground, magyar elektronikus zenei szintérnek egyik olyan alakja, aki az elmúlt években nemzetközi szinten zenei hírnévre tett szert. Jópár lemeze jelent meg ismert külföldi kiadóknál és a világ számos pontján fellépett már DJ-ként.

A válogatásban megtalálható előadók között szerepelnek olyan széleskörűen ismert zenészek, mint például Žagar, továbbá Csihar Attila és Pándi Balázs duója, a Hidelem is helyet kapott. Rajtuk kívül pedig még számos producer alkotása hallható a hazai közegből. A válogatás zenei felhozatalában megtalálható a klubzene számos stílusaitól kezdve, a kísérleti elektronikán át szinte minden.

A borítót – ami a cikk kiemelt képe is – a Mito Ügynökség és a LÄRM art direktora, Csík Hargi készítette. Így nem túlzok, ha azt mondom, ez a kiadvány a budapesti elektronikus zenei szcénának egy őszinte támogatói összefogása a kialakult helyzetre nézve.

A kiadványt itt tudod megvásárolni.

Dalmata Daniel – DDC02 : V/A (válogatás a Gólyáért)

A „Hősök” kiadvány mellett van egy másik kezdeményezés, ami a hazai zenei szektor egyik fontos szereplőjének a helyzetére fókuszál.
A Dalmata Daniel kiadó által megjelent 16 számos válogatáson fele-fele arányban vannak jelen hazai és külföldi előadók. Ennek a kiadványnak a megvásárlásából befolyó teljes bevételt a Gólyának ajánlják. Ez a válogatás elektronikus zenei szempontból, csakúgy, mint a „Hősök” kiadvány eklektikus. Lényegében egy kordokumentum, amin a kortárs hazai és nemzetközi elektronikus zene vadhajtásai is kiállnak ezért az ügyért.

A Dalmata Daniel nemzetközi babérokra törő, ismert külföldieket és hazai feltörekvő zenészeket, producereket, művészeket megjelentető kiadó. Több mint 4 éve vinyl lemezekkel, digitális kiadványokkal és egyéb extra megjelenésekkel, kollaborációkkal van jelen a hazai és nemzetközi szcénában.

A kiadó art directora, Jani Dániel (Studio Jetski) tervezi az összes kiadvány vizuális megjelenését, mint ezt a borítót is:

koronavírus

A Kazán Közösségi Ház a Gólya épületében található 9 szövetségből jött létre. Ennek a közösségnek az egyik legaktívabb, legszínesebb szereplője a Gólya, ami több mint egy közösségi ház. Céljuk egy független szövetkezet megvalósítása, aminek keretein belül fenntartható és társadalmilag felelős ügyeket képviselnek.
Működésük során, zenei oldalról megközelítve, egy nyitott és befogadó hely, akik korrekt együttműködési lehetőségeket kínálnak. Nincs még egy ilyen hely a városban, akik otthont adnak ennyire sokszínű zenei szubkultúrának.

A Gólya a hazai koncerthelyszínek közöttl is fontos: az új hellyel pedig már sokkal nagyobb a befogadóképességük. Sajnos azonban alighogy megnyitották az Orczy úton a kapuikat, be is kellett zárniuk a koronavírus miatt. A Dalmata Daniel célja, hogy segítse a Gólyát a túlélésben és, hogy a munka, amit elkezdtek, folytatódjon és ezzel megmaradhasson Budapest fontos közösségi terének.

A kiadványt itt tudod megvásárolni.

(Visited 26 times, 1 visits today)

No Comments

    Leave a Reply

    Facebook
    Instagram